Pierwsza rudosterka w domu - check in

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

PanMuchomorek
Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica

Pierwsza rudosterka w domu - check in

Post autor: PanMuchomorek » wt cze 18, 2024 23:15

Cześć wszystkim,

Mój pierwszy post na forum, pomimo obserwowania, także witam!

W czwartek jadę po pierwszą rudosterke zielonolica. Wcześniej zajmowałem się Aleksandreta Obrożną.

Parę faktów o ptaku:
1. Dwa miesiące (jak na taki wiek to już spory mi się wydaję, patrząc po jeszcze niedawnych jego zdjęciach)
2 Samiec
3. DNA jest, u weterynarza był, dokumenty ma
4. Zarejestruję go w urzędzie miasta
5. Ręcznie karmiony, samodzielny.
6. Od hodowcy: je: z owoców jabłko, brzoskwinia, warzywa: potarte ogórki, marchewki, burak, karma Deli Nature bez słonecznika, gałąź brzozy do skubania, kwiatki, stokrotki

I teraz co mam, chcę zrobić:

Klatkę mam w salonie bardzo dużą po aleksie. Wymyłem ją całą, łącznie z zabawkami. U aleksy na wieczór jak już siedziałem jessvze w salonie zagrywałem ją od strony światła lekką narzutą, przewiewną. Duża miska na wodę do picia i kąpieli. Duża miska na jedzenie. Osobny pojemnik na karmę suchą. Czy miskę na wodę/kąpiel dać na spód klatki? Aleksa lubiła na górze. Ponadto mam dużo zabawek z dzwonkami różnego rodzaju. Rudosterki lubią?

Wiadomo - na początku ją zostawię, żeby się oswoiła z nowym otoczeniem, klatką. Spróbuję na spokojnie podawać z ręki jedzenie i analizując jej nowe działa albo zostawię w spokoju i dam jedzenie do miski, albo będę kontynuował. Pracuje 8-16 (2 dni w tyg zdalni). W tym czasie niestety ptak będzie na razie sam. Pierwszy tydzień wziąłem cały tydzień pracy zdalnej, żeby się oswoil z moim widokiem. Jak się oswoi oczywiście po pracy otwieramy klatkę i może sobie zwiedzać całe mieszkanie. Czasami planuję ją w późniejszym etapie brać do rodziców, gdzie będzie miała drugą klatkę, żeby się lekko przyzwyczaiła, bo jak pojadę na wakacje to tam trafi.

Jak z tymi szelkami? Który moment będzie dobry, by próbować ją nauczyć je nosić? Wiadomo po oswojeniu i z min 1-2 miesiące w przód, ale czy nie więcej? Jak do tego podejść?

Do jedzenia planuję później włączyć: Banan, gruszka, trochę sera czasami, może trochę jajka czasami, słonecznik do tresury, kiwi (Aleksa uwielbiała), kukurydza, od czasu do czasu trochę makaronu bez soli. Wszytko oczywiście w odpowiednich proporcjach i brak owoców na noc (cukier).

Dużo zawszę mówię do ptaków, trochę muzyki melodyjnej i śpiewu. Na początek jak się oswoi chcę ją nauczyć (słonecznik), żeby przylatywała na rękę po komendzie " Heniu chodź" :mrgreen:

Coś złego w powyższym? O czymś zapomniałem? Na coś zwrócić uwagę? Chcę od małego tego ptaka ugościć jak najlepiej, bo niestety moja aleksa była ze złego domu i była pół dzika i nawet behawiorysta nie ogarnął.

PanMuchomorek

Post autor: PanMuchomorek » wt cze 18, 2024 23:30

Załączam jeszcze zdjęcie klatki. Będzie kilka poziomów z długich na długość okrągłych "patyczków" czy jak to tam nazwać. I oczywiście zabawki na różnych poziomach. Miska z jedzeniem przyczepiana do klatki. Woda tak samo. Dół klatki 4x podkłady dla psów. Kilka drabinek w poziomie i pionie. Coś jeszcze polecacie na

https://drive.google.com/file/d/1g7wu7o ... p=drivesdk

PanMuchomorek

Post autor: PanMuchomorek » wt cze 18, 2024 23:30

.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr cze 19, 2024 16:41

jezeli jest recznie karmiony i oswojony to zaraz powinien nawiazac kontakt z opiekunem, ale rk. nie zawsze oznacza oswojny. Jezli jest oswojony to wypuszczamy zaraz , powinna zaraz wejsc na ramie lub rekę, ze slonecznikim bardzo ostroznie, rudosterki nie powinny miec zbyt duzo nasion oleistych, moje uwielbialy truskawki i manadarynki, , nie lubily tartych warzywa tylko krojone w kawalkach

PanMuchomorek

Post autor: PanMuchomorek » śr cze 19, 2024 19:50

Tak mu urządziłem. Git?
Załączniki
IMG_20240619_194628.jpg

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw cze 20, 2024 15:32

jezeli bedzie wypuszczany to moze byc, ale pamietaj nad miskami nie mozew byc zadnych zerdzi, lepiej daj je na bocznych scianach

PanMuchomorek

Post autor: PanMuchomorek » czw cze 20, 2024 19:15

Hej,

Jak mówiłeś - on już był oswojony. Sam od razu przyleciał, aż sam nie wierzę w to. Śpi na rękach.

Odnośnie misek. Nie bardzo rozumiem. Chodzi o to, żeby żadne drewienko się nie dostało tak?

A o wypuszczaniu - tak, 3 dni w tyg po 16 może chodzić po całym mieszkaniu, a dwa jak mam zdalne to od rana. Widzę że to bardzo aktywny gatunek. W klatce tylko je jak na razie i od razu do mnie
Załączniki
2dd870a6-7eac-4c52-be40-5dda6ee4ac00photo.jpeg

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pt cze 21, 2024 16:19

chodzi o to, ze gdy ptak siedzi na zerdzi, miski nie moga znajdowac sie pod nia, bo wtedy odchody do niej spadają

Awatar użytkownika
Nolip
Ptaki które hoduję: papugi faliste

Post autor: Nolip » śr wrz 11, 2024 11:37

a gdzie dać miski jeśli tak jak na zdjęciu żerdź jest przez całą klatke?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr wrz 11, 2024 15:55

ale nie jest na cala szeroskosc klatki, zawsze da sie znalezc miejsce ew. miska dac nad zerdzią

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”