Który gatunek najłatwiejszy w hodowli?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Borka
Ptaki które hoduję: papużka falista, świergotka, nimfa
Kontakt:

Który gatunek najłatwiejszy w hodowli?

Post autor: Borka » wt lip 03, 2007 15:29

Witam,
zamierzam powiększyć swoją skromną ptaszarnie o łąkówki :-) . Zdecydowałam się na nie ponieważ są małe i nie hałaśliwe. Chciałam wybrać gatunek, który nie przysparza dużych problemów. Myślałam o turkusowych, wspaniałych ewentualnie liliowych.

Czy możecie się pochwalić waszymi doświadczeniami :?:
Było by bardzo miło :-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt lip 03, 2007 15:36

Borka, wstrzymaj się z zakupem , poczekaj na artykuł Jerzego w Nowa Exota , postaraj się jeszcze u siebie w mieście skontaktować z hodowcami tych ptaków. Wiem że w Twojej okolicy jest kilku hodowców co hodują te ptaki. Niestety ja nigdy nie dochowałem się potomstwa po tych ptakach.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Patryk
Ptaki które hoduję: lilianki

Post autor: Patryk » wt lip 03, 2007 17:38

Kupujac lilianki, myslalem, ze to sa ciche ptaki, ale sie mylilem. Ja mam dwie samiczki, jedna jest z 2005, a druga z 2006 roku, tak mi sie zdaje, ze to samiczki, ale do jednej nie jestem pewny. Łąkówki turkusowe sa bardziej agresywne od innych gatunkow neophem. Ja mialem problem z dobyciem swoich malych rozowych glosnikow :) , moze bedziesz miala wiecej szczescie, bo ja pol roku szukalem, i znalazlem.

Awatar użytkownika
Borka
Kontakt:

Post autor: Borka » czw lip 12, 2007 07:31

jak to się mówi, trafiłeś na jakieś pechowe ptaki...ja już miałam dwie wściekłe samice faliste były okropne pod każdym względem wogóle nie mogłam dobrać im samca bo żaden im nie odpowiadał :-D jak coś było nie po ich myśli to potrafiły pół dnia krzyczeć ile z dzioba wyjdzie...nie mówie już o tym że rozrzucały jedzenie po klatce czy dziobały inne ptaki :-/
Zapraszam miłośników papug www.napatyku.pl

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » czw lip 12, 2007 10:00

No ty Borka nie powinnaś się wahać. Swój nick wybrałaś chyba nie przypadkowo. Powinnaś na pewno hodować Limianki. Ja je trzymam już kilka lat i bardzo je polecam. Są bardzo ładne , ciche, niepłochliwe i łatwe w chowie. Ja swoje trzymam w pomieszczeniu nie ogrzewanym gdzie temperatura w zimie spada do -5ºC.

Awatar użytkownika
Borka
Kontakt:

Post autor: Borka » czw lip 12, 2007 12:31

Mój nick?? Raczej wybrałam przypadkowo ale chyba nie będe mówić skąd przyszedł mi taki pomysł :-D
Wacham się tylko dlatego bo najpierw chce dokupić samice do mojego świergotka a później łąkówki :-) Bardzo chciałabym mieć mutacje czerwoną turkusowej ze względu na swój nie banalny wygląd ale żebym nie żałowałam zakupu chce sie dopytać o inne

Patryk

Post autor: Patryk » czw lip 12, 2007 23:59

Ja mam lilianki, strasznie glosne, ciagle daja ten swoj dziwny glos, jakby ktos je ze skory obdzieral, a szczegolnie, gdy wchodze do pokoju. Ale zwykle swiergolenie jest bardzo przyjemne dla ucha. Po legach nimf szukam samca dla jednej, moze ma ktos tanio na sprzedasz dzikiej masci?

Awatar użytkownika
Borka
Kontakt:

Post autor: Borka » sob lip 28, 2007 10:37

a czy łąkówki są agresywne w stosunku do innych papug? mam tu na mysli np. faliste, nimfy (bo świergotek podobno się panicznie boją) ??
Zapraszam miłośników papug www.napatyku.pl

Patryk

Post autor: Patryk » pn lip 30, 2007 11:30

Turkusowe sa ponoc bardzo agresywne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla łąkówek / lilianek”