pierwsza papuga
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Niezależnie od tego, że w zupełności zgadzam się z wypowiedzią Anki ........... to tak na wszelki wypadek gdybyś chciała jednak kupić papużkę/ki , przeczytaj proszę temat : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2145 i zozpatrz wszysko ,,za" i ,,przeciw" zanim podejmiesz decyzję ..........
Nadmienię również, że zgodnie z obowiązującym prawem, wszystkie gatunki papug oprócz papużek falistych, nimf, nierozłączek czerwonoczelnych i aleksandrett obrożnych, podlegają rejestracji w ciągu 14 dni od dnia zakupu.
O wymogach prawnych i sankcjach za brak rejestracji, możesz przeczytać w tematach : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138
Nadmienię również, że zgodnie z obowiązującym prawem, wszystkie gatunki papug oprócz papużek falistych, nimf, nierozłączek czerwonoczelnych i aleksandrett obrożnych, podlegają rejestracji w ciągu 14 dni od dnia zakupu.
O wymogach prawnych i sankcjach za brak rejestracji, możesz przeczytać w tematach : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138
-
- Ptaki które hoduję: amazonka mączna
- Kontakt:
Wojo dlaczego najgorsze ?? aby mieć jasność sytuacji , a jeżeli mimo tego ktoś sie zdecyduje i nie straszne mu będą te przeszkody, to juz tylko miłe strony odkryje
essex1 wyjątek od reguły powiadasz ?? hmm no nie do mnie bedzie nalezało sprawdzenie tego. Moi byli standardowi

essex1 wyjątek od reguły powiadasz ?? hmm no nie do mnie bedzie nalezało sprawdzenie tego. Moi byli standardowi

Anka
zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....
zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
Moim zdaniem należy uświadomić takiej osobie z czym wiąże się posiadanie papugi. To nie jest tylko ptaszek który ladnie wygląda w klatce. To naprawdę wymagające zwierze. I to zwierze, które trzeba darzyć wielką milością , zeby nie zauważać ich minusów które niewątpliwie posiadają.
I ja również uważam , ze lepsza będzie parka falistych
I ja również uważam , ze lepsza będzie parka falistych
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Jeszcze raz podkreślę to co pisali przedmówcy. Kiedyś gdy wracałem do domu to słyszałem moją papugę z odległości aż trzech przecznic! To nie są żarty. Gdy ta papuga się wydrze koło głowy na przykład jak siedzi mi na oparciu od fotela to uszy po prostu odpadają. A najgorsze jest to, że nie ma zmiłuj bo 4 czy 5 rano słoneczko wstaje to znaczy, że trzeba to obwieścić całemu światu i zaczyna się "budzenie". Do tej pory nie mogę się przyzwyczaić. Mogę znieść codzienne odkurzanie, sprzątanie kupek, trudności w oswajaniu, karmienie i inne uroki ale gdy otwiera dziób aż się odechciewa wszystkiego. Teraz do tego nauczyła się naśladować sroki i te ich charakterystyczne "krrrra krrrra krrrra". Wyczytałem, że przyzwyczajenie do ich głosu trwa czasem parę lat. Aczkolwiek bywają wyjątki i papugi z tej rasy mają całkiem przyjemne i słodkie głosy.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Małgosia pisze:Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie kupno jednej falistej...wtedy jest możliwość oswojenia ptaka podczas długich zimowych wieczorów...
Faliste to nie zabawka. Trzymanie pojedyczej falki tylko po to by ją oswoić to egoizm i nieliczenie się z jej potrzebami. Faliste potrzebują towarzystwa swojego gatunku. I tylko nam sie wydaje, że nasze towarzystwo im wystarcza.
Tym bardzej, że można oswoić także dwie papużki - trochę trudniej, ale nie jest to niemożliwe.
- garadiela
- Ptaki które hoduję: Nimfy
A dla kogo to ma byc dobre rozwiazanie?Bo dla falistej zycie w pojedynke to chyba zadna radosc.
Papugi to zwierzeta STADNE!!!
To trzeba zapamietac raz na zawsze.
To zwierzeta socjalne,tworzace stado,wiezi i relacje.
Samotna papuga cierpi z prostego powodu-czlowiek nie jest papuga.
To tak jak by nas zamknac w klatce z np Chinczykiem i przymusic do porozumiewania sie miedzy soba...
Chyba zadna ze stron nie byla by szczesliwa
Dziecko 8 letnie pewnie chce papuge,ale opieka bedzie spoczywala zawsze na rodzicu...
Takie dziecko moze dac jesc i pic,mozna nawet uczyc go nazw i wygladu zieleniny dla papug,robienia razem zerdek,zabawek...
Ale nigdy samo nie bedzie w pelni odpowiedzialne za zwierzaka...
Papugi to zwierzeta STADNE!!!
To trzeba zapamietac raz na zawsze.
To zwierzeta socjalne,tworzace stado,wiezi i relacje.
Samotna papuga cierpi z prostego powodu-czlowiek nie jest papuga.
To tak jak by nas zamknac w klatce z np Chinczykiem i przymusic do porozumiewania sie miedzy soba...
Chyba zadna ze stron nie byla by szczesliwa

Dziecko 8 letnie pewnie chce papuge,ale opieka bedzie spoczywala zawsze na rodzicu...
Takie dziecko moze dac jesc i pic,mozna nawet uczyc go nazw i wygladu zieleniny dla papug,robienia razem zerdek,zabawek...
Ale nigdy samo nie bedzie w pelni odpowiedzialne za zwierzaka...
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Przez pierwsze kilka lat. Znam 11-latków odpowiedzialnie opiekujacych się swoimi papugami (w liczbie mnogiej!) czasem wbrew sugestiom rodziców, którzy myślą stereotypami.garadiela pisze:Dziecko 8 letnie pewnie chce papuge,ale opieka bedzie spoczywala zawsze na rodzicu...
Ale już w momencie zakupu papugi trzeba dziecku pokazywać właściwe rozwiazania - nie jedna papużka a dwie, nie śliczna okrągła klatka albo taka z wieżyczkami, ale mniej efektowana ale lepsza zwykła duża prostokątna.
Szkoda tylko, że autorka wątka zadała to samo pytanie na kilku papuzich forach i odpowiedzi ją już nie interesowały, bo się więcej nie pojawiła...