Modrolotki z Loro Parku
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Pozostało mi jedynie rozjaśnienie zdjęcia tej modrolotki choć niewiele to dało.
Na czybku głowy i tak nie widać tego cienkiego, zielonkawego piórka, które jest z czarną końcówką a którego rozmiar to 3- 4 cm długości.
W wolierze była bez pary, siedziała osowiała, bez ruchu , choć czekałam dobre pół godz na jakąkolwiek zmianę pozycji
Na czybku głowy i tak nie widać tego cienkiego, zielonkawego piórka, które jest z czarną końcówką a którego rozmiar to 3- 4 cm długości.
W wolierze była bez pary, siedziała osowiała, bez ruchu , choć czekałam dobre pół godz na jakąkolwiek zmianę pozycji

- Koko-zieloneoko
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Gołębie
- Kontakt:

Irena Anna C.
Jestem miłośniczką ptaków i nie tylko .
Lubię prawdę obłudy nie znoszę
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Oto dowód - tabliczki znamionowe z klatek tych papug.
Zatem jaka nomenklatura i według kogo jest obowiązująca w urzędach ????????
Hodowcy mają swoje nazwy potoczne i tymi nazwami operują.
Jak w tym wszystkim ma się połapać zwykły trzymacz lub ktoś, kto dopiero zaczyna przygodę z papugami i na ten sam gatunek słyszy w odpowiedzi dwie a czasem i trzy różne nazwy ????????
Wstyd się przyznać ale wiedząc co nieco o papugach do dziś nie wiem o jakie gatunki chodzi jak słyszę np : katarzynka, kragen, ajmarka, glanz, berg i jeszcze parę innych. ....
Czy zanim Cichocki i Mielczarek wg niektórych hodowców ,,namieszali" obowiązywało inne, urzędowe polskie nazewnictwo ???
Zatem jaka nomenklatura i według kogo jest obowiązująca w urzędach ????????
Hodowcy mają swoje nazwy potoczne i tymi nazwami operują.
Jak w tym wszystkim ma się połapać zwykły trzymacz lub ktoś, kto dopiero zaczyna przygodę z papugami i na ten sam gatunek słyszy w odpowiedzi dwie a czasem i trzy różne nazwy ????????
Wstyd się przyznać ale wiedząc co nieco o papugach do dziś nie wiem o jakie gatunki chodzi jak słyszę np : katarzynka, kragen, ajmarka, glanz, berg i jeszcze parę innych. ....
Czy zanim Cichocki i Mielczarek wg niektórych hodowców ,,namieszali" obowiązywało inne, urzędowe polskie nazewnictwo ???
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
W Polsce jedynym urzędowym nazewnictwem, podobnie jak w Europie, jest nazewnictwo łacińskie.
Natomiast nazewnictwo naukowe przy określeniu gatunku, powinno się charakteryzować 2 wyrazami. Pierwszy oznacza rodzaj, a drugi konkretny gatunek. W nazwenictwie "narodowym" dopuszcza się określanie gatunku jednym słowem, gdy w rodzaju jest tylko 1 gatunek i wtedy dalej mozna je uznać za naukowe. Proszę zauważyć, że czasami nawet nazewnictwo "potoczne" bardziej trzyma się standardów naukowości niż nazwenictwo "Mielczarka i Cichockiego", wystarczy porównać nazewnicywo w rodzajach "Barnard" i "Rozella".
Natomiast nazewnictwo naukowe przy określeniu gatunku, powinno się charakteryzować 2 wyrazami. Pierwszy oznacza rodzaj, a drugi konkretny gatunek. W nazwenictwie "narodowym" dopuszcza się określanie gatunku jednym słowem, gdy w rodzaju jest tylko 1 gatunek i wtedy dalej mozna je uznać za naukowe. Proszę zauważyć, że czasami nawet nazewnictwo "potoczne" bardziej trzyma się standardów naukowości niż nazwenictwo "Mielczarka i Cichockiego", wystarczy porównać nazewnicywo w rodzajach "Barnard" i "Rozella".
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
JC pisze:W Polsce jedynym urzędowym nazewnictwem, podobnie jak w Europie, jest nazewnictwo łacińskie.
".
Tak ale zwykli ludzie na co dzień posługują się nazwami polskimi a nie łacińskimi.
To w takim razie według znawców problemu jaka jest prawidłowa klasyfikacja i nazwa polska rodzaju Eunumphicus cornutus cornutus - http://www.papegaai.org/lexicon/l6242.htm
i - http://www.papegaai.org/lexicon/l6244.htm ??? bo przyznam szczerze , że już NIC z tego wszystkiego nie rozumiem.

Jeśli nie modrolotki to co ????
Jeśli mi ktoś powie lub gdzieś przeczytam nazwę -Eunymphicus.... - jaki rodzaj, gatunek papugi wg. polskiej (obojętnie już według kogo) nazwy mam mieć na myśli ????
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
W rodzaju Eunymphicus jest tylko jeden gatunek papugi, więc można by je nazywać nawet "czubatki"
. Najczęściej na nie się mówi "papugi czubate". Jednak to "najczęściej" jest bardzo rzadkie, bo tych papug nie ma w Polsce. Zauważ, że ich nazwa łacińska jest podobna do nazwy łacińskej nimf, z przedrostkiem "euny", więc może by tym śladem 

No jednak te "czubatki" sa troche fizycznie podobne do modrolotek a do nimf nie. Na pewno są z modrolotkami blizej spokrewnione niż z nimfami więc lepiej je kojarzyć z modrolotkami niz z nimfami , więc trop odnosnie nazewnictwa w kierunku nimf jest raczej fałszywy.
Możnaby np. modrolotki nazwać np.kozy lub kózki ( koza czerwonoczelna....itp) a czubatki nazwać modrolotkami( modrolotka czubata na przyklad) .
Chyba niestety juz na to za późno bo nazwa modrolotka utrwaliła się troche dla kóz.
Trzeba tą żabę z tym nazewnictwem na razie jeść , dopóki ktoś nie pokusi sie o modyfikację { mądrą , z uzasadnieniem zmian i opartą na naukowym (łacińskim) nazewnictwie i tradycji }tego nazewnictwa i nie pokusi się o przekonanie środowisk i "decydentów" do poslugiwania się oficjalnie własnie nim. Im wczesniej by to nastąpiło tym lepiej , o ile to w ogole możliwe.
Takie są moje wstepne przemyslenia w tym temacie
. Pozdrawiam
Możnaby np. modrolotki nazwać np.kozy lub kózki ( koza czerwonoczelna....itp) a czubatki nazwać modrolotkami( modrolotka czubata na przyklad) .
Chyba niestety juz na to za późno bo nazwa modrolotka utrwaliła się troche dla kóz.
Trzeba tą żabę z tym nazewnictwem na razie jeść , dopóki ktoś nie pokusi sie o modyfikację { mądrą , z uzasadnieniem zmian i opartą na naukowym (łacińskim) nazewnictwie i tradycji }tego nazewnictwa i nie pokusi się o przekonanie środowisk i "decydentów" do poslugiwania się oficjalnie własnie nim. Im wczesniej by to nastąpiło tym lepiej , o ile to w ogole możliwe.
Takie są moje wstepne przemyslenia w tym temacie

- Koko-zieloneoko
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Gołębie
- Kontakt:

ze skrutu tego się doczytałam tak było wygodniej tym co opisywali Modrolotki .Dlatego Modrolotka unas w Polsce i tylko w Polsce ma taką nazwe"Koza"

Irena Anna C.