do jakiego wieku mozna oswoic rudosterke

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

ziomek
Ptaki które hoduję: rudosterki, do niedawna kanarki bordery, garbusy monachijskie, czyże, dzwońce mutacje

do jakiego wieku mozna oswoic rudosterke

Post autor: ziomek » wt lip 29, 2014 00:08

Witam wszystkich,
planuje zakupić rudosterke już mam wszystko przygotowane jednak pojawił się problem(tak mysle) znalazlem 3 hodowcow tych ptakow jednak wszyscy posiadaja ptaki w wieku od 4 do 9 miesiecy i wlasnie tu jest problem bo ktos mi powiedzial ze papugi w tym wieku juz nie oswoje ze musza to byc mlode ptaki :( czy moze ktos mi powiedzic do jakiego wieku mozna bez wiekszych problemow oswajac rudosterke i do jakiego wieku mozna powiedziec o papudze ze jest mloda ? Wczesniej nie pomyslalem o tym ze moge miec problem z dostaniem odpowiedniej papugi do oswojenia wszystko juz gotowe stoi i czeka a tu sie problem pojawil...
Pozdrawiem i czekam na odpowiedz

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » wt lip 29, 2014 09:24

Jeśli są ręcznie kramione nie ma problemu, jeśli "ręcznie dokramane" lub dzikie też oswoisz, tylko nie koniecznie "zostanieniecie kumplami".
Pierwszego kupiłem 6 misięcznego dziukusa (Wacek), oswajanie (do poziomu brania na ręce i głaskania) trwało około trzech m-cy.
Druga (Kasia też dziukus "ręcznie dokarmiany") miała 9 m-cy, jak do mnie trafiła, mam ją już 1,5 roku bierze jedzenie z ręki, siądzie na ręce, ale dotknąc się nie da.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt lip 29, 2014 14:30

http://www.garnek.pl/anet00/28116476
Tu zobacz Nasza koleżanka misia458 z forum sprzedaje.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ziomek
Ptaki które hoduję: rudosterki, do niedawna kanarki bordery, garbusy monachijskie, czyże, dzwońce mutacje

Post autor: ziomek » wt lip 29, 2014 17:49

Ja mieszkam w Belgii wiec niestety od koleżanki z forum nie mam możliwość kupić. mam możliwość na chwile obecna do wyboru ptaki w wieku od 3 miesięcy ptaki z woliery zewnętrznej bez większych kontaktów z człowiekiem jak do tej pory wiec nie wiem co mam robic? legi u papug chyba juz sa zakończone tak myślę wie młode będzie trudno dostać, tak mi sie wydaje....

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt lip 29, 2014 17:59

Ja dostałam 2 letniego z naturalnych legów, pół roku pózniej chodził na spacery na ogród

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lip 29, 2014 19:40

3 miesięczne to młodziaki, przy odpowiednim podejściu nie powinno być większych problemów z oswojeniem. Tu masz obszerny temat o oswajaniu: viewtopic.php?f=151&t=11
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

ziomek

Post autor: ziomek » wt lip 29, 2014 20:33

A mógł by mi ktoś doradzić czym się kierować wybierając to jedna papugę z całego stadka żeby trafić na dobrego osobnika do oswojenia? I ogólnie jak poznać po papudze w ciągu paru godzin obserwacji czy nie jest chora nie ma jakiegoś urazu psychicznego da się w ciągu tak krótkiej obserwacji dokonać wstępnej oceny?
Na jutro jestem umówiony z hodowca na cale popołudnie do oglądania ptaków wiec trzymajcie kciuki żebym już wrócił z ptaszyna do domu :)

Wszystkim za pomoc dziękuje i mam nadzieje ze w każdej sytuacji i przy każdym problemie będę mógł się do was zwrócić o pomoc czy podpowiedz. Myślę ze zostałem przyjęty do grona forumowiczów i mogę na was liczyć.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt lip 29, 2014 22:10

A ja mam nadzieję, że sie pochwalisz i zdasz relację jak ci poszło <mruga> Dobry hodowca na pewno Ci doradzi, którą wybrać.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lip 29, 2014 22:39

ziomek pisze:I ogólnie jak poznać po papudze w ciągu paru godzin obserwacji czy nie jest chora

Papuga chora może być apatyczna, osowiała, będzie napuszona, taka trochę "wszystko mi jedno". Natomiast co do oswojenia to raczej nie da się rozpoznać w tak krótkim czasie. To już jest sprawa indywidualna konkretnego osobnika.

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » śr lip 30, 2014 07:59

misia458, a czy hodowca potrafi określić jaki charakter będzie miała papuga, kiedyś miałam szczeniaki i obserwowałam je od pierwszego dnia, w wieku sześciu tygodni już wiedziałam dużo o osobowości każdego z nich, czy tak samo jest z papugami ?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr lip 30, 2014 09:41

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr lip 30, 2014 09:45

Figa pisze:misia458, a czy hodowca potrafi określić jaki charakter będzie miała papuga,

Figa, hodowcy może i potrafią.... ale w okresie dojrzewania papuga może się diametralnie zmienić. Wiem to po obserwacji zachowania mojej Franki...

ziomek

Post autor: ziomek » śr lip 30, 2014 21:56

papuga kupiona! <hura> jak się w końcu okazało ten hodowca miał zarówno ptaki w wolierze zewnętrznej jak jak i w wolierach wewnętrznych na strychu doradził mi żeby wybrać papugę z stadka wewnątrz gdyż te maja więcej kontaktu z ludźmi te na zewnątrz są bardziej dzikie. siedziałem może 5 godzin wypiłem 2 kawy i bylem zadowolony wszystkie ptaki były żywe ciekawskie ( a miał w swojej chyba wszystkie gatunki papug jakie znam od nierozłączek po żako a nawet 1 parę i 3 chyba młode ary :) ) z stadka około 10-15 młodych wybrałem 5 według mnie najodważniejszych i w końcu wybrałem ta jedna jedyna a o wyborze zadecydowało to ze dala się pogłaskać po głowie oczywiście przez klatkę ale to już coś bo reszta nie koniecznie była zachwycona jak próbowałem je dotknąć. papuga jest z kwietnia dokładnie 3 kwietnia. jak narazie jest jeszcze niespokojna w nowym domu uważnie wszystko i wszystkich obserwuje ale jestem cierpliwy i mam nadzieje ze uda mi się ja przekonać do siebie i oswoić ;D
Załączniki
IMG_9364.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » śr lip 30, 2014 22:07

Śliczne Ptaszysko :-)

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » czw lip 31, 2014 08:33

Śliczna, gratuluję nowego członka rodziny <ok> jak ją nazwałeś ?, zrób zdjęcia całej klatki :)

ziomek

Post autor: ziomek » czw lip 31, 2014 15:08

jeszcze jest bez imienna... nie wiem jaka płeć czekam na badania dna a imienia pasującego w razie czego do samca czy samicy nie mogę wymyslec

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”