autor: Wojtek P. » ndz cze 15, 2014 12:19
Witam serdecznie Wszystkich miłośników Lor Wielkich. Na wstępie powiem , że nie zapoznałem się. ze wszystkimi wpisami , zrobię to w późniejszym czasie.
Obecnie posiadam 4 dorosłe pary Barwnic i dwa pisklaki. Na temat wyglądu i żywienia wydaje mi się że mogę dużo powiedzieć. Odniosę się tylko do pierwszego posty ze zdjęciami młodego samczyka. Młody samczyk kochany to widać , ale po piórach widać , że był bardzo źle karmiony. Pióra są matowe , nienaturalnej barwy , wiele złych przebarwień , nienaturalne kolory. Nieważne w tym momencie ,kto doprowadził do takiego stanu . Ten ktoś jest bardzo złym hodowcą , tak należy o nim napisać.
Jednak ptaszek jest bardzo młody i trzeba mieć nadzieję , że młody organizm dojdzie do siebie , ale natychmiast trzeba zmienić nawyki żywieniowe i dietę.
Napiszę co na obecną chwilę daję swoim podopiecznym :
pokarm poranny : gotowana mieszanka warzyw ( warzywa mrożone ugotowane)
pokrojone jabłko ,banan, brzoskwinia lub morela zależy co mam ,
świeże porzeczki , czerwone lub czarne, owoce granata ,owoce agrestu
dużo młodej pokrojonej botwinki , botwinę daję na zmianę z sałatą , raz
botwina , a raz sałata.
co drugi trzeci dzień daję pomarańcza lub mandarynkę .
Wszystko jest pokrojone i dokładnie wymieszane. Do tej mieszanki dodaję odrobinę wapna w postaci proszku CALCI-LUX oraz odrobinę witamin VITAMINKALK , wszystko bez problemu do kupienia u Pani Justyny w Częstochowie.
T było pierwsze danie , w innych miskach również rano daję odrobikę suszonych bananów pomieszanych z botwinką lub sałatą , ale to co 3 dzień , następnego dnia po bananach dostają odrobinkę orzeszków ziemnych pomieszanych również z botwinką lub sałatą , na trzeci dzień dostają gotowane jajko również pomieszane z zieleniną .
Oczywiście pokarm można przygotowywać według własnego uznania , ale musi zawierać dużą ilość owoców i warzyw.
Natychmiast należy zrezygnować z jakichkolwiek suchych nasion czy prosa. Cały czas powinna być obecna miska że świeżym sokiem owocowym .
To tak pokrótce , ptaszek jest bardzo młody i na pewno można go jeszcze wyprowadzić na prostą . Przed Tobą ważne zadanie , tak , że do dzieła a za pół roku zobaczymy pięknego , ślicznie ubarwionego SAMCZOSZKA .
Pozdrawiam i gratuluję dobrego wyboru gatunku papug. Barwnice , Lorki Wielkie są chyba najfajnieszymi papugami .