Tańczący aleks
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Tańczący aleks
Mam pytanko jakiś czas temu dokupiłem 2 młodego aleksa po pewnym czasie zauważyłem jak niebieski tańczy koło zielonego z rozchylonymi skrzydełkami , czy to świadczy że niebieski to samiec a zielona to samica??
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
powiedz nam ile one mają lat? Czy mają obrączki stałe?
I najlepiej to jak byś dodał fotki
Pozdrawiam![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
I najlepiej to jak byś dodał fotki
Pozdrawiam
![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
niebieska jest na obraczce czrnej i podobno ze stycznia 2013 a zielona bez obraczki i tez z 2013
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Hmmm z tego co widzę, to niebieski to samiec, zielony to samica. Choć zielony jest jeszcze młody, więc może dopiero mu wyjść obroża. Niebieski jest na pewno samcem :)
Dlaczego tak myślisz. Zielony gania czasami tego niebieskiego. a jak niebieski tańczy to ta zielona siedzi i miga razem z niebieskim oczami.
Ostatnio zmieniony ndz lut 02, 2014 22:31 przez Radosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlaczego tak myślisz. Zielony gania czasami tego niebieskiego. a jak niebieski tańczy to ta zielona siedzi i miga razem z niebieskim oczami.
- El.
Widzę, że twoja wiedza jest bardzo mała. Rozpoznanie płci u Aleksandrett jest prostę, leczy wymaga czasu, samiec ma obroże czarną z polotem czerwonego (zaczyna się ona ukazywać w wieku 1-3 roku życia) Lecz u samicy na odwrót samica nie ma obroży. Niebieskiemu na oby fotkach zaczyna pokazywać się obroża, lecz u zielonego nie ma obroży, więc generalnie można stwierdzić, że może być to samica, ale jak powiedziałeś to młody ptak więc, może okazać się, że masz 2 samce.
Radzę Ci dużo czytać, i precyzować pytanie. To forum to wielka lektura o papugach wystarczy przysiąść i poświęcić chwilę czasu!
Radzę Ci dużo czytać, i precyzować pytanie. To forum to wielka lektura o papugach wystarczy przysiąść i poświęcić chwilę czasu!
Wiedza moja nie jest taja mała te rzeczy ja też wiem tylko u niebieskiego nic sie nie zaczyna pojawiać tylko ma tak schyloną głowę na 2 fotkach tak to jak jest wyprostowany to nic nie ma. Dla tegoo zadałem ci pytanie skąd takie przepuszczenia że to samiec Moze to być oznakom tych tanców kolo zielonego ( samiec tańcował by do samca )?/
- El.
na drugiej i pierwszej fotce wyraźnie widać, że wychodzi mu obroża, albo ja ślepy jestem
Jeżeli niebieski tańczy do zielonego, oznaczać może to, że masz parkę.Tylko samce tańczą, a to że zielony go gania to normalnie (samice) nie chcę się współchwalać. Obserwuj je ustannie, patrz czy niebieski dalej prowadzi zaloty.

- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
El., sorry ale moim zdaniem mylisz sie niebieski jest młodszym ptakiem a niby obroża to efekt pozycji w jakiej ma ułozona głowę jest załamanie piór i robi sie niby zarys obrozy.Po drugie niebieski jest młodszym ptakiem anizeli zielony z prostego względu i tutaj El., napewno przydały by sie okulary dziób niebieskiego nie jest do końca wybarwiony co ewidentnie wskazuje na młodego ptaka(6-7miesięcy).
Co do płci nie podejmę sie odpowiedzi bo to na tym etapie(mam na myśli zdjecie) wrózenie z fusów
Co do płci nie podejmę sie odpowiedzi bo to na tym etapie(mam na myśli zdjecie) wrózenie z fusów
coco39, coco a to że niebieski tańcuje tak dziwnie w stosunku do zielonego może o czymś świadczyć??
- El.
może to wygląda jak taniec, ale stanowczo wydaję mi się że samica nie tańczy. U mnie i mojego kolegi generalnie nigdy się tak zdarzyło, chociaż czasami już tak zdarzyło, że samica wyglądała jakby tańczyła, lecz to było całkiem inne zachowanie jakieś odrębne którego nie potrafię wytłumaczyć. Generalnie może to się zdarzyć jak mamy młode ptaki i przewagę jednej płci.
coco39, tak wiem pomyłka byłem tak skupiony na tej obroży, że nie zwróciłem uwagi na dziób. No ale cóż człowiek całe życie uczy się na błędach
coco39, tak wiem pomyłka byłem tak skupiony na tej obroży, że nie zwróciłem uwagi na dziób. No ale cóż człowiek całe życie uczy się na błędach