Aleksandretta, machanie głową

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

krzywda1992
Ptaki które hoduję: Papugi Aleksandretty

Aleksandretta, machanie głową

Post autor: krzywda1992 » sob paź 18, 2014 18:47

Witam. Nie mogłem znalezc w internecie konkretnej odpowiedzi ani odpowiedniego tematu na tym forum wiec mam nadzieje ze to pierwsze takie pytanie :) Otoz mam dwie papugi aleksandretty samca i samice. Maja roczek i dlaczego jak otworze im klatke zeby sobie wyszly to samiec staje na gorze klatki, odchyla glowe do tylu i zakreca glowa "ósemki". Tak jak by tanczyl czy co. Czy to od stresu czy dobrze sie czuje ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kocur8506
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna. Amazonka niebieskoczelna / żółtoskrzydła ( aestiva xanthopterys)

Post autor: kocur8506 » czw cze 04, 2015 22:45

Wygląda na to ze chce jej zaimponować.

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » pt cze 26, 2015 13:05

Mógłbyś nagrać film i wrzucić na youtube?
Chętnie zobaczę te tańce :]
Moja ulubiona palarnia kawy :)

Izio72

Post autor: Izio72 » czw lip 30, 2015 12:25

Witam! od pewnego czasu około tygodnia (papuga ma rok czasu według zapewnień hodowcy) mój paput(aleksandretta)" Gucio" zaczyna ruszać głową w specyficzny sposób na boki, góra dół mrużąc przy tym źrenicami( robi to szczególnie często przy zwisającej rolce po papierze toaletowym) i wydając charakterystyczne gardłowe odgłosy czy to może świadczyć o płci samca i zachowaniach samczych? Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi:) Pozdrawiam!

papug0wa
Ptaki które hoduję: Papugi

Post autor: papug0wa » pt lip 31, 2015 11:18

Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi w tym:

czy to może świadczyć o płci samca i zachowaniach samczych?

Samiec jest samcem, więc będzie zachowywał się jak samiec - trudno żeby zachowywał się jak samica. Generalnie nie przejmowałabym się jakikolwiek papuzimi tańcami ;)

Izio72

Post autor: Izio72 » pt lip 31, 2015 11:57

Chodziło mi o to, czy takie ruchy wykonują tylko samce bo nie jestem jeszcze pewien płci mojej papugi.

Asiula

Post autor: Asiula » pt lis 20, 2015 09:35

Mam problem ze swoją aleksandrettą Olusiem . Macha głową na boki pocierając jednocześnie o sufit woliery. Nie wiem jak odbierać to zachowanie, czy swędzi go głowa czy to ze stresu, chociaż u poprzedniej właścicielki też tak robiła. Nie robi tego cały czas i poza tym dziwnym zachowaniem wszystko jest z nią w porządku. Dodam że jest u mnie od kilku dni ale u poprzednich opiekunów była 2 miesiące i tez zauważyli to pocieranie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”