Strona 1 z 1
Kości ....
: pn lis 12, 2012 13:16
autor: fotorobart
całkiem przypadkiem mój Paput dobrał się kości z kurczaka

, przygotowanych dla psa.... bez problemu pogniótł je dziobem i dokładnie wyczyścił ze szpiku - widać, że mu to posmakowało

, a od tamtego wydarzenia na widok pieczonego kurczka zaczyna się szaleństwo ("zykłego" mięsa nie chce), czy można co jakiś czas dawać mu szpik??
: pn lis 12, 2012 13:51
autor: Krysia-
Jeśli to był szpik koloru żółtego, to nie radzę wogóle podawać bo są to same tkanki tłuszczowe.
Natomiast jesli to był szpik koloru czerwonego, to nie zaszkodzi podanie go raz w tygodniu. Szpik czerwony zawiera bardzo mało tłuszczu.
A tak dla zobrazowania, to u ludzi od wieku dziecęcego występuje tylko i wyłacznie szpik czerwony. Jego ilość maleje wraz ze starzeniem się na rzecz wytworzenia się szpiku żółtego - tłuszcz, stąd nazwa szpiku. Przeważnie już w podeszłym wieku u większej ilości ludzi występuje tylko szpik żółty a ten nie pełni w organizmach żadnej roli oprócz właśnie gromadzenia tłuszczu.
Lepiej by było gdybyś ten szpik sam wydłubywał bo rozdziobując kości papuga całkiem niechcąco może połknąć jakiś ostry kawałek i nieszczęście gotowe.
Kurczak pewnie był młody

: śr gru 26, 2012 09:56
autor: benzulli
Krysia-, szpik czerwony produkuje m.in czerwone krwinki, więc do końca życia musi występować u człowieka w organizmie. A ja myślę, że te kurczaki, które są w sklepie to jest po prostu takie dziadostwo, nie dość, że nafaszerowane chemią to siedzą tam na tych fermach stłoczone, sztucznie reguluje się im dzień, a organizm jest nafaszerowany chemią. Nic wartościowego w tych kurczakach nie ma, zapewne w szpiku też. Jeżeli masz swojego kurczaka - jak najbardziej, wtedy to co innego, a tak to można tylko papudze zaszkodzić - to delikatne zwierze. To tylko moja opinia.