Papuga nie chce latac!!

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
ewry
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Papuga nie chce latac!!

Post autor: ewry » pt kwie 06, 2007 15:30

Witam!
Czy zdarzyło się Wam kiedyś, że papuga nie chciała wyjść z klatki?
Mam moją aleksę od ok 2 tygodni,jest jeszcze nieufna, przy zmianie wody i pokarmu ucieka na koniec żerdzi.
Dzis chciałam ją po raz pierwszy wypuścić i nic z tego!! Klatka otwarta ze wszystkich możliwych stron, a paput nawet dzioba nie wytknie poza pręty!! Owszem, wystraszył się kiedy zmieniałam ziarenka, wyleciał na moment i natychmiast wrócił z powrotem!!
Dodam,że kupiłam go w sklepie zoologicznym, ma najprawdopodobniej ponad 2 lata- chociaż według dokumentów które dostałam- 8-mcy ;-)
Czy to możliwe że jest tak zestresowana?
Czy mam cierpliwie czekać az sam zechce zwiedzać mieszkanie, czy może jakoś go zachęcić do lotów?
Pozdrawiam Wszystkich Świątecznie!!
Ewa

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pt kwie 06, 2007 17:24

Myśle,że powinnaś pozwolić mu samemu zdecydować,jak wyjdzie sam to łatwiej będzie mu wrócić bo skoro sam wyszedł to i sam znajdzie droge powrotu :roll: takie jest moje zdanie.Paputka najlepiej nie zmuszać do niczego i wtedy szybciej nam zaufa
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pt kwie 06, 2007 23:45

ewry pisze:wyleciał na moment i natychmiast wrócił z powrotem!!

Masz szczęście, odchodzi Ci problem p.t. "Co robić??? Nie wraca do klatki!!!"

Moim zdaniem wszystko będzie w porządku, kiedy papuga się oswoi z otoczeniem. Możesz przymocować w wejściu klatki żerdź, mój Piotruś lubi na takiej źerdzi przesiadywać i gapić się.
everybody's someone

Gardenia
Ptaki które hoduję: mewki japońskie

Post autor: Gardenia » sob kwie 07, 2007 19:51

Klateczka Izydorka była otwarta 2 dni zanim zdecydował się ją pewnego niedzielnego ranka opuścić. Przez te 2 dni łaził po żerdzi i gapił z zainteresowaniem na najwyższe meble w pokoju. Najwyraźniej wypatrywał miejsca gdzie mógłby przysiąść. Na szczeście poźniej sam wszedł do klatki do swojej misaeczki pełnej pyszności i ukochanej zabawki, bez której nie zaśnie.

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » sob kwie 07, 2007 23:22

Ano właśnie. Zapomnialam napisać sakramentalnej przestrogi: nie dawaj niczego do jedzenia poza klatką, dopóki nie ustalą się reguły wylotów i powrotów.

Nawiasem mówiąc ja daję poza klatką rozmaite rzeczy do jedzenia i w związku z tym mam dwie rozpuszczone papugi, żyjące luzem w mojej sypialni. Porządku to tam nie ma :mrgreen:
everybody's someone

Awatar użytkownika
ewry
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: ewry » ndz kwie 08, 2007 19:45

rozi, wiesz, ja chciałam paputka skusic do wyjścia z klatki ukochanym jabłuszkiem- powiesiłam miseczkę na zewnątrz klatki, ale tuż obok drzwiczek. Stasiek wychylił łepek tylko na tyle na ile musiał żeby schwytać smaczny kąsek i natychmiast zwiał na swoja żerdź w klatce:) nie wiem czy kiedykolwiek odważy się dobrowolnie wylecieć, no i czy kiedykolwiek przestanie się nas bać.... mam nadzieje że to tylko stres wynikający z pobytu w sklepie,a nie jakies złe wspomnienia...
Ewa

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » ndz kwie 08, 2007 20:29

Nie martw się, wyjdzie. Jak zwierzątko z lasu. Trzeba tylko traktować go normalnie, jak człowieka :mrgreen: nie obserwować i nie czekać w napięciu. Trzeba jakoś zrozumieć to, że nie wychodzi. Wtedy wyjdzie.
everybody's someone

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » ndz kwie 08, 2007 22:24

Ewry jak papuga nie jest oswojona to nie możesz jej obserwować i czekać jak ona wyjdzie z klatki bo sie ciebie boii jak widzi cos większego od niej a jak jest oswojona to narazie nie chce jej sie wyjść z niej bo jest jej w niej dobrze i bezpiecznie się czuje w niej-pewnie ale jak zobaczy smakołyki to odrazu powinna wyfrunoć jak moje nimfy -(kiedyś jak były w klatce w domu)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn kwie 09, 2007 07:30

cierpliwości, Tobie i papudze życzę. Nic na siłę, to ona sama ma zadecydowć kiedy będzie bezpieczna i poleci.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

bartek
Ptaki które hoduję: aleksandretty, nimfy, faliste, rozelle, modrolotki, lilianki, swiergoty, ksiezne walli, nierozlaczki
Kontakt:

Post autor: bartek » pn kwie 09, 2007 10:40

poczekaj cierpliwie a napewno ptak ci bedziewylatywal z klatki mosi sie do ciebie przyzwyczajic i do otoczenia zaledwie go masz dwa tygodnie to tak samo jest z innymi zwierzetami przeciez tak odrazu sie nie przyzwyczaja pozdrawiam Bartek

trak
osoba niewiarygodna
osoba niewiarygodna
Ptaki które hoduję: Duża egzotyka , Ary ,Żako, Kakadu.

Post autor: trak » wt lip 08, 2008 13:28

Z czasem sam stwierdzisz że papuga już sama wychodzi i lata tu potrzeba jest czasu i cierpliwości. Miej delikatne ruchy jak jesteś koło niej nie gwałtowne i staraj się znaleźć odrobinę czasu dla niej a rezultaty same przyjdą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”