Jak złapać aleksę w szczególnych przypadkach?

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

SeBeK
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Jak złapać aleksę w szczególnych przypadkach?

Post autor: SeBeK » sob mar 21, 2009 08:41

Witam,

Ostatnio mam małe problemy z moim Aleksem (roczny ptaszek kupiony od hodowcy)
Otóż za nic w świecie nie chce wchodzic do klatki,próbowałem wielu sposobów:jedzenie,smakołyki, ale aleks zanim podejdę do klatki zdązy z niej wyfrunąc.
Zauważyłem że woli wieczorem nie jeśc niż wchodzic do klatki ,pewnie z obawy że ją zamknę.
Próbowałem podawac jedzenie wczesnie rano,potem przez pół dnia nic i wieczorem znowu nasypywałem żeby zachęcic do wejscia do klatki ale to nie skutkuje :-( .
Wymyśliłem gaszenie światła podczas jedzenia żeby nie zdążył wyfrunąć,ale podziałało tylko raz póżniej ptak uciekał z klatki nawet przy zgaszonym świetle.Może macie inne pomysły na zachęcenie wejscia do klatki.
Ostatnio jak wieczorem udało się zamknąc go w klatce,po rannym wypuszczeniu zauważyłem że ma skaleczoną łapkę pewnie tak bardzo nad ranem gdy spałem chciał wydostac się z klatki że zrobił sobię krzywdę :cry: .
Latał po pokoju skakał na firanki i wszystko mazał krwią....... czy jest sposób aby w takich przypadkach złapać nieoswojonego ptaka żeby nie pogarszac sytuacji?Zastanawiam się równiez po co kupiłem klatkę jak ptaszek nie chce w niej nocować,rozumiem że to zwierzątko i najlepiej czuje się na wolności ale byłbym zadowolony gdyby noc spędzał w kaltce.

Wilu
Ptaki które hoduję: mnicha :D
Kontakt:

Post autor: Wilu » sob mar 21, 2009 14:20

jeśli ptaka nie umiesz przechytrzyć to można wziąć się na sposób, ale nie polecam.

przeciągasz odpowiednio nitkę przez kilka drutów tak aby przy pociągnięciu zamknęły się

drzwiczki i po problemie, ale jest to kilkurazowa operacja , potem papuga zaczyna

rozumieć ocB i znów problem.
W końcu padło na mnichę

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob mar 21, 2009 16:28

Ja w szczególnych przypadkach-a raczej były to dwa szczególne przypadki- brałam szmatkę (większą niż papuga) i zaganiałam ptaka w jakiś kąt i narzucałam na nią tą szmatke by ją całą przykryło.Potem delikatnie pod skrzydła i wkładałam do klatki.U mnie odpukać papugi wracają na noc do klatki i nie ma problemu, ale nauczyłam je tego od razu.Teraz po roku będzie Ci trudno ,ale musisz próbować.Najlepszy sposób to smakołyk :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob mar 21, 2009 19:53

Zamiast główkować, spróbuj zmienić miejsce ustawienia klatki. Po prostu przestaw w inne miejsce bo być może tam, gdzie teraz stoi jest jakiś ciek wodny ktorego Ty nie wyczuwasz a ptak tak i mu to przeszkadza

SeBeK
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: SeBeK » ndz mar 22, 2009 08:12

Gdyby był to ciek wodny to ptak trzymał by się z dala od klatki a on cały czas siedzi na niej......

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » ndz mar 22, 2009 15:58

SeBeK musisz ptaka zwabic smakolykiem jego(jak napisala Boguska).Pojemniki z pozywieniem masz przy wyjsciu,wiec przyczep w najdalsze miejcsa w klatce.Ptak wejdzie do klatki gleboko,a Ty zdazysz zamknac klatke. Po za tym mozesz zabawke na jakis czas zawiesic przy wyjsciu,zeby nie wyfrunol jak piszesz...
Pozdrawiam. Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”