Odchody

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Odchody

Post autor: boss » pt kwie 12, 2013 10:21

Witam mam pytanie jakie powinny być odchody papugi konury słonecznej zauważyłam, że odchody są zielone , czy to choroba czy normalne? czy odchody powinny być twarde i zbite jak np. dzikich ptaków czy luźniejsze, kiedy rozpoznać , że ptak ma biegunkę? Ile odchodów winno sie znajdować codziennie na dnie klatki? dołączam zdjęcie z pytaniem czy to jest wyskubywanie się czy pierzenie? - na dołączonym zdjęciu
alik

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 10:48

To jaki wygląd mają odchody papugi ma silny związek z tym co papuga jadła w ostatnim czasie.
Jeśli jadła buraka odchody będą bardziej czerwone, jeśli granat to bardziej fioletowe itd. jeśli jadła sporo jabłka to będą bardziej rozwodnione niż zwykle. Musisz poobserwować swoją papugę, nie wiem ile powinna robić kup ponieważ papugi mają bardzo szybką przemianę materii i kupy robią co kilka/kilkanaście minut. Przy biegunce odchody są bardzo wodniste i tylko drobinki kału można w nich wypatrzeć. Jeśli Twoja papuga robi raz rzadsze a raz gęstsze kupy to jest w porządku.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Janusz L
Ptaki które hoduję: Ary Nobilis, Mnichy Nizinne
Kontakt:

Post autor: Janusz L » wt kwie 23, 2013 09:53

witam
u mnie Konury Słoneczne mają odchody lekko zielone i bardziej wodniste od Mnich a jedzą praktycznie to samo

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » wt kwie 23, 2013 23:53

Rudosterki mają odchody rzadsze po uczcie owocowo-warzywnej. Zazwyczaj są zielone ale jak za bardzo wczuja sie w obdziobywanie marchewki to potrafia byc pomaranczowawe zapewne od karotenów. Owoce i warzywa daje rano, pozniej papugi jedzą ziarno ( proso z niewielka domieszka słonecznika ) i ich odchody sie zagęszczają,

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla Konury”