Witam, jestem właścicielem rudosterki która ma około 1,5 roku. Jestem jej drugim właścicielem, ponieważ przyjąłem ją z rąk mojej znajomej która nie miała czasu zajmować się ptakiem. Papuga jest u mnie już 3 tyg. Wiadomo jak na zmianę właściciela potrzebowała się oswoić i dość szybko jej to przyszło, ale niestety tylko do pewnego poziomu.
Lubi przebywać na ręce itp, ale co jest najgorsze potrafi mocno udziobać nie raz do krwi, albo mocno się chwyci palca dziobem i nie chce puścić. Również gryzie gdy znajduje się na ramieniu. Potrafi siedzieć spokojnie, ale tylko do czasu.
Podobno rudosterki to pieściochy i spokojne papugi, ale nie w tym przypadku. Czasami lubi być głaskana czasami nie, ale o spokoju nie ma mowy. Ptak potrafi bardzo głośno się drzeć i to w nie za bardzo przyjemny sposób, ciężko go uspokoić trzeba czekać aż sam przestanie. Niestety jest to bardzo uciążliwe dla domowników.
Proszę o rady i pomoc :)
Niby spokojna, ale głośna :/
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- eriopus
- Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1 - Lokalizacja: Wałbrzych
Takie są rudosterki. Potrafią uszczypnac bo taka ich natura jak każdej papugi.Dziobem badają teren. W stosunku do siebie przecież też cały czas nie są delikatne. Czyszczenie piórek ok ale jak one maja chęć. Tak samo twoja papuga jak odczuwa potrzebę bliskiego kontaktu daje się pogłaskać jak nie to demonstruje to po papuziemu czyli szczypiac i dziobiac. Poobserwuj sobie papugi w stadzie lub choćby w parze pozwoli Ci to lepiej zrozumieć ich naturę. Co do krzyku to ona alarmuje czyli albo coś widzi nowego czego nie zna albo kogoś. U mnie wystarczy, że gołębia za oknem zobaczą i cała 10 drze się tak, że w uszach mi pulsuje. 3 tyg to krótki czas więc cierpliwości.