Częste podróże z papugą.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pXkdr0IWk3c&feature=youtu.be[/youtube]
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2013 15:49 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Różana
- Kontakt:
co do podróży to sam kupując papugę nastawialem się ze od małego będe musiał ją przyzwyczajać do tego ponieważ czasami jeżdżę z Krakowa do Olsztyna i odwrotnie. Czytałem fora i postanowiłem kupić transporter jak dla kota i nieco go przerobić, dodałem gałęzie, huśtawkę, miski z wodą i jedzeniem, kupiłem z wyższą kuwetą zeby nie wysypywała się ściółka. Jest dosyć duży więc w transporcie nie aż tak wygodny ale ptak ma sporą wygodę, jest tez otwierany z góry i jak ostatnio jechałem z nią pierwszy raz (dodam ze kupiłem 2 miesięczną aleksandrettę ręcznie karmioną) podróż zniosła świetnie, wybrałem termin zeby nie było tłoku więc chwilami nawet mogłem ją wypuścić... ogólnie jak była niespokojna to opierałem się o transporter i jak widziała moją rękę i twarz to czuła się spokojniej i potrafiła nawet zasnąć.. jak zasnęła to już nic jej nie przeszkadzało póki nie zgłodniała...
Gdy przyjechałem do domu, mimo, że nie wziąłem wielkiej klatki ze sobą bo miałem w domu mniejszą, ale jej stan nie pozwolił jednak na użycie jej więc trzymam ją bez i na noc zamykam w transporterze. Papug od razu zaklimatyzował się w nowym otoczeniu, wlatuje do transportera jak chce zjeść albo się napić, w pokoju porozwieszałem mu zabawki na które chętnie siada, bo są wysoko.
W kazdym razie wydaje mi się, że jak od małego (i właśnie ręcznie karmionego jak pisali przedmówcy) będziesz ja przyzwyczajał do podróży to nic sie nie powinno stać i na podróże 15 min chyba nie trzeba nawet specjalnego transportera, ja zaopatrzyłem się w większy bo cały dzień w kartonie czy skrzynce raz na miesiąc czy dwa to byłaby wg mnie męczarnia.
Gdy przyjechałem do domu, mimo, że nie wziąłem wielkiej klatki ze sobą bo miałem w domu mniejszą, ale jej stan nie pozwolił jednak na użycie jej więc trzymam ją bez i na noc zamykam w transporterze. Papug od razu zaklimatyzował się w nowym otoczeniu, wlatuje do transportera jak chce zjeść albo się napić, w pokoju porozwieszałem mu zabawki na które chętnie siada, bo są wysoko.
W kazdym razie wydaje mi się, że jak od małego (i właśnie ręcznie karmionego jak pisali przedmówcy) będziesz ja przyzwyczajał do podróży to nic sie nie powinno stać i na podróże 15 min chyba nie trzeba nawet specjalnego transportera, ja zaopatrzyłem się w większy bo cały dzień w kartonie czy skrzynce raz na miesiąc czy dwa to byłaby wg mnie męczarnia.
Czasami nie czuję się jakbym kupił papugę tylko jakbym zaadoptował dziecko!