biega po klatce

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

janiol36
Ptaki które hoduję: Nimfa

biega po klatce

Post autor: janiol36 » wt cze 02, 2015 10:51

Witam jestem posiadaczem rudosterki czerwonobrzuchej mlodziutki osobnik 2 miesieczny ręcznie wykarmiony mam mały problem w sumie dla mnie nie ale moja kobieta to ma dosc <twisted> papug od 8 rano zaczyna swój rytuał biegania po klatce Nie wydaje przy tym dźwięków ale biega jakby miała adhd trwa to do momentu jak jej nie odsłonie dodam że robi tak zawsze czy jest przykryta czy nie staram się odkrywać dopiero jak się uspokoji żeby nie wyglodalo na to że tym zachowaniem wymusza to na mnie idzie temu zapobiec jakoś

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt cze 02, 2015 15:46

janiol36, mały Człowieku ! a nie przeszło Ci po głowie <zly2> , że odosobniony, sam jeden bez towarzysza własnego gatunku, ręcznie wykarmiony, z człowiekiem oswojony ptak, po prostu domaga się kontaktu z Wami ? pokarmu i świeżej wody ? zainteresowania lub wręcz towarzystwa i zabawy ? ! wypuszczenia z klatki ? potrzeby lotu dla rozprostowania skrzydeł po nocnym spoczynku ?
Mamy teraz taką porę roku, że już o godz 4 - tej jest widno i ptaki o świcie zaczynają swój dzień nie zważając na to, że człowiek jeszcze śpi
Chciałeś ,,maskotkę" do przytulania i miziania ? , to teraz masz .........
Nie zapobiegniesz takim zachowaniom ptaka o tej porze roku. Chyba, że od bardzo wczesnych godzin porannych, wykażesz papudze zainteresowanie, poświęcenie czasu na zabawy, wypuszczenie z klatki ..........

katarzyna05
Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty

Post autor: katarzyna05 » śr cze 03, 2015 18:50

8 rano to wcale nie wczesna godzina, więc stwierdziłabym że Twoja papuga jest i tak bardzo dla Ciebie wyrozumiała i domaga się kontaktu dość późno, bo jeżeli ptaki za oknem które napewno słyszy pomimo zakrycia klatki wstają o 4 rano, to powinniście się cieszyć że malec Was nie zaczyna budzić wcześniej.
Czy papuga ma zabawki w klatce? Czy ma jakieś zajęcie? czy ma siedzieć według Was tylko po cichutku na patyku??
Myślę że to kwestia czasu i papuga powinna poznać Wasze rozplanowanie dnia, przynajmniej u mnie tak jest, że dopiero jak usłyszy ruch w domu to zaczyna krzyczeć aby do niej przyjść.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw cze 04, 2015 08:46

Skoro,nie hałasuje bez przykrycia to jej nie przykrywaj- rudosterka umie sama się bawić ale wszystko zależy jak ją teraz przygotujesz to życia z Wami.U mnie mieszkała z synami w pokoju i praktycznie klatka była cały czas otwarta(po uprzednio przygotowanym pod papugę pokoju)do ok.14 papuga była sama i nie widać było po niej by cierpiała z tego powodu ale po południu była już z nami ale to też nie oznacza że ktoś poświęcał jej cały swój czas-po prostu pozwoliliśmy jej uczestniczyć w naszym domowym życiu-kiedy nie chciała wracała na swój plac zabaw i tam spędzała czas.Spać szła przy zapalonym świetle wchodząc na spód klatki pod papierowy ręcznik.Poszukaj tematów i poczytaj jak rudosterki szybko się oswajają i jakimi są wspaniałymi kumplami tylko trzeba je mądrze przygotować.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob cze 06, 2015 15:26

a jak sie zachowuje amazonka ? z nią nie ma tego problemu ?

janiol36
Ptaki które hoduję: Nimfa

Post autor: janiol36 » wt cze 30, 2015 13:38

Jeszcze jedno pytanie mam posiadam klatkę w sumie woliere ma ona daszek papug śpi tylko pod tym daszkiem ale w pozycji pionowej przez co starówki się troszkę niszcza o pręty nie chce spać na zerdzi myślałem żeby zamontować budek noclegowa jest to dobry pomysl

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » śr lip 01, 2015 19:02

moje Rudosterki też śpią wisząc, niech śpi jak chce :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”