Zapotrzebowanie pokarmowe na witaminy i minerały
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Zapotrzebowanie pokarmowe na witaminy i minerały
Witam,
pytanie może się Wam wydac niepotrzebne lub głupie - ale przegladając różne tematy o zywieniu często pojawiaja sie informacje o zapotrzebowaniu danego gatunku np na witA , lub , że witC papugom nie jest tak potrzebna, że zły stosunek wapnia do fosforu. Czy istnieja jakieś normy dla poszczególnych gatunków, lub dla papug ogólnie?I kiedy jest zły stosunek danego pierwiastka do drugiego oraz od jakiej granicy?Czy dla ptaków jest okreslone tzw GDA(dzienne zapotrzebowanie) - dla ludzi spotykamy sie z tym często. Jestem w trakcie sporzadzania tabelki, dla mojej własnej wiadomosci, z zawartością witamin i minerałów w najczęściej przez moją papugę jedzonych warzywach i owocach, wyrazona w mg,plus pierw. śladowych typu fluor i selen w mcg. Potrafie sobie to poprzeliczać, jednak nie znam i nie znalazłam norm. Czy cos takiego istnieje? czy np działanie witamin i mikroelementów na organizm ptasi jest zawsze takie samo jak u ssaków?
Zastanawia mnie dlaczego w jednym tygodniu zżerane jest pół mango dziennie, żeby potem przez nastepny tydzień jeść tylko np kalarepe i papryke a mango wywalac z miski - może to mi wyjaśni mój dylemat:)
Przepraszam za to teoretyzowanie, ale faktycznie mnie to interesuje
pozdrawiam
pytanie może się Wam wydac niepotrzebne lub głupie - ale przegladając różne tematy o zywieniu często pojawiaja sie informacje o zapotrzebowaniu danego gatunku np na witA , lub , że witC papugom nie jest tak potrzebna, że zły stosunek wapnia do fosforu. Czy istnieja jakieś normy dla poszczególnych gatunków, lub dla papug ogólnie?I kiedy jest zły stosunek danego pierwiastka do drugiego oraz od jakiej granicy?Czy dla ptaków jest okreslone tzw GDA(dzienne zapotrzebowanie) - dla ludzi spotykamy sie z tym często. Jestem w trakcie sporzadzania tabelki, dla mojej własnej wiadomosci, z zawartością witamin i minerałów w najczęściej przez moją papugę jedzonych warzywach i owocach, wyrazona w mg,plus pierw. śladowych typu fluor i selen w mcg. Potrafie sobie to poprzeliczać, jednak nie znam i nie znalazłam norm. Czy cos takiego istnieje? czy np działanie witamin i mikroelementów na organizm ptasi jest zawsze takie samo jak u ssaków?
Zastanawia mnie dlaczego w jednym tygodniu zżerane jest pół mango dziennie, żeby potem przez nastepny tydzień jeść tylko np kalarepe i papryke a mango wywalac z miski - może to mi wyjaśni mój dylemat:)
Przepraszam za to teoretyzowanie, ale faktycznie mnie to interesuje
pozdrawiam
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
przy dobrej diecie - dobra mieszanka ziaren, różne warzywa, owoce, rosliny dziko rosnace, galezie do ogryzania, dobry granulat , nie ma problemów z niedoborami i nie ma potrzeby dodawania szt. witamin
czasami ptak przeje sie danym owocem lub warzywem i go przestaje zjadać, lepiej dawac codzienni małe ilosci , często zmieniać ich rodzaj
czasami ptak przeje sie danym owocem lub warzywem i go przestaje zjadać, lepiej dawac codzienni małe ilosci , często zmieniać ich rodzaj
Tak, tak. Wiem. Chodzi mi konkretnie o tę teorię. Jednak ludzie, mówiący o zapotrzebowaniu, muszą skądś czerpać to info, muszą być normy. Inaczej informacja byłaby brana "z powietrza". Mając zapotrzebowanie, moznaby zastosować "dietę idealną". Teoretyzowanie trochę, ale o co chodzi np z tym stosunkiem wapnia do fosforu, czy składnikach antyzywieniowych. Wiedząc o tym więcej, uniknelabym np błędów w postaci podania kilku warzyw o tych właściwościach naraz. Przecież info o zawartości tych składników jest często przemycane w odpowiedziach na zadawane pytania, dotyczące żywienia, wzrostu itd. Czy w ogóle nie istnieją takie normy? Myślałam, że są, skoro czasem ludzie piszą o reakcji jednego i drugiego pierwiastka. Jak samo, fajnie byłoby mieć te teoretyczne info, bo przeciez warto byłoby ustawić dietę również pod kątem rozpuszczalnosci danej witaminy, albo też czynnikami, które ją niszczą. Przecież nawet umiejscowienie niektórych warzyw może powodować stratę witamin(swiatlo)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
no wiesz w naturze nikt ptakowi nie robi takich wyliczeń, ptaki nie jedza przetworzonej żywnosci, jedza naturalne produkty. Nie ma warzyw, których zjedzenie w tym samym czasie wyrządziły szkody w organizmie, ptak ma miec dobra dietę, odpowiednią dla swojego gatunku i to wszystko, reszta nie musisz się przejmować
Tak, to logiczne. Jak pisałam, to kwestia teorii. Z drugiej strony ptaki w naturze niedobory wyczuwaja instynktownie. Stąd w ogóle wzięło się moje rozważanie. A ten stosunek pierwiastek-pierwiastek? Albo te antyzywieniowe składniki? Skąd ktoś to bierze?
- Al
- Kontakt:
chyba z powietrza
w naturze ptaki uczą sie przez nasladowanie innych ptakow - rodziców najczęsciej , gdybys wypuscila swoje ptaki tam skad pochodza,m to by szybko padły z głodu albo uległy zatruciu , bo nie wiedza co tam jest jadalne a co szkodliwe, tu nie ma żadnego instynktu - w swojej diecie bierzesz pod uwagę stosunek pierwiastek- pierwiastek czy szukasz w produktach antyzywnieniowe składniki ? / a na marginesie co to jest ?

No właśnie nie wiem :) czytam od jakiegoś czasu posty dotyczące żywienia papug, bo zastanawiam się dlaczego moja nie przybiera na wadze. Dostaje i umie jeść wszystko-warzywa, owoce, kiełki, moczone ziarno. A ciągle jest w dolnej granicy wagowej dla swojego gatunku. W kupach też nie wykazano nic
O, mam
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... w-X0PH6ikA
O, mam
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... w-X0PH6ikA
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Jak dużo fruwa, a wiem, że tak jest. To nigdy nie będzie pulpetem. Tylko się cieszyć. Bo otyła papuga to chora papuga. Zamknij w klatce na cały miesiąc, daj tylko słonecznik, dynie, orzechy to zobaczysz. Przybierze na wadze na pewno.
Ja właśnie mam gdzies z tyłu głowy, że on po prostu ma taka urodę - bo przeciez nie chudnie. Nasze piony lataja non stop a ja prawdopodobnie panikuję. Z tym, że temat mnie po prostu ciekawi. Skądś się to musi brac(chodzi o to zapotrzebowanie)
- Al
- Kontakt:
jak jest waga w normie, to nie ma sie o co martwic, jak nie ma problemów ze zdrowiem, nie miewa biegunek, nie siedzi osowiała, to wszytsko jest w porzadku, czasami bywaja ptaki drobniejsze niż średnia dla ich gatunku
nie, nic z tych rzeczyna szczęście. Z niego to taki trochę model rośnie, jeśli chodzi o wagę - tzw "najniższa normalna":) ale tak czy inaczej postaram się gdzieś uzyskac info dot tego zapotrzebowania.
Jak skończę tabelkę to ją wrzucę (nawet może sie kiedys ludziom przyda - np ja do niadawna nie miałam pojęcia , że np z papryk wapnia ma najwięcej chilli zielona - prawie 3x tyle co słodka czerwona, poza tym ma prawie 3,5x więcej witA niż żółta słodka - zawsze myslałam, że zółte - to będzie wit A - a tu psikus:).
Tak czy inaczej - jeśli możnaby zostawić mój temat byłabym wdzięczna. Może znajdzie się jakiś inny teoretyk, którego najdzie jak mnie:)
pozdrawiam
Jak skończę tabelkę to ją wrzucę (nawet może sie kiedys ludziom przyda - np ja do niadawna nie miałam pojęcia , że np z papryk wapnia ma najwięcej chilli zielona - prawie 3x tyle co słodka czerwona, poza tym ma prawie 3,5x więcej witA niż żółta słodka - zawsze myslałam, że zółte - to będzie wit A - a tu psikus:).
Tak czy inaczej - jeśli możnaby zostawić mój temat byłabym wdzięczna. Może znajdzie się jakiś inny teoretyk, którego najdzie jak mnie:)
pozdrawiam
Jednak cos takiego istnieje chyba..:)znalazłam np taka tabelkę, zeskanowałam z ksiazki. Czy można się jakkolwiek na tym opierać? acha - znalazłam tez info dot tego wapnia i fosforu - stosunek miałby wynosić 2Ca=1P
Znalazłam jeszcze taki matcher diety (chyba raczej teoretyczny, biorac pod uwage, że robił do zupreem a amerykanie jako naród wygodnicki zaleca podawał w wiekszości granulat:)
http://www.birdfoodfacts.com/
Znalazłam jeszcze taki matcher diety (chyba raczej teoretyczny, biorac pod uwage, że robił do zupreem a amerykanie jako naród wygodnicki zaleca podawał w wiekszości granulat:)
http://www.birdfoodfacts.com/
- Al
- Kontakt:
no tylko jak to obliczysz w diecie swojego ptaka ? to tak samo jak skład na produktach spozywczych dla ludzi, też masz podane skladniki mineralne , witaminy, ile to dziennego zapotrzebowania czy ktos to czyta ? i czy dobierasz produkty dla swojej rodziny aby dzienne dawki były zapewnione ?
wybacz ale cala ta dyskusja jest czysto akademicka, to wartosci przybliżone , teoretyczne,każdy gatunek ma inne zapotrzebowanie, zdrowa dieta, odpowiednia dla danego gatunku, dostarcza organizmowi wszystkiego czego potrzebuje
wybacz ale cala ta dyskusja jest czysto akademicka, to wartosci przybliżone , teoretyczne,każdy gatunek ma inne zapotrzebowanie, zdrowa dieta, odpowiednia dla danego gatunku, dostarcza organizmowi wszystkiego czego potrzebuje
Ale ktoś jednak umieszcza to w książkach i publikacjach. Skąds wiemy że np ary muszą mieć sporo tłuszczu w diecie a amazonki mało. Wiemy o fakcie wrażliwości na niedobór wapnia np u zako i witaminy A u np amazonki. Skądś biorą się recepty na dane witaminy przepisywane przez lekarza (np po przeprowadzonym badaniu krwi)albo witaminy,które podają hodowcy np w czasie legow lub zbytniej nerwowosci ptaków(przecież nikt tego nie robi na czuja). To, że jest to może i teoretyzowanie to wiem, jednak mnie to akurat interesuje,stąd moje pytania dot tego tematu. W starej Wolierze też były artykuły dot zapotrzebowania. Jednak ja dokopalam się tylko do wit d,biotyny i bodaj wapnia.
W kwestii obliczenia-jest to możliwe znając zapotrzebowanie ptakow, nawet ogólne, plus ilości składników w danej jednostce masy danego produktu.jestem od dłuższego czasu w trakcie przygotowywania tych wartości (wiem,to chore:). Sama całkiem słusznie napisałaś o diecie danego gatunku. Ja się tak jak Ty nie znam i być może łatwiej mi będzie to po prostu obliczyć . Lubię liczyć po prostu:)
PS. Ja czytam te etykiety, z ciekawości ale czytam .poza tym ludzie są na maxa wszystkozerni, łatwiej z dietą:)
W kwestii obliczenia-jest to możliwe znając zapotrzebowanie ptakow, nawet ogólne, plus ilości składników w danej jednostce masy danego produktu.jestem od dłuższego czasu w trakcie przygotowywania tych wartości (wiem,to chore:). Sama całkiem słusznie napisałaś o diecie danego gatunku. Ja się tak jak Ty nie znam i być może łatwiej mi będzie to po prostu obliczyć . Lubię liczyć po prostu:)
PS. Ja czytam te etykiety, z ciekawości ale czytam .poza tym ludzie są na maxa wszystkozerni, łatwiej z dietą:)
- Al
- Kontakt:
po co obliczac, jak nie wiesz co dany produkt zawiera, lepiej kupić gotowe mieszanki ziaren, owoce, warzywa, rosliny dziko rosnace, poczytac o specyficznych wymogach pokarmowych - o ile takie są, i to wszystko, po to sa gotowe mieszanki dla niektórych gatunków bo w warunkach domowych nie ma mozliwosci skomponowania od. jadłospisu.
chcesz miec ułatwione zadanie to kupuj doby granulat i juz nic więcej nie musisz robić
chcesz miec ułatwione zadanie to kupuj doby granulat i juz nic więcej nie musisz robić
:)kocham obliczać:)ale rozumiem Twoją lekką irytacje:)