Kamień mineralny, kostki wapienne, sepia
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Frida84
- Ptaki które hoduję: Malwina, Hanka i Stefan, czyli trzy nimfy z piekła rodem ...
Ską wiesz, że są smaczne i dobre? Zbadałeś/aś ich skład? Jesteś specjalistą? A dlaczego mamy nie pisać, że sepie jest lepsza? Przecież to oczywiste, że jest lepsza niż jakieś tandetne kostki wapienne za 1,10 zł, które z wapnem wspólnego mają niewiele.
Oczywiście możesz dawać sepię i kostki wapienne naraz. To już zależy tylko od Ciebie.
Oczywiście możesz dawać sepię i kostki wapienne naraz. To już zależy tylko od Ciebie.
Jak pisać, by przykazań forum nie złamać, czyli REGULAMIN
Jak pisać, by gniewu na siebie nie ściągać, czyli WYSZUKIWARKA
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Nie każdy może być ''omnibusem''
a Frida zaczyna sobie już nieźle radzić
. W końcu po to jest to forum aby pogłębiać swoją wiedzę o papugach.
Sam kiedyś stosowałem kostki wapienne , mielone skorupki jaj , wtedy o sepię było bardzo trudno , przywożono ją z za granicy ''z zachodu''
Jednak już od dość dawna mozemy ją kupić u nas bezpośrednio w sklepach bez żadnego problemu . Sam stosuję i kostki wapienne i sepię w zależności od gatunku i upodobań papug 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Frida84
- Ptaki które hoduję: Malwina, Hanka i Stefan, czyli trzy nimfy z piekła rodem ...
Widać wszystkowiedzący dudusiek wie, że najlepsze są kostki wapienne, zwłaszcza, te barwione w kształcie serduszek, bo to zajefajnie w klatce wygląda.
Co do mojej wiedzy, to staram się ja poszerzać w miarę swoich możliwości - nie wiem wszystkiego do dzisiaj i wszystkiego wiedzieć nigdy nbie będę. Proszę to sobie przemyśleć.
Jeśli chodzi o moje papugi, to podaję im sepię, gdyż wydaje mi się ona bardziej odpowiednią niż kostki wpaienne (bazuję na tym co wyczytałam i na opiniach innych ludzi/hodowców/miłośników papug).
Co do mojej wiedzy, to staram się ja poszerzać w miarę swoich możliwości - nie wiem wszystkiego do dzisiaj i wszystkiego wiedzieć nigdy nbie będę. Proszę to sobie przemyśleć.
Jeśli chodzi o moje papugi, to podaję im sepię, gdyż wydaje mi się ona bardziej odpowiednią niż kostki wpaienne (bazuję na tym co wyczytałam i na opiniach innych ludzi/hodowców/miłośników papug).
Jak pisać, by przykazań forum nie złamać, czyli REGULAMIN
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Sepia jest o wiele bardziej wartościowsza od kostek wapiennych. Paugi powinny mieć też zapewniony dostęp do dobrej jakości kamienia mineralnego.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-z reguły papugi zjedzą wszystko, prawie wszystko.... ???- to znaczy więcej zniszczą niż zjedzą.....
Z moich obserwacji wynika, co jest czystą- prawdą że sepia jest najwartościowszym źródłem wszystkim składników mineralnych.
-nie odrzucam stwierdzenia że kostki wapienno-jodowe są złe czy nawet sama kreda ale pod warunkiem że robi to odpowiednia firma, no i po cenie tez widać-które przedstawiają jakomś wartość a które nie mają nic poza kształtem i kolorem.
Można to najbardziej zaobserwować po lęgach które z podanych wyżej kostek są cenne dla ptaka,-???czy Sepia czy Kostka wapienna -??.Bez zwątpienia- sepia
JacekW
-nie odrzucam stwierdzenia że kostki wapienno-jodowe są złe czy nawet sama kreda ale pod warunkiem że robi to odpowiednia firma, no i po cenie tez widać-które przedstawiają jakomś wartość a które nie mają nic poza kształtem i kolorem.
Można to najbardziej zaobserwować po lęgach które z podanych wyżej kostek są cenne dla ptaka,-???czy Sepia czy Kostka wapienna -??.Bez zwątpienia- sepia
JacekW
- Ptaki które hoduję:
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Tak - do sepii i kamienia mineralnego ptaki powinny mieć dostęp... To nie jest tak, że ptak go gryzie regularnie... Na kamień moje rzuciły się i w pierwszym okresie bez przerwy go obgryzały - teraz od paru miesięcy nie widzę zainteresowania... Pewnie uzupełniły niedobory mineralów i jak bedzie potzreba to znów go poskubią... Podobnie jest z sepią...
Gałęzie i konary bez przerwy powinny mieć świeże...
Pozdrawiam
Gałęzie i konary bez przerwy powinny mieć świeże...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
jamargaretka pisze:Gałązki dostaje z brzozy (jako żerdki) i wierzbowe
To mało... Poczytaj tutaj o gałęziach, konarach i placach zabaw : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=926
Pozdrawiam
Iwona
- sidu
- Ptaki które hoduję: senegalka 1
- Kontakt:
moja Gapa zachowywała sie tak samo jak twoja zrywała,wrzucała do wody zero zainteresowania a z czasem polubiła, wieszałem sepie na stojaku poza klatka tam gdzie lubiła przesiadowac po wypuszczeniu wkoncu zaczeła sie nia bawic i ja skasumowała po karzdym wylocie z klatki 

Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
-
- Ptaki które hoduję: świergotki ( 1 )
Witam.
Mam pytanie... Co to kamień mineralny dla papug, do czego on służy, gdzie można go kupić i za ile i jakie ma składniki?

Mam pytanie... Co to kamień mineralny dla papug, do czego on służy, gdzie można go kupić i za ile i jakie ma składniki?

Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 15:28 przez wik18, łącznie zmieniany 1 raz.
Papuzi świat...
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Jak nazwa wskazuje zawiera on, a przynajmniej powinien zawierać
potrzebne minerały, można go kupić u Justyny Błachowicz http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=118 i w sklepie Kankan http://kankan.pl/sklep/shop/14---NatMin ... bnego.html

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
wik18, Kamień mineralny, to optymalny kompleks różnego rodzaju grysów, dla papug oraz ptaków egzotycznych. Bogaty w mikroelementy oraz jod, wzmacnia zdrowie oraz trawienie, zapewnia mocne i zdrowe kości. Skomponowany dzięki unikalnej formule stworzonej w Loro Parque, największym na świecie parku papug.
Zawiera również dużo pierwiastków śladowych niezbednych w prawidłowej przemianie materii. Zawarte w kamieniu gastrolity - drobne kwarcowe kamyczki - wspomagają trawienie w żołądku mięśniowym ptaków.
Wspomaga ścieranie dzioba i jego odpowiednią pielegnację. Powinien być dostępny non stop dla wszystkich papug niezależnie od gatunku
Zawiera również dużo pierwiastków śladowych niezbednych w prawidłowej przemianie materii. Zawarte w kamieniu gastrolity - drobne kwarcowe kamyczki - wspomagają trawienie w żołądku mięśniowym ptaków.
Wspomaga ścieranie dzioba i jego odpowiednią pielegnację. Powinien być dostępny non stop dla wszystkich papug niezależnie od gatunku