Owoce i warzywa - czego nie podawać
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
- Kontakt:
Owoce i warzywa - czego nie podawać
witam
czy możecie podać mi jakich owoców i ważyw nie powinno podawać się papugą, jakie im mogą zaszkodzić?
z góry dzięki
czy możecie podać mi jakich owoców i ważyw nie powinno podawać się papugą, jakie im mogą zaszkodzić?
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony sob sie 14, 2010 04:43 przez boYka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
boYka
boYka
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Jedyne co mi tak od razu przychodzi na myśl to napewno nie wolno podawać Awokado!Co do sałaty zdania są podzielone ,ale ja nie daje....to tyle jak sobie coś przypomne to dopisze..
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Szczypioru, pora i cebuli też nie podaje się.
Sałata kumuluje metale cieżkie, więc ta "przemysłowa" raczej odpada. Co innego własnej produkcji - moje wsuwają i nie ma skutków ubocznych. Ale ma ona w sumie niewielkią wartość.
Nie podaje się surowej fasoli.
Winogron sklepowych nie poleca się, ze względu na środki chroniące przed zepsuciem, którymi są zabezpieczne do transportu i przechowywania. Toksyny potrafią nawet przeniknąc przez skórkę. Znam przypadek smierci amazonki po zjedzeniu takich winogron. Mówie oczywiście o sklepowych, bo te działkowe można dawać - takze liście i pędy.
Z tego powodu trzeba uważać z cytrusami - konieczne jest naprawdę porządne mycie skórki przed obraniem.
Nie podaje się oczywiście surowych ziemniaków. Ale to chyba nie trzeba tłumaczyć.
Nie nalezy przesadzać z natką pietruszki - jest silnie moczopędna.
W przypadku falistych nie nalezy zbyt intensywnie karmić kapustnymi (kapusta, brukselka, kalafior).
Sałata kumuluje metale cieżkie, więc ta "przemysłowa" raczej odpada. Co innego własnej produkcji - moje wsuwają i nie ma skutków ubocznych. Ale ma ona w sumie niewielkią wartość.
Nie podaje się surowej fasoli.
Winogron sklepowych nie poleca się, ze względu na środki chroniące przed zepsuciem, którymi są zabezpieczne do transportu i przechowywania. Toksyny potrafią nawet przeniknąc przez skórkę. Znam przypadek smierci amazonki po zjedzeniu takich winogron. Mówie oczywiście o sklepowych, bo te działkowe można dawać - takze liście i pędy.
Z tego powodu trzeba uważać z cytrusami - konieczne jest naprawdę porządne mycie skórki przed obraniem.
Nie podaje się oczywiście surowych ziemniaków. Ale to chyba nie trzeba tłumaczyć.
Nie nalezy przesadzać z natką pietruszki - jest silnie moczopędna.
W przypadku falistych nie nalezy zbyt intensywnie karmić kapustnymi (kapusta, brukselka, kalafior).
Ostatnio zmieniony wt mar 27, 2012 12:43 przez haaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Haaszek a skąd wiesz że amazonka padła z powodu winogron? zleciłeś wykonanie badań u tego ptaka?a może to był zbieg okoliczności.Chciałem tutaj zwrócić uwagę jak wiele ludzi zwala śmierć swoich ptaków na "byle co" no bo akurat jadł ptak to czy tamto i padł dlatego to jest powodem wg właściciela,a w gruncie rzeczy w 95% przyczyna padnięcia ptaka jest zgoła inna.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
To był ptak będący stale pod opieką lekarską (jak inne ptaki z tego domu). Śmierć (z objawami silnego zatrucia) nastąpiła niedługo po zjedzeniu winogron i podobnego zdania był też lekarza. Ptak nie był mój, tylko znajomych.
Nie twierdzę, że wszystkie winogrona są tak silnie nasączone, ale lepiej uważać i wiedzieć, ze coś moze zaszkodzić.
Nie twierdzę, że wszystkie winogrona są tak silnie nasączone, ale lepiej uważać i wiedzieć, ze coś moze zaszkodzić.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Oprócz w/w warzyw do listy dorzucę też surowy szpinak ze względu na znaczną zawartość kwasu szczawiowego. Duża zawartość tego kwasu skutecznie blokuje wchłanianie do organizmu innych cennych minerałów np : żelazo, wapń, fosfor, więc niemal nie są przyswajane w układzie pokarmowym
Zawiera też goitrogeny utrudniające przyswajanie jodu i przez to zaburzające funkcje tego gruczołu; dużo azotanów, które w dużych dawkach są szkodliwe dla układu krążenia. W hermetycznych opakowaniach zawierających zwłaszcza posiekane liście szpinaku azotany zmieniają się w azotyny, które upośledzając zdolność do przenoszenia tlenu przez hemoglobinę powodować mogą methemoglobinemię.
Info str http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpinak_warzywny
Zawiera też goitrogeny utrudniające przyswajanie jodu i przez to zaburzające funkcje tego gruczołu; dużo azotanów, które w dużych dawkach są szkodliwe dla układu krążenia. W hermetycznych opakowaniach zawierających zwłaszcza posiekane liście szpinaku azotany zmieniają się w azotyny, które upośledzając zdolność do przenoszenia tlenu przez hemoglobinę powodować mogą methemoglobinemię.
Info str http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpinak_warzywny
- Sebobon
- Ptaki które hoduję: senegalka
Krysia- pisze:Oprócz w/w warzyw do listy dorzucę też surowy szpinak ze względu na znaczną zawartość kwasu szczawiowego (...) [/size]
Jak to dobrze zaglądać na forum... Ostatnio dałem mojej papudze szpinak, szczęśliwy że zjadła, bo to straszny niejadek. Jaka zielenina mogłaby być alternatywą (bo sałata też przecież nie bardzo).
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Ja bardzo proszę by TEN temat pozostał ,,czysty" od wpisów na pokrewne w znaczeniu, to jednak inne rozmowy.
Alternatywę dla szkodliwego szpinaku znajdziesz tu viewforum.php?f=150.
Wystarczy poczytać :
viewtopic.php?f=150&t=601
viewtopic.php?f=150&t=1034
Alternatywę dla szkodliwego szpinaku znajdziesz tu viewforum.php?f=150.
Wystarczy poczytać :
viewtopic.php?f=150&t=601
viewtopic.php?f=150&t=1034
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Rabarbar Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego (szczególnie liście) przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Znane są przypadki śmierci ludzi z powodu zatrucia rabarbarem