Rudosterka vs Wróbliczka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

K9BU
Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: K9BU » śr lis 09, 2011 21:20

Moje rudosterki brązowouche są dość grzeczne, odrazu kupiłem je jako parę, drą się dość głośno bardzo rzadko, w sumie to mój nanday je nakręca do tego, bo mają klatkiw jednym pokoju. Jak nanday jest cicho to one sobie conajwyżej świrgolą cichutko. Nanday jest oswojony i uczy sie powtarzać słowa, jeszce mu to słabo idzie, ale kilka już naśladuje. Dziś zauważyłam, jeszce nie wiem która, samiec czy samica, rudosterka jakby podłapała i chyba próbuje powtórzyć DOBRZE. Generalnie rudosterki kooperują bardziej ze sobą jak ze mną, nanday jest pupilem, a samiec rudosterki jest dość bojowo nastawiony i wyraźnie broni samicy, ale od czasu gdy są w domu ( od czasu gdy się ochłodziło w nocy na zewnątrz), już powoli bardziej mnie akceptuje, próbuje dziobać gdy coś robię w klatce, ale rozumie już komendę NIE z pstryczkiem w dziobek, samiczka raczej nie zbliża sie do ręki, ale też jakoś się nie boi, samczyk zaczął brać smakołyki z ręki. Nie poganiam ich z oswajaniem, bo nie mam takiej presji, pupilem jest nanday, a one z czasem też same zrozumieją jak sądzę iż możemy się bardziej zakumplować. Z nandayem się raczej nie lubią zbytnio, puszczam ich oddzielnie by sobie polatały i nie pozwalam aby siadały na klatce sobie wzajemnie tych co akurat są zamknięte. W sumie fajne to ptasiorki i chciałbym się dochować młodych od nich. Mają budkę z trocinami w której póki co śpią sobie w nocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”