Owoce egzotyczne bezpieczne w żywieniu papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Owoce egzotyczne bezpieczne w żywieniu papug
Od dłuższego czasu w różnych porach roku na krajowym rynku pojawiają się przeróżne owoce egzotyczne i choć drogie, to czasami dla urozmaicenia smaku chciałoby się podać naszym pupilom zwłaszcza teraz zimą gdy brakuje naszych rodzimych tzw miękkich owoców.
Nazwy owoców będą zamieszczane wg. kolejności alfabetycznej.
Na wstawienie na forum opisów i części zdjęć uzyskałam zgodę autorki strony .
Acerola, cerola, wiśnia z Barbados,nagwiazdka granatolistna - Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.),
Jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem o wysokości do 3 m, całe pokryte włoskami.
Owocami są pestkowce o średnicy 2,5 cm, charakterystycznie trójdzielne. Cienka skórka oraz miąższ owocu posiadają kolor żółty do ciemnoczerwonego. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiana na wyspach morza Karaibskiego oraz w niektórych regionach klimatu subtropikalnego. W dobrych warunkach malpigia kwitnie i owocuje przez cały rok. Do Europy malpigia została sprowadzona w XVII .
Owoce malpigi zawierają największą spośród roślin owocowych zawartość witaminy C (aż 1400 - 2500 mg/ 100 g)
W handlu owoc wystepuje pod nazwą Cerola.
Nazwy owoców będą zamieszczane wg. kolejności alfabetycznej.
Na wstawienie na forum opisów i części zdjęć uzyskałam zgodę autorki strony .
Acerola, cerola, wiśnia z Barbados,nagwiazdka granatolistna - Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.),
Jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem o wysokości do 3 m, całe pokryte włoskami.
Owocami są pestkowce o średnicy 2,5 cm, charakterystycznie trójdzielne. Cienka skórka oraz miąższ owocu posiadają kolor żółty do ciemnoczerwonego. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiana na wyspach morza Karaibskiego oraz w niektórych regionach klimatu subtropikalnego. W dobrych warunkach malpigia kwitnie i owocuje przez cały rok. Do Europy malpigia została sprowadzona w XVII .
Owoce malpigi zawierają największą spośród roślin owocowych zawartość witaminy C (aż 1400 - 2500 mg/ 100 g)
W handlu owoc wystepuje pod nazwą Cerola.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony pn cze 03, 2013 18:43 przez Krysia-, łącznie zmieniany 3 razy.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ananas - Ananas jadalny (Ananas comosus
Miąższ ananasów zawiera około 10 - 15% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu ilość cukru wynosi 70%. W świeżym ananasie znajduje się 12 - 40 mg/ 100 g witaminy C, w suszonym występują tylko jej śladowe ilości. Owoc zawiera także witaminę A, B, PP wapń, żelazo oraz bromelinę - enzym rozkładający białko (ułatwia trawienie pokarmu), posiadający działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe
Miąższ ananasów zawiera około 10 - 15% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu ilość cukru wynosi 70%. W świeżym ananasie znajduje się 12 - 40 mg/ 100 g witaminy C, w suszonym występują tylko jej śladowe ilości. Owoc zawiera także witaminę A, B, PP wapń, żelazo oraz bromelinę - enzym rozkładający białko (ułatwia trawienie pokarmu), posiadający działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe
- Załączniki
-
- zdjęcie http://pl.wikipedia.org/wiki/Ananas_jadalny
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/ananas1.htm - Ananas jadalny (Ananas comosus.jpg (33.18 KiB) Przejrzano 38753 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
"Banan, Muza, figa rajska, pizang - Banan (Musa L.)
Owoce banana - podłużne jagody - różnią się długością (6 - 35 cm) oraz kolorem skórki (zielone, żółte lub czerwone). Banany zawierają w swym kremowym, mączystym miąższu 7% skrobii, 20% cukrów (połowa to sacharoza, resztę stanowi - glukoza i fruktoza), 1% białek, 0,5% tłuszczów, a także witaminę C, B, PP (11 mg/100g) i dużo składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan). W miarę dojrzewania owocu skrobia ulega scukrzeniu i owoc staje się słodki i miękki. Charakterystyczny dla dojrzałego banana aromat pochodzi od kwasu izowalerianowego.
Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych),
Owoce banana - podłużne jagody - różnią się długością (6 - 35 cm) oraz kolorem skórki (zielone, żółte lub czerwone). Banany zawierają w swym kremowym, mączystym miąższu 7% skrobii, 20% cukrów (połowa to sacharoza, resztę stanowi - glukoza i fruktoza), 1% białek, 0,5% tłuszczów, a także witaminę C, B, PP (11 mg/100g) i dużo składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan). W miarę dojrzewania owocu skrobia ulega scukrzeniu i owoc staje się słodki i miękki. Charakterystyczny dla dojrzałego banana aromat pochodzi od kwasu izowalerianowego.
Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych),
- Załączniki
-
- zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/banan1.htm - Banan (Musa L.).jpg (15.78 KiB) Przejrzano 38751 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Batat, patat, słodki kartofel - Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas
Jest płożącą się byliną o czerwonych lub różowych kwiatach. Nie jest znany w stanie dzikim. Pochodzi Ameryki Południowej, obecnie uprawiany w tropikach i czasem w subtropikach. Do Europy bataty trafiły przywiezione przez Kolumba. Hiszpanie i Portugalczycy sprowadzili je następnie do Azji i Afryki.
Jadalną częścią rośliny są bulwy o masie 3 kg, koloru żółtobrązowego, białawego lub bladoczerwonego. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny, nietrujący sok. Bulwy batatów można gotować, pić, kandyzować, przechowywać w puszkach czy przerabiać na mączkę skrobiową. W Afryce i Azji są także spożywane młode i miękkie części łodyg rośliny. Wykorzystuje się je tam też jako paszę dla zwierząt.
Bulwy zawierają około 16% skrobii oraz około 6% innych cukrów (stąd ich słodkawy smak), dużo witaminy C (23mg/ 100g). Odmiany posiadające żółty lub pomarańczowy miąższ zawierają też dużo karotenu (4mg/100g).
100 g owocu dostarcza 115 kalorii/ 481 dżuli.
Jest płożącą się byliną o czerwonych lub różowych kwiatach. Nie jest znany w stanie dzikim. Pochodzi Ameryki Południowej, obecnie uprawiany w tropikach i czasem w subtropikach. Do Europy bataty trafiły przywiezione przez Kolumba. Hiszpanie i Portugalczycy sprowadzili je następnie do Azji i Afryki.
Jadalną częścią rośliny są bulwy o masie 3 kg, koloru żółtobrązowego, białawego lub bladoczerwonego. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny, nietrujący sok. Bulwy batatów można gotować, pić, kandyzować, przechowywać w puszkach czy przerabiać na mączkę skrobiową. W Afryce i Azji są także spożywane młode i miękkie części łodyg rośliny. Wykorzystuje się je tam też jako paszę dla zwierząt.
Bulwy zawierają około 16% skrobii oraz około 6% innych cukrów (stąd ich słodkawy smak), dużo witaminy C (23mg/ 100g). Odmiany posiadające żółty lub pomarańczowy miąższ zawierają też dużo karotenu (4mg/100g).
100 g owocu dostarcza 115 kalorii/ 481 dżuli.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna - Psianka podłużna (Solanum melongena)
Owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 - 15 cm długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce owocu występuje rozetka liści. W białawym miąższu znajdują się małe jasne jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce o wielkości kurzego jaja i o jasnej skórce. Dziś takie odmiany są spotykane rzadko.
Świeży owoc ma średnia wartość odżywczą. Zawiera około 90% wody, niewiele białka i tłuszczu, około 2 % cukrów (głównie glukoza i fruktoza), karoteny, sole mineralne (dużo potasu, wapń i żelazo), witaminę E, z grupy B i witaminę C (4 mg/100g).
Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę. Jest ona trującą substancją, dlatego owoce można spożywać dopiero gdy całkowicie dojrzeją.100 g owocu dostarcza 25 kalorii/ 105
Owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 - 15 cm długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce owocu występuje rozetka liści. W białawym miąższu znajdują się małe jasne jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce o wielkości kurzego jaja i o jasnej skórce. Dziś takie odmiany są spotykane rzadko.
Świeży owoc ma średnia wartość odżywczą. Zawiera około 90% wody, niewiele białka i tłuszczu, około 2 % cukrów (głównie glukoza i fruktoza), karoteny, sole mineralne (dużo potasu, wapń i żelazo), witaminę E, z grupy B i witaminę C (4 mg/100g).
Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę. Jest ona trującą substancją, dlatego owoce można spożywać dopiero gdy całkowicie dojrzeją.100 g owocu dostarcza 25 kalorii/ 105
- Załączniki
-
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82a%C5%BCan
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/baklazan1.htm - Bakłażan.jpg (6.43 KiB) Przejrzano 38749 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ceratonia, chleb świętojański - Szarańczyn strąkowy ((Ceratonia siliqua L.)
Jest wiecznie zielonym drzewem o wysokości do 15 m i skórzastych parzystopierzastych liściach. Pochodzi z Azji Mniejszej, obecnie jest uprawiany także w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Izraelu i na Cyprze. Owocem są czarno brązowe, płaskie strąki o długości około 20 cm nazywane "chlebem świętojańskim". Brzegi strąków są poskręcane
Jadalne strąki są wyścielone brązowawym, miękkim miąższem zawierającym około 50% cukrów (wśród nich mannoza), 6% białka, witaminy i składniki mineralne. Smak strączków przypomina smak czekolady. Zarodek nasion zawiera bardzo dużo białek (60%).
Jest wiecznie zielonym drzewem o wysokości do 15 m i skórzastych parzystopierzastych liściach. Pochodzi z Azji Mniejszej, obecnie jest uprawiany także w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Izraelu i na Cyprze. Owocem są czarno brązowe, płaskie strąki o długości około 20 cm nazywane "chlebem świętojańskim". Brzegi strąków są poskręcane
Jadalne strąki są wyścielone brązowawym, miękkim miąższem zawierającym około 50% cukrów (wśród nich mannoza), 6% białka, witaminy i składniki mineralne. Smak strączków przypomina smak czekolady. Zarodek nasion zawiera bardzo dużo białek (60%).
- Załączniki
-
- zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/ceratonia1.htm - ceratonia.jpg (38.14 KiB) Przejrzano 38747 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Cherymoja, czerymoja, jabłko budyniowe - Flaszowiec peruwiański (Annona cherimola)
Jest małym drzewem (do 7 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Chętnie rośnie na terenach powyżej 800 m npm.
Owoc ma sercowaty kształt i wielkość około 30 cm - powstaje przez zrośnięcie się dna kwiatowego i wielu owocków. Wewnątrz owocu znajdują się kremowy miąższ o łagodnym słodko - kwaśnym smaku oraz niejadalne nasiona. Miąższ można spożywać na surowo.
Owoc cherymoi zawiera około 15% cukrów (w równych ilościach: glukoza, fruktoza i sacharoza), witaminę C (do 40 mg/100 g), jest również bogaty w wapń i fosfor.
100g owocu dostarcza 90 kalorii (377 dżuli).
Ograniczeniem dla handlu międzynarodowego owocami cherymoi jest to, że źle znosi podróże - należy go przechowywać w chłodzie. Zerwane dojrzałe owoce można przechowywać tylko tydzień
Jest małym drzewem (do 7 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Chętnie rośnie na terenach powyżej 800 m npm.
Owoc ma sercowaty kształt i wielkość około 30 cm - powstaje przez zrośnięcie się dna kwiatowego i wielu owocków. Wewnątrz owocu znajdują się kremowy miąższ o łagodnym słodko - kwaśnym smaku oraz niejadalne nasiona. Miąższ można spożywać na surowo.
Owoc cherymoi zawiera około 15% cukrów (w równych ilościach: glukoza, fruktoza i sacharoza), witaminę C (do 40 mg/100 g), jest również bogaty w wapń i fosfor.
100g owocu dostarcza 90 kalorii (377 dżuli).
Ograniczeniem dla handlu międzynarodowego owocami cherymoi jest to, że źle znosi podróże - należy go przechowywać w chłodzie. Zerwane dojrzałe owoce można przechowywać tylko tydzień
- Załączniki
-
- Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Cherymoja
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/cherymoja1.htm - Cherymoja.jpg (13.88 KiB) Przejrzano 38746 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Daktyl - Daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera L.),
Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów (jest ona zróżnicowana i w zależności od odmiany i pory zbioru wynosi od 30 do 80%. Obok cukrów występują białka (2%), tłuszcze (1%), karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witaminę E, wapń, żelazo i fosfor. Owoc zawiera też witaminę C (14 mg/100g) jednak suszenie surowca powoduje, ze jej ilość spada do wartości śladowych).
100 g owocu dostarcza 274 kalorii/ 1,147 dżuli
Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów (jest ona zróżnicowana i w zależności od odmiany i pory zbioru wynosi od 30 do 80%. Obok cukrów występują białka (2%), tłuszcze (1%), karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witaminę E, wapń, żelazo i fosfor. Owoc zawiera też witaminę C (14 mg/100g) jednak suszenie surowca powoduje, ze jej ilość spada do wartości śladowych).
100 g owocu dostarcza 274 kalorii/ 1,147 dżuli
- Załączniki
-
- zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Daktylowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/daktyl1.htm - Daktyle.jpg (42.13 KiB) Przejrzano 38745 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Durian, rościan, zybuczkowiec -Durian właściwy (Durio zibethinus Murray
Jest drzewem o wysokości do 40 m. Dzikie drzewa rosną na Borneo i Sumatrze, ale są powszechnie uprawiane w Południowo – Wschodniej Azji (Tajlandia, Indonezja, Malezja i Filipiny). Owoce duriana w krajach swego występowania są wielkim przysmakiem. Eksportuje się je do USA i Europy
Zielonobrązowy owoc duriana ma długość około 25 cm, średnicę 20 cm i waży do 3 kg. Skórka pokryta jest licznymi grubymi kolcami. W słodkim, kremowym miąższu koloru żółtawego znajdują się ułożone rzędem nasiona długości do 4 cm. Skórka dojrzałego owocu wydziela nieprzyjemny i bardzo przenikliwy zapach związany z obecnością siarczków. Zapach ten jest porównywany czasami do zapachu zgniłej cebuli, a przez niektórych nawet do zapachu ścieków. Z powodu zapachu w niektórych krajach zabronione jest wnoszenie owoców w miejsca publiczne (np. do środków komunikacji, na pokłady samolotów).
Owoc duriana w osnówce zawiera dużo cukrów (około 23% ), witaminę C (do 41 mg/100 g), witaminę A , B1 i B2.
100 g owocu dostarcza 90 kalorii (377 dżuli).
Jest drzewem o wysokości do 40 m. Dzikie drzewa rosną na Borneo i Sumatrze, ale są powszechnie uprawiane w Południowo – Wschodniej Azji (Tajlandia, Indonezja, Malezja i Filipiny). Owoce duriana w krajach swego występowania są wielkim przysmakiem. Eksportuje się je do USA i Europy
Zielonobrązowy owoc duriana ma długość około 25 cm, średnicę 20 cm i waży do 3 kg. Skórka pokryta jest licznymi grubymi kolcami. W słodkim, kremowym miąższu koloru żółtawego znajdują się ułożone rzędem nasiona długości do 4 cm. Skórka dojrzałego owocu wydziela nieprzyjemny i bardzo przenikliwy zapach związany z obecnością siarczków. Zapach ten jest porównywany czasami do zapachu zgniłej cebuli, a przez niektórych nawet do zapachu ścieków. Z powodu zapachu w niektórych krajach zabronione jest wnoszenie owoców w miejsca publiczne (np. do środków komunikacji, na pokłady samolotów).
Owoc duriana w osnówce zawiera dużo cukrów (około 23% ), witaminę C (do 41 mg/100 g), witaminę A , B1 i B2.
100 g owocu dostarcza 90 kalorii (377 dżuli).
- Załączniki
-
- Durian - przekrój.jpg (20.93 KiB) Przejrzano 38744 razy
-
- Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/durian1.htm
- Durian - owoc.jpg (25.75 KiB) Przejrzano 38744 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Figa - Figowiec pospolity (Ficus carica L.)
Świeże owoce figowca zawierają około 16 % cukrów (głównie są to: glukoza i fruktoza), 80% wody i 1,3% białek. Suszone figi posiadają około 50% cukrów, które działają konserwująco i dlatego nadają się one do długiego przechowywania. Można je przechowywać przez rok, podczas gdy świeże owce rzekome - tylko przez 4 tygodnie. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta z 200 mg/ 100 g (owoce świeże) do 970 mg/ 100 g. Owoce zawierają także małą ilość witaminy C - 2mg/100g oraz 1 mg/100 g po wysuszeniu, witaminy z grupy B oraz witaminę PP
Świeże owoce figowca zawierają około 16 % cukrów (głównie są to: glukoza i fruktoza), 80% wody i 1,3% białek. Suszone figi posiadają około 50% cukrów, które działają konserwująco i dlatego nadają się one do długiego przechowywania. Można je przechowywać przez rok, podczas gdy świeże owce rzekome - tylko przez 4 tygodnie. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta z 200 mg/ 100 g (owoce świeże) do 970 mg/ 100 g. Owoce zawierają także małą ilość witaminy C - 2mg/100g oraz 1 mg/100 g po wysuszeniu, witaminy z grupy B oraz witaminę PP
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Garcynia, smaczelina, żółtopla, żółtociecz - Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.
Jest wiecznie zielonym drzewem (do 25 m wysokości). Uprawiane jest głównie w Południowo Wschodniej Azji.
Owocami są okrągłe ciemnofioletowe jagody (4-7 cm) pokryte suchą grubą ciemnofioletową skórką. Pod skórką znajduje się biały soczysty miąższ zawierający kilka pestek
Owoc jest jednym z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Jego orzeźwiający miąższ przypomina w w smaku morelę, pomarańczę i ananasa. Zawiera około 16% cukrów i małą ilość witaminy C (3 mg/100 g).
Jest wiecznie zielonym drzewem (do 25 m wysokości). Uprawiane jest głównie w Południowo Wschodniej Azji.
Owocami są okrągłe ciemnofioletowe jagody (4-7 cm) pokryte suchą grubą ciemnofioletową skórką. Pod skórką znajduje się biały soczysty miąższ zawierający kilka pestek
Owoc jest jednym z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Jego orzeźwiający miąższ przypomina w w smaku morelę, pomarańczę i ananasa. Zawiera około 16% cukrów i małą ilość witaminy C (3 mg/100 g).
- Załączniki
-
- Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/mangostan1.htm
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Mangostan_w%C5%82a%C5%9Bciwy - Garcynia.jpg (11.21 KiB) Przejrzano 38740 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Granat - Granatowiec właściwy (Punica granatum L.)
Jest krzewem (2-4 m wysokości), zimozielonym w krajach tropikalnych, w Europie zrzucającym owalne liście. Kwiaty są pomarańczowe, posiadają 5 - 7 działek kielicha i liczne pręciki. Pochodzi z Persji, w Europie północnej owoc ten jest znany od dawna. Obecnie uprawia się go w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Owoce można przechowywać przez 2 miesiące w temperaturze pokojowej, 6 miesięcy w chłodniach.
Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicę 9 cm. Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda, skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak słodko - kwaskowaty.
Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami.
Granaty zawierają 10 - 20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2 -5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/ 100 mg). W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). 100 g owocu dostarcza 77 kalorii (322 dżule
Nie bez powodu nazywa się go "owocem życia". Sok z granatu to bogate źródło łatwo przyswajalnych polifenoli, czyli potężnych przeciwutleniaczy, występujących naturalnie w roślinach. Owoc wzmacnia serce, zwalcza choroby układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i hamuje procesy starzenia.
Jest krzewem (2-4 m wysokości), zimozielonym w krajach tropikalnych, w Europie zrzucającym owalne liście. Kwiaty są pomarańczowe, posiadają 5 - 7 działek kielicha i liczne pręciki. Pochodzi z Persji, w Europie północnej owoc ten jest znany od dawna. Obecnie uprawia się go w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Owoce można przechowywać przez 2 miesiące w temperaturze pokojowej, 6 miesięcy w chłodniach.
Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicę 9 cm. Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda, skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak słodko - kwaskowaty.
Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami.
Granaty zawierają 10 - 20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2 -5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/ 100 mg). W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). 100 g owocu dostarcza 77 kalorii (322 dżule
Nie bez powodu nazywa się go "owocem życia". Sok z granatu to bogate źródło łatwo przyswajalnych polifenoli, czyli potężnych przeciwutleniaczy, występujących naturalnie w roślinach. Owoc wzmacnia serce, zwalcza choroby układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i hamuje procesy starzenia.
- Załączniki
-
- http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/granat1.htm
- granat3.jpg (25.98 KiB) Przejrzano 38738 razy
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2012 09:34 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Grejpfrut (ang. grape-fruit) (Citrus x paradisi)
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce mają kształt kulisty i są dość duże - ważą 200 - 500 g. Skórka owocu jest woskowata, żółta, różowa lub zielona. Gorzko - kwaskowaty miąższ jest podzielony na segmenty, w zależności od odmiany ma kolor żółty, czerwony lub różowy. Niektóre odmiany posiadają nasiona, a niektóre są beznasienne.
Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. Nowsze odmiany owocu, które mają różowawą skórkę i różowy lub czerwony miąższ - nie zawierają narynginy. Grejpfrut jest owocem typowo deserowym
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce mają kształt kulisty i są dość duże - ważą 200 - 500 g. Skórka owocu jest woskowata, żółta, różowa lub zielona. Gorzko - kwaskowaty miąższ jest podzielony na segmenty, w zależności od odmiany ma kolor żółty, czerwony lub różowy. Niektóre odmiany posiadają nasiona, a niektóre są beznasienne.
Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. Nowsze odmiany owocu, które mają różowawą skórkę i różowy lub czerwony miąższ - nie zawierają narynginy. Grejpfrut jest owocem typowo deserowym
- Załączniki
-
- grapefrut.jpg (49.02 KiB) Przejrzano 38737 razy
-
- Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/grejpfrut1.htm
- grapefrut3.jpg (71.03 KiB) Przejrzano 38737 razy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Gujawa, gruszla właściwa - Gruszla (Psidium L.
Jest wiecznie zielonym krzewem lub bardzo małym drzewkiem (6 - 10 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiana w Południowej Afryce i Indiach
Owoc posiada wielkość jabłka, ma on kształt owalny, gruszkowaty. Okryty jest miękką, woskowatą, grubą, jadalną skórką koloru zielonego, a po osiągnięciu dojrzałości - żółtego. Jadalny, bardzo smaczny miąższ ma barwę białą, różową, żółttą lub łososiową i konsystencję gęstej śmietany. W miąższu znajdują się liczne pestki ułożone koliście wokół środka owocu.
Owoc zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (300-700 mg/100g w zależności od odmiany), 15% cukrów (w równych ilościach glukozy i fruktozy), 1,5% białek, karoteny i niacynę. Dzięki dużej zawartości pektyn, konsystencja miąższu jest śluzowata. Spożywa się je na surowo, ma słodko - kwaśny, aromatyczny smak
Jest wiecznie zielonym krzewem lub bardzo małym drzewkiem (6 - 10 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiana w Południowej Afryce i Indiach
Owoc posiada wielkość jabłka, ma on kształt owalny, gruszkowaty. Okryty jest miękką, woskowatą, grubą, jadalną skórką koloru zielonego, a po osiągnięciu dojrzałości - żółtego. Jadalny, bardzo smaczny miąższ ma barwę białą, różową, żółttą lub łososiową i konsystencję gęstej śmietany. W miąższu znajdują się liczne pestki ułożone koliście wokół środka owocu.
Owoc zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (300-700 mg/100g w zależności od odmiany), 15% cukrów (w równych ilościach glukozy i fruktozy), 1,5% białek, karoteny i niacynę. Dzięki dużej zawartości pektyn, konsystencja miąższu jest śluzowata. Spożywa się je na surowo, ma słodko - kwaśny, aromatyczny smak
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Kaki, persymona, hurma wschodnia, hebanowiec wschodni - Hurma wschodnia (Diospyros kaki)
Jest zrzucającym liście drzewem (do 15 m wysokości). Pochodzi z Chin i Japonii. W krajach tych jest uprawiana, tak jak i we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji. Izrael eksportuje kaki jako tzw. "owoc Szarona".
Owocem są żółtoczerwone jagody przypominające pomidor, posiadające cztery listki kielichowe po spodniej stronie. Miąższ jest słabo aromatyczny galaretowaty, bardzo słodki.
Odmiany persymony można podzielić na dwie grupy: jedna grupa zawiera dużo taniny (garbnik, o właściwościach ściagających) zanikającej dopiero po osiągnięciu dojrzałości przez owoc - dlatego przed dojrzeniem owoc jest bardzo cierpki. Preferowane są więc odmiany bez tych właściwości. W miąższu cierpkich owoców znajduje się 8 pestek. Druga grupa nie zawiera taniny i nie posiada pestek.
Owoce spożywa się na surowo (ich smak jest określany jako "pomiędzy morelą i pomidorem", gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody
Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19 mg/ 100 mg).
100 g owocu dostarcza 73 kalorie (306 dżule)
Jest zrzucającym liście drzewem (do 15 m wysokości). Pochodzi z Chin i Japonii. W krajach tych jest uprawiana, tak jak i we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji. Izrael eksportuje kaki jako tzw. "owoc Szarona".
Owocem są żółtoczerwone jagody przypominające pomidor, posiadające cztery listki kielichowe po spodniej stronie. Miąższ jest słabo aromatyczny galaretowaty, bardzo słodki.
Odmiany persymony można podzielić na dwie grupy: jedna grupa zawiera dużo taniny (garbnik, o właściwościach ściagających) zanikającej dopiero po osiągnięciu dojrzałości przez owoc - dlatego przed dojrzeniem owoc jest bardzo cierpki. Preferowane są więc odmiany bez tych właściwości. W miąższu cierpkich owoców znajduje się 8 pestek. Druga grupa nie zawiera taniny i nie posiada pestek.
Owoce spożywa się na surowo (ich smak jest określany jako "pomiędzy morelą i pomidorem", gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody
Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19 mg/ 100 mg).
100 g owocu dostarcza 73 kalorie (306 dżule)
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Karambola - Oskomian pospolity (Averrhoa carambola L. )
Jest małym drzewem o wysokości do 15 m. Posiada różowe kwiaty. Pochodzi z Malezji, dziś jest uprawiana w Kaliforni na wyspach Pacyfiku, Indiach, Afryce Południowej i Środkowej
Owoce jagodowe mają długość około 10 cm, w przekroju poprzecznym mają kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pokryte są żółtą, woskowatą skórką. pod nią znajduje się chrupiący, soczysty, w zależności od odmiany o smaku od kwaśnego do słodkiego
Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta.
Miąższ owocu zawiera około 7% cukrów (po równo glukozy i fruktozy), dużo witaminy C (31 mg/ 100 g, witaminę A, B, wapń, żelazo oraz jako jedyny kwas - kwas cytrynowy
Jest małym drzewem o wysokości do 15 m. Posiada różowe kwiaty. Pochodzi z Malezji, dziś jest uprawiana w Kaliforni na wyspach Pacyfiku, Indiach, Afryce Południowej i Środkowej
Owoce jagodowe mają długość około 10 cm, w przekroju poprzecznym mają kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pokryte są żółtą, woskowatą skórką. pod nią znajduje się chrupiący, soczysty, w zależności od odmiany o smaku od kwaśnego do słodkiego
Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta.
Miąższ owocu zawiera około 7% cukrów (po równo glukozy i fruktozy), dużo witaminy C (31 mg/ 100 g, witaminę A, B, wapń, żelazo oraz jako jedyny kwas - kwas cytrynowy
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Kiwi - Aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa)
Owocem są owalne jagody o wielkości kurzego jajka. Pod jasnobrązową, pokrytą włoskami skórką znajduje się zielony, soczysty miąższ, a w nim liczne drobne czarne nasiona, które otaczają białe jądro osnówki.
Miąższ owocu jest bogaty cukry (około 10% - głownie glukozę i fruktozę), w witaminę C (39 mg/100mg), witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny. Zaletą kiwi jest, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C. Miąższ zawiera także aktynidynę - enzym rozkładający białka. Z tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych z kiwi, bo owoc spowoduje, iż będzie on gorzki.
100 g owocu dostarcza 40 kalorie (165 dżuli)
Kiwi , agrest chiński - Aktinidia chińska (Actinidia chinensis Planch.)
Dość duża jagoda. Jest, aromatyczna, jajowata, o brązowej, czy brązowozielonkawej skórce pokrytej kutnerem
Owoce są jadalne i chętnie spożywane. Zawierają dużo witaminy C (więcej niż owoce dzikiej róży), kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Witamina C zawarta w owocach kiwi ulega jedynie minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania ich na przetwory. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.
Owocem są owalne jagody o wielkości kurzego jajka. Pod jasnobrązową, pokrytą włoskami skórką znajduje się zielony, soczysty miąższ, a w nim liczne drobne czarne nasiona, które otaczają białe jądro osnówki.
Miąższ owocu jest bogaty cukry (około 10% - głownie glukozę i fruktozę), w witaminę C (39 mg/100mg), witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny. Zaletą kiwi jest, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C. Miąższ zawiera także aktynidynę - enzym rozkładający białka. Z tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych z kiwi, bo owoc spowoduje, iż będzie on gorzki.
100 g owocu dostarcza 40 kalorie (165 dżuli)
Kiwi , agrest chiński - Aktinidia chińska (Actinidia chinensis Planch.)
Dość duża jagoda. Jest, aromatyczna, jajowata, o brązowej, czy brązowozielonkawej skórce pokrytej kutnerem
Owoce są jadalne i chętnie spożywane. Zawierają dużo witaminy C (więcej niż owoce dzikiej róży), kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Witamina C zawarta w owocach kiwi ulega jedynie minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania ich na przetwory. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.
Owocem palmy są pestkowce (o długości około 25 cm i wadze 1,2 - 2 kg), młode - koloru zielonego, dojrzałe - żółte, pomarańczowe lub brązowe.
Owoc kokosu składa się z trójwarstwowej owocni - warstwy zewnętrznej - cienkiej i gładkiej, włóknistej warstwy środkowej i twardej skorupy znajdującej się wewnątrz. Skorupa otacza nasiono zwane orzechem kokosowym. Nasiono w środku posiada pustą przestrzeń. W stadium dojrzałości wypełnia ją płynne bielmo (mleko kokosowe, zawierające w składzie okolo 5% cukru, aminokwasy, związki mineralne i witaminę C), którego ilość zmniejsza się w miarę dojrzewania nasienia. Mleko kokosowe jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego.
Dojrzałe jądro orzecha kokosowego zawiera około 30% tłuszczu, około 5% białka i 8% cukru. Orzechy kokosowe trafiają na rynek pozbawione zewnętrznej warstwy włóknistej. Po otwarciu orzecha wydobywa się bielmo, które po wysuszeniu daje tzw. koprę zawierającą około 65% oleju zwanego też masłem kokosowym.
Owocem palmy są pestkowce (o długości około 25 cm i wadze 1,2 - 2 kg), młode - koloru zielonego, dojrzałe - żółte, pomarańczowe lub brązowe.
Owoc kokosu składa się z trójwarstwowej owocni - warstwy zewnętrznej - cienkiej i gładkiej, włóknistej warstwy środkowej i twardej skorupy znajdującej się wewnątrz. Skorupa otacza nasiono zwane orzechem kokosowym. Nasiono w środku posiada pustą przestrzeń. W stadium dojrzałości wypełnia ją płynne bielmo (mleko kokosowe, zawierające w składzie okolo 5% cukru, aminokwasy, związki mineralne i witaminę C), którego ilość zmniejsza się w miarę dojrzewania nasienia. Mleko kokosowe jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego.
Dojrzałe jądro orzecha kokosowego zawiera około 30% tłuszczu, około 5% białka i 8% cukru. Orzechy kokosowe trafiają na rynek pozbawione zewnętrznej warstwy włóknistej. Po otwarciu orzecha wydobywa się bielmo, które po wysuszeniu daje tzw. koprę zawierającą około 65% oleju zwanego też masłem kokosowym.
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Kumkwat, fortunella japońska, kinkam – (kinkan) Fortunella Single
Jest małym drzewem lub krzewem (około 3 m wysokości). Pochodzi z Chin, obecnie jest uprawiany także w Japonii, Amerykach, nad Morzem Śródziemnym. Pierwsze sadzonki sprowadzono do Europy w połowie XIX wieku jako rośliny ozdobne. Kumkwaty są są bardziej niż cytryny odporne na mróz (znoszą temperatury poniżej - 10 ºC).
Owocem są owalne, pomarańczowe jagody o średnicy 2,3 cm. W podzielonym na segmenty (od 3 do 6) pomarańczowym miąższu owocu znajdują się pestki
Owoce, które można spożywać razem ze skórką - mają smak cierpko - slodki z gorzkawym posmakiem. Można je spożywać na surowo, po ugotowaniu, w postaci marmolady, jako dodatek do lodów, sałatek owocowych, kandyzowane lub puszkowane w syropie.
Osnówka zawiera 9% cukrów, dużo witaminy C (39 mg/100 g), małe ilości potasu.
100 g owocu dostarcza 69 kalorii (290 dżule).
Jest małym drzewem lub krzewem (około 3 m wysokości). Pochodzi z Chin, obecnie jest uprawiany także w Japonii, Amerykach, nad Morzem Śródziemnym. Pierwsze sadzonki sprowadzono do Europy w połowie XIX wieku jako rośliny ozdobne. Kumkwaty są są bardziej niż cytryny odporne na mróz (znoszą temperatury poniżej - 10 ºC).
Owocem są owalne, pomarańczowe jagody o średnicy 2,3 cm. W podzielonym na segmenty (od 3 do 6) pomarańczowym miąższu owocu znajdują się pestki
Owoce, które można spożywać razem ze skórką - mają smak cierpko - slodki z gorzkawym posmakiem. Można je spożywać na surowo, po ugotowaniu, w postaci marmolady, jako dodatek do lodów, sałatek owocowych, kandyzowane lub puszkowane w syropie.
Osnówka zawiera 9% cukrów, dużo witaminy C (39 mg/100 g), małe ilości potasu.
100 g owocu dostarcza 69 kalorii (290 dżule).
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Liczi - Śliwka chińska (Litchi chinensis Sonn.)
Jest zimozielonym, dłogowiecznym (zyjącym do 1300 lat) drzewem (do 30 m wysokości).
Rośnie dziko w Chinach, uprawiane jest w Chinach (już od 2000 lat), południowej Afryce, Azji, Oceanii i na Florydzie
Owocem są czerwono - brązowe orzechy (o średnicy 3 cm) zebrane w grona. Pod pokrytą brodawkami kruchą skórką znajduje się biała, jadalna, galaretowata osnówka otaczająca duże, ciemnobrązowe jądro orzecha. Owoce dojrzewają tylko na drzewie, dlatego zebrane w pełni dojrzałości wymagają szybkiego transportu.
Osnówka zawiera 14% cukrów (równe ilości glukozy i fruktozy), !% białek, witaminę C, (45 mg/100 g), sporo soli mineralnych i trochę kwasu jabłkowego. Osnówka jest spożywana na surowo, konserwowana, w Chinach również się ją suszy na podobieństwo rodzynek uzyskując "orzechy liczi".
To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (ok. 7 kcal), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z owocu liczi chroni przed nowotworami wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.
100 g owocu dostarcza 71 kalorii (297 dżule).
Jest zimozielonym, dłogowiecznym (zyjącym do 1300 lat) drzewem (do 30 m wysokości).
Rośnie dziko w Chinach, uprawiane jest w Chinach (już od 2000 lat), południowej Afryce, Azji, Oceanii i na Florydzie
Owocem są czerwono - brązowe orzechy (o średnicy 3 cm) zebrane w grona. Pod pokrytą brodawkami kruchą skórką znajduje się biała, jadalna, galaretowata osnówka otaczająca duże, ciemnobrązowe jądro orzecha. Owoce dojrzewają tylko na drzewie, dlatego zebrane w pełni dojrzałości wymagają szybkiego transportu.
Osnówka zawiera 14% cukrów (równe ilości glukozy i fruktozy), !% białek, witaminę C, (45 mg/100 g), sporo soli mineralnych i trochę kwasu jabłkowego. Osnówka jest spożywana na surowo, konserwowana, w Chinach również się ją suszy na podobieństwo rodzynek uzyskując "orzechy liczi".
To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (ok. 7 kcal), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z owocu liczi chroni przed nowotworami wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.
100 g owocu dostarcza 71 kalorii (297 dżule).
- Załączniki
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2012 11:15 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości