Jakie gatunki nadają się do mieszania z aleksą obrożną?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Jeśli nie dasz im budek, to nie przystąpią do lęgów, i raczej nie będą wykazywać agresywnych zachowań.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: mnicha nizinna, aleksandretta obrożna, rozella białolica, nimfy, modrolotka, nierozłączki, faliste
Witam
mam pytanie- czy ktoś trzyma razem w wolierze powyższe ptaki, tj. aleksandrettę obrożną i mnichę nizninną? Mam wolierę 4x5
dziękuję i pozdrawiam
mam pytanie- czy ktoś trzyma razem w wolierze powyższe ptaki, tj. aleksandrettę obrożną i mnichę nizninną? Mam wolierę 4x5
dziękuję i pozdrawiam
Witam!
Na wstępie, nie widziałem odpowiedniej kategorii, wiec umieszczam tutaj, z góry przepraszam jeśli dział jest zły.
Okej, przejdźmy do moich pytań. Obecnie nie posiadam paputek, wcześniej wyłącznie faliste.
Planuje kupno Aleksy obrożnej, jednakże obecnie do domu wracam okolo godziny 15 wiec paputek może być 'niedopieszczony', dlatego równocześnie kupując Alekse, myśle nad kupnem jakiejś falistej, bądź innej paputki mniejszej, gdzie pod moja nieobecnosc obie beda mialy sie kim/czym zając. Szukałem podobnego tematu, jednakże nie znalazłem.
Kolejnym pytaniem jest, czy znajda sie hodowcy z okolic D. Górniczej bądź Krakowa Aleksów obrożnych? Poszukuje w miare mlodego ptaszka, koloru zielonego :)
Duzo czytam o ptaszkach, jednak uwazam ze porady osob 'wprawionych' beda bezcenne. Jesli ktos moglby mi dac pare rad, prosze pisac ponizej, badz na maila sapcik@nextry.pl lub gg:5633582 :)
Pozdrawiam, Wojciech.
Na wstępie, nie widziałem odpowiedniej kategorii, wiec umieszczam tutaj, z góry przepraszam jeśli dział jest zły.
Okej, przejdźmy do moich pytań. Obecnie nie posiadam paputek, wcześniej wyłącznie faliste.
Planuje kupno Aleksy obrożnej, jednakże obecnie do domu wracam okolo godziny 15 wiec paputek może być 'niedopieszczony', dlatego równocześnie kupując Alekse, myśle nad kupnem jakiejś falistej, bądź innej paputki mniejszej, gdzie pod moja nieobecnosc obie beda mialy sie kim/czym zając. Szukałem podobnego tematu, jednakże nie znalazłem.
Kolejnym pytaniem jest, czy znajda sie hodowcy z okolic D. Górniczej bądź Krakowa Aleksów obrożnych? Poszukuje w miare mlodego ptaszka, koloru zielonego :)
Duzo czytam o ptaszkach, jednak uwazam ze porady osob 'wprawionych' beda bezcenne. Jesli ktos moglby mi dac pare rad, prosze pisac ponizej, badz na maila sapcik@nextry.pl lub gg:5633582 :)
Pozdrawiam, Wojciech.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
haaszek pisze:sapcik, ale pamiętaj - dwie papugi tego samego gatunku! Nie mozesz kupic np. nimfy i falistej.
To święta racja !! Bowiem dwie papużki tego samego gatunku zawsze ,, się dogadają" , poczyszczą sobie wzajemnie piórka, zrozumieją się językiem zachowań i nie tylko....... , coś na zasadzie człowiek z człowiekiem a nie człowiek z np. agamą .....
Hmm, najpierw kupuje jedna nimfe ;) potem sie zastanowie nad druga ;)
A takie pytanie jeszcze mam, widzialem nie raz filmiki iz papuzki innego gatunku, po prostu sie ze soba bawily, a co do innych papug, chodzilo mi o to, ze papugi w osobnych klatkach, nawet w osobnych pokojach. Czasem by sie pewno widywaly, to by przeszlo czy nadla nie ? Bylyby wobec siebie agresywne ? :)
A takie pytanie jeszcze mam, widzialem nie raz filmiki iz papuzki innego gatunku, po prostu sie ze soba bawily, a co do innych papug, chodzilo mi o to, ze papugi w osobnych klatkach, nawet w osobnych pokojach. Czasem by sie pewno widywaly, to by przeszlo czy nadla nie ? Bylyby wobec siebie agresywne ? :)
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Papugi żyją w stadach. Samotna papuga to smutna papuga. Owszem, kup jedną ale nie zastanawiaj się nad kupnem drugiej tylko ja kup.
Nie zamierzasz iść na studia, założyć rodziny?
Nie, papugi róznych gatunków nawet jeśli nie będą dla siebie agresywne to nie będą się dogadywać - "mówią" w różnych językach. Nie bierz za bardzo powaznie tego, co na YouTubie pokazują - przeciż nikt nie pochwali się tym, że jedna papuga okalecza czy dręczy inną.
Co innego, gdybyś miał dużą wolierę (ale nie klatkę o nazwie "Woliera", bo ona tylko z nazwy jest wolierą) - wtedy mógłbyś trzymać razem spokojne, tolerujące się gatunki. Ale też w parach lub stadkach.
Nie zamierzasz iść na studia, założyć rodziny?
Nie, papugi róznych gatunków nawet jeśli nie będą dla siebie agresywne to nie będą się dogadywać - "mówią" w różnych językach. Nie bierz za bardzo powaznie tego, co na YouTubie pokazują - przeciż nikt nie pochwali się tym, że jedna papuga okalecza czy dręczy inną.
Co innego, gdybyś miał dużą wolierę (ale nie klatkę o nazwie "Woliera", bo ona tylko z nazwy jest wolierą) - wtedy mógłbyś trzymać razem spokojne, tolerujące się gatunki. Ale też w parach lub stadkach.
- haaszek
- Kontakt:
Jeśli nie będziesz czekać zbyt długo to się dogadają. Byle nie za długo.
Wiesz, życie się róznie układa, czasem ianczej niz zakładamy. Ja mam falki. Najpierw miałam jednego samczyka, spędzał z nami masę czasu (córki w liceum, ja - praca przy komputerze). Był sam przez pół roku.
A potem córki wyjechały na studia, a my wychodziliśmy z domu na kilkanaście godzin. I gdyby nie to, że w tym czasie dołaczyła do samczyka samiczka byłby on okropnie nieszczęśliwy, bo nas zaczął uznawać za swoje stado. Na szczęscie od pięciu lat tworzą uroczą parę i naprawdę, obserwowanie ich wspólnych zachowań jest wciągające i urocze.
Wiesz, życie się róznie układa, czasem ianczej niz zakładamy. Ja mam falki. Najpierw miałam jednego samczyka, spędzał z nami masę czasu (córki w liceum, ja - praca przy komputerze). Był sam przez pół roku.
A potem córki wyjechały na studia, a my wychodziliśmy z domu na kilkanaście godzin. I gdyby nie to, że w tym czasie dołaczyła do samczyka samiczka byłby on okropnie nieszczęśliwy, bo nas zaczął uznawać za swoje stado. Na szczęscie od pięciu lat tworzą uroczą parę i naprawdę, obserwowanie ich wspólnych zachowań jest wciągające i urocze.
- martinii75
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna Nierozłączka czarnogłowa
Muszę się z wami nie zgodzić na przykładzie moich papug Mam alesandrette obrożną oswojoną i miesiąc temu dokupiłem Młodą z woliery zewn nierozłączkę czarnogłową Dogadują się,czyszczą sobie dziobki,aleks je trzymając nogą jabłko młody korzysta z tego i je razem z nim są kuplami Śpią razem w jednej klatce Na tej samej rzerdzi Oczywiście szefem jest aleks a młody go naśladuje i NIE BYŁO WALKI POPROSTU Młody chyba zna miejsce w szeregu
Aleks ma 20 miesiecy Pozdrawiam

Żyj chwilą nie chwilę
Hmm, jak widać jednak to różnie w życiu bywa z papużkami :)
Moj plan jest mniej wiecej na tej zasadzie:
1. Papużka jakaś młodsza, max pol roku, nimfa. :)
- Tyci z nia pobyć, porozmawiac ;)
2. Po okolo 3tyg - 4tyg kupić drugą nimfe :)
- Jakies proby dogadania sie z nia :)
3. Papużki beda zyc dlugo i szczesliwie, taki happyend :) :)
Moj plan jest mniej wiecej na tej zasadzie:
1. Papużka jakaś młodsza, max pol roku, nimfa. :)
- Tyci z nia pobyć, porozmawiac ;)
2. Po okolo 3tyg - 4tyg kupić drugą nimfe :)
- Jakies proby dogadania sie z nia :)
3. Papużki beda zyc dlugo i szczesliwie, taki happyend :) :)
- haaszek
- Kontakt:
Pkt. 2.
Będziesz miał czas pogadać z nią sam na sam
bo bedzie musiała przejśc co najmniej dwutygodniową kwarantannę - osobna klatka, osobne pomieszczenie (chyba, że kupisz od tego samego hodowcy, tylko jesli będą róznej płci żeby nie były rodzęństwem) - przez ten czas papuga się będzie mogła do ciebie przekonać
Powodzenia
Będziesz miał czas pogadać z nią sam na sam

Powodzenia

- haaszek
- Kontakt:
martinii75, te papugi nie mają wyboru, są skazane na swoje towarzystwo.
Gdyby dać im wybór wybrałyby osobnika własnego gatunku. I na pewno miałyby większy komfort psychiczny.
Nie bardzo rozumiem, co tobą kierowało przy takim wyborze ptaków.
Gdyby dać im wybór wybrałyby osobnika własnego gatunku. I na pewno miałyby większy komfort psychiczny.
Nie bardzo rozumiem, co tobą kierowało przy takim wyborze ptaków.
- martinii75
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna Nierozłączka czarnogłowa