Jak szybko oswojiła sie wasza swiergotka?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: swiergotka seledynowa
Jak szybko oswojiła sie wasza swiergotka?
swoja mam miesiac i przez ten czas zdazyla przyzwyczaic sie do swojego imienia. gdy podchodze do klatki ona tez sie stara sie zblizyc , jednak nie chce jesc nawet paluszka(bez soli) przez klatke
a jak dam jej do pojemniczka to zje calego. jak moze dlugo potrwac jej oswajanie? odp

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Twoja świergotka jest u Ciebie miesiąc, a sama ile ma miesięcy, lat?Skoro jest u Ciebie już taki czas to myśle,że możesz już ją wypuszczać z klatki-oczywiście jak tego nie robiłaś to przygotuj odpowiednio pokój na tą okoliczność-paluszki to nie jest dobry pokarm dla papugi nawet jak na wierzchu nie ma soli.Napewno podajesz jej jakieś warzywa i owoce i wybierz coś z tego na jej smakołyk.Miesiąc na oswojenie papugi to bardzo krótki czas i nie możesz papugi poganiać bo to tylko może przynieść odwrotny skutek.Wypuszczaj ją na loty,mów do niej kiedy jesteście razem,opowiadaj co się wydażyło u Ciebie w danym dniu i z dnia na dzień będzie coraz lepiej.Porób jej jakieś place zabaw i zapewnij by się nie nudziła kiedy jest sama.Jak jest młodym ptaszkiem i nie ma przykrych doświadczeń z człowiekiem to oswojenie nie powinno trwać długo,ale to zależy w głównej mierze od Ciebie samej.Życze cierpliwości
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
magda20
ja w ubiegłym roku straciłam samca świergotki po 15 latach swego życia,kupiłam go w sklepie zoologicznym już starszego ok.2 letniego i chyba z tego powodu nigdy nie oswoił się na tyle, by dać się posmyrać po łepku, czy usiąść na ręce,natomiast pokochał mojego psa tak bardzo, że chodził za nim po podłodze ,skubał mu łapy ,uszy i szczekał jak on,nas witał gdy wracaliśmy do domu radośnie, ale na tym się kończyło,a i tak go kochaliśmy bardzo,owszem potrafił usiąść na głowie, ale tylko wtedy, gdy miałam na rękach psa,piszę to wszystko dlatego, by dać Ci nadzieję,że dasz radę ,bo są to bardzo fajne papużki i tak jak radzi Ci Bogusia już teraz działaj ,spędzaj dużo czasu z paputkiem ,co napewno da efekty i wkrótce napiszesz nam o swoich sukcesach ,czego życzę Ci z całego serca
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: swiergotka seledynowa
bardzo dziekuje!z tego co zaobserwowalam to bardzo chetnie je pestki arbuza i mniszki lekarskie:D i oczywiscie salate:D zaczelam ja juz wypuszczac -duzo latai pieknie swiergota-szczegolnie rano. jej spiew slychac chyba w calej okolicy:D mam nadzieje , że jej oswajanie bedzie szlo coraz lepiej.
Boguśka pytalas sie ile ma lat? otoz to jest samczyk kupiony w sklepie zoologicznym a sprzedawca nie potrafil okreslic ile moze miec:( niestety ja sama rowniez zbytnio na tym sie nie znam. po czym mogę poznac wiek mojego paputka?
Boguśka pytalas sie ile ma lat? otoz to jest samczyk kupiony w sklepie zoologicznym a sprzedawca nie potrafil okreslic ile moze miec:( niestety ja sama rowniez zbytnio na tym sie nie znam. po czym mogę poznac wiek mojego paputka?
Ostatnio zmieniony pt maja 02, 2008 12:58 przez magda20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Boguśka
- -#moderator
Pytając o wiek byłam ciekawa czy jest to młody czy juz starszy paputek.Od tego bowiem zależy szybkość w oswajaniu.Nie jest powiedziane ,że starszy się nie oswoi.Najważniejsze jakie miał doświadczenia wcześniejsze z człowiekiem,ale z tego co piszesz to chyba te złe go omineły i teraz od Ciebie zależy jak się Wam ułoży.Bądż tylko cierpliwa, a wszystko będzie się fajnie układać 

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
magda20, nie chcę schodzić z tematu ale nie podawaj sałaty
chyba że z własnej uprawy.
Teraz jest wiosna i mnóstwo innego, bezpieczniejszego zielska mozesz podać. Przeczytaj proszę tu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=601.
Jeśli będziesz chciała porozmawiać o zywieniu to pisz w odpowiednich działach

Teraz jest wiosna i mnóstwo innego, bezpieczniejszego zielska mozesz podać. Przeczytaj proszę tu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=601.
Jeśli będziesz chciała porozmawiać o zywieniu to pisz w odpowiednich działach

- Borka
- Ptaki które hoduję: papużka falista, świergotka, nimfa
- Kontakt:
Ja swojego świergotka oswoiłam szybko i tylko dlatego że uwielbia pestki słonecznika :D Kupiłam go gdy miał ok 6 lat a słonecznika wziął mi z ręki po 4 dniach w nowym domu co mnie bardzo zaskoczyło :) a później było już z górki...jeśli chciał słonecznika musiał wejść na rękę i oczywiście wszedł :D nie kiedy zlatuje na podłogę jeśli mu spadnie ziarenko.
Zapraszam miłośników papug www.napatyku.pl
-
- Ptaki które hoduję: świergotka
- Kontakt:
Witam
Mam pytanie kupiliśmy córce papuge jest to właśnie świergotka, miała być nimfa ale dziadziuś kupił świergotka papużka jest śliczna jest to samczyk ma około roku pochodzi ze sklepu. Jakie są szanse że oswoi się żeby na przykład usiaść na ramieniu? Mamy ją drugi dzień nie boi się jak się podchodzi do klatki ale jak wkładam rękę to jeszcze troche się boi. Kiedy można ją wypuścic z klatki i jak to zorganizować? Będę wdzięczna za wszelie isntrukcje. Acha i jeszcze gdzie najlepiej postawic klatkę czy np na szafie w pokoju będzie dobrze teraz stoi u córki w pokoju koło okna.
Mam pytanie kupiliśmy córce papuge jest to właśnie świergotka, miała być nimfa ale dziadziuś kupił świergotka papużka jest śliczna jest to samczyk ma około roku pochodzi ze sklepu. Jakie są szanse że oswoi się żeby na przykład usiaść na ramieniu? Mamy ją drugi dzień nie boi się jak się podchodzi do klatki ale jak wkładam rękę to jeszcze troche się boi. Kiedy można ją wypuścic z klatki i jak to zorganizować? Będę wdzięczna za wszelie isntrukcje. Acha i jeszcze gdzie najlepiej postawic klatkę czy np na szafie w pokoju będzie dobrze teraz stoi u córki w pokoju koło okna.
- Boguśka
- -#moderator
Witamy na forum!Proponuje poczytać działy o aleksach i nimfach.Tam są interesujące Ciebie odpowiedzi i nie myśl,ze jak jest napisane o innym gatunku to się nie dotyczy świergotki.Papugi różnią się charakterami ale jeżeli chodzi o ustawienie klatki czy oswajanie to zasady są podobne dla wszystkich papug 

-
- Ptaki które hoduję: mnicha :D
- Kontakt:
ja miałem dawniej świergotkę z klatki odchowaną przez rodziców.
Oswojenie do wchodzenia na palec, jedzenia z ręki i wędrowanie ze mną na ramieniu po domu trwało z 3 miesiące. Miałem trochę problemów z gryzieniem ale świergotki mają słabe dziobki i nawet nie czułem.
Niestety przez spleśniałe ziarno się pożegnaliśmy ; /
Oswojenie do wchodzenia na palec, jedzenia z ręki i wędrowanie ze mną na ramieniu po domu trwało z 3 miesiące. Miałem trochę problemów z gryzieniem ale świergotki mają słabe dziobki i nawet nie czułem.
Niestety przez spleśniałe ziarno się pożegnaliśmy ; /
W końcu padło na mnichę