Kamień mineralny, kostki wapienne, sepia

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Frida84
Ptaki które hoduję: Malwina, Hanka i Stefan, czyli trzy nimfy z piekła rodem ...

Post autor: Frida84 » czw gru 07, 2006 22:22

Ską wiesz, że są smaczne i dobre? Zbadałeś/aś ich skład? Jesteś specjalistą? A dlaczego mamy nie pisać, że sepie jest lepsza? Przecież to oczywiste, że jest lepsza niż jakieś tandetne kostki wapienne za 1,10 zł, które z wapnem wspólnego mają niewiele.

Oczywiście możesz dawać sepię i kostki wapienne naraz. To już zależy tylko od Ciebie.
Jak pisać, by przykazań forum nie złamać, czyli REGULAMIN
Jak pisać, by gniewu na siebie nie ściągać, czyli WYSZUKIWARKA

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » pt gru 08, 2006 09:42

"Każde zwierzę ma prawo do godnego i dobrego życia! :) "
Każde zwierzę ma prawo do godnego i dobrego i smacznego pożywienia! :)
Oczywiście jak im smakuje to dawaj.
Kiedyś w Czechach w Prerovie kupiłem duże kostki wapienne miałem z głowy na kilka miesięcy.

Awatar użytkownika
Frida84
Ptaki które hoduję: Malwina, Hanka i Stefan, czyli trzy nimfy z piekła rodem ...

Post autor: Frida84 » pt gru 08, 2006 20:11

No tak, ale czy kostki wapienne mają z wapnem coś wspólnego? Bo z tego co wiem, to jest to gips. Ale mogę się mylić.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt gru 08, 2006 20:47

Gips też ma cos z wapnem wspólnego bo gips to siarczan wapnia. Kostki wapienne to przeważnie składaja sie z węglanu wapnia(czyli tego co głównie buduje skorupke jaja), trochę siarczanu wapnia i mogą być jakieś inne dodatki. To zależy co to za kostki , kto i jak je produkuje itp.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz gru 10, 2006 14:40

Nie każdy może być ''omnibusem'' :lol: a Frida zaczyna sobie już nieźle radzić ;-) . W końcu po to jest to forum aby pogłębiać swoją wiedzę o papugach. :mrgreen: Sam kiedyś stosowałem kostki wapienne , mielone skorupki jaj , wtedy o sepię było bardzo trudno , przywożono ją z za granicy ''z zachodu'' :-P Jednak już od dość dawna mozemy ją kupić u nas bezpośrednio w sklepach bez żadnego problemu . Sam stosuję i kostki wapienne i sepię w zależności od gatunku i upodobań papug :lol:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Frida84

Post autor: Frida84 » ndz gru 10, 2006 17:20

Widać wszystkowiedzący dudusiek wie, że najlepsze są kostki wapienne, zwłaszcza, te barwione w kształcie serduszek, bo to zajefajnie w klatce wygląda.

Co do mojej wiedzy, to staram się ja poszerzać w miarę swoich możliwości - nie wiem wszystkiego do dzisiaj i wszystkiego wiedzieć nigdy nbie będę. Proszę to sobie przemyśleć.

Jeśli chodzi o moje papugi, to podaję im sepię, gdyż wydaje mi się ona bardziej odpowiednią niż kostki wpaienne (bazuję na tym co wyczytałam i na opiniach innych ludzi/hodowców/miłośników papug).

Awatar użytkownika
mbk

Post autor: mbk » pn gru 11, 2006 09:05

Wydaje mi się, że sama sepia to za mało. Moje jedzą kostki wapienne czy serduszka wapienne i to bardzo im smakuje.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn gru 11, 2006 12:07

Sepia jest o wiele bardziej wartościowsza od kostek wapiennych. Paugi powinny mieć też zapewniony dostęp do dobrej jakości kamienia mineralnego.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

JacekW
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: JacekW » czw gru 14, 2006 18:25

-z reguły papugi zjedzą wszystko, prawie wszystko.... ???- to znaczy więcej zniszczą niż zjedzą.....
Z moich obserwacji wynika, co jest czystą- prawdą że sepia jest najwartościowszym źródłem wszystkim składników mineralnych.
-nie odrzucam stwierdzenia że kostki wapienno-jodowe są złe czy nawet sama kreda ale pod warunkiem że robi to odpowiednia firma, no i po cenie tez widać-które przedstawiają jakomś wartość a które nie mają nic poza kształtem i kolorem.
Można to najbardziej zaobserwować po lęgach które z podanych wyżej kostek są cenne dla ptaka,-???czy Sepia czy Kostka wapienna -??.Bez zwątpienia- sepia

JacekW

Awatar użytkownika
mbk

Post autor: mbk » pt gru 15, 2006 09:30

No ale niestety moje ptaki wolą od sepii kostkę wapienną, tynk ze ściany lub figurki z zaprawy wapiennej zrobione przeze mnie.

JacekW
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: JacekW » pt gru 15, 2006 11:11

mbk pisze:No ale niestety moje ptaki wolą od sepii kostkę wapienną, tynk ze ściany lub figurki z zaprawy wapiennej zrobione przeze mnie.

W takim razie ty nie zrozumiałeś mojego posta-???!!!

JacekW

Patryk
Ptaki które hoduję: lilianki

Post autor: Patryk » pn gru 25, 2006 20:27

Ja swoim podaje sepie, bo jak mi gdzies napisano, ze kostka wapna to gips, wiec zrezygnowalem z podawania kostki wapna. Podaje jeszcze skorupki jajek kurzych.

Pozdrawiam
Patryk

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn cze 11, 2007 11:20

Można również zastosować zwykłe calcium w tabletkach które się rozpuszcza w wodzie szczególnie przed lęgami - oczywiscie w odpowiednich proporcjach :!: :->
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

jamargaretka
Ptaki które hoduję:

Post autor: jamargaretka » ndz sty 20, 2008 15:32

Mam prawie roczną aleksandrettę. Próbowalismy z kostkami zwykły i smakowymi i z sepią. Zawsze na nie syczy a w końcu urywa i wrzuca do wody. Gałązki dostaje z brzozy (jako żerdki) i wierzbowe

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz sty 20, 2008 15:33

Tak - do sepii i kamienia mineralnego ptaki powinny mieć dostęp... To nie jest tak, że ptak go gryzie regularnie... Na kamień moje rzuciły się i w pierwszym okresie bez przerwy go obgryzały - teraz od paru miesięcy nie widzę zainteresowania... Pewnie uzupełniły niedobory mineralów i jak bedzie potzreba to znów go poskubią... Podobnie jest z sepią...
Gałęzie i konary bez przerwy powinny mieć świeże...

Pozdrawiam
Iwona

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz sty 20, 2008 16:11

jamargaretka pisze:Gałązki dostaje z brzozy (jako żerdki) i wierzbowe

To mało... Poczytaj tutaj o gałęziach, konarach i placach zabaw : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=926

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

Post autor: sidu » ndz sty 20, 2008 16:19

moja Gapa zachowywała sie tak samo jak twoja zrywała,wrzucała do wody zero zainteresowania a z czasem polubiła, wieszałem sepie na stojaku poza klatka tam gdzie lubiła przesiadowac po wypuszczeniu wkoncu zaczeła sie nia bawic i ja skasumowała po karzdym wylocie z klatki ;-)
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

wik18
Ptaki które hoduję: świergotki ( 1 )

Post autor: wik18 » pn kwie 05, 2010 19:25

Witam.
Mam pytanie... Co to kamień mineralny dla papug, do czego on służy, gdzie można go kupić i za ile i jakie ma składniki? :oops: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 15:28 przez wik18, łącznie zmieniany 1 raz.
Papuzi świat...

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn kwie 05, 2010 21:19

Jak nazwa wskazuje zawiera on, a przynajmniej powinien zawierać ;-) potrzebne minerały, można go kupić u Justyny Błachowicz http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=118 i w sklepie Kankan http://kankan.pl/sklep/shop/14---NatMin ... bnego.html

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt kwie 06, 2010 08:05

wik18, Kamień mineralny, to optymalny kompleks różnego rodzaju grysów, dla papug oraz ptaków egzotycznych. Bogaty w mikroelementy oraz jod, wzmacnia zdrowie oraz trawienie, zapewnia mocne i zdrowe kości. Skomponowany dzięki unikalnej formule stworzonej w Loro Parque, największym na świecie parku papug.
Zawiera również dużo pierwiastków śladowych niezbednych w prawidłowej przemianie materii. Zawarte w kamieniu gastrolity - drobne kwarcowe kamyczki - wspomagają trawienie w żołądku mięśniowym ptaków.
Wspomaga ścieranie dzioba i jego odpowiednią pielegnację. Powinien być dostępny non stop dla wszystkich papug niezależnie od gatunku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”