Rudosterka brązowoucha
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Rudosterka brązowoucha
Zostałam przez przypadek właścicielką młodej rudosterki ma ok.4 m-ce.Nigdy nie miałam do czynienia z tym gatunkiem papug.Ptak jest w domu w klatce ,zachowuje się zupełnie inaczej niż znane mi papugi.Jest spokojny tylko strasznie rozrabia tzn.chowa się pod papier z dna klatki,chowa głowę w misce z pokarmem.Nadno klatki dałam tekturowe pudełko z otworem i okazało się że ptak jest tym bardzo zadowolony,siedzi sobie i przez otwór obserwuje wszystkich
Czy to naturalne zachowanie - budka,zostawić czy zabrać ?

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Minął tydzień od kiedy ta zabawna papuga jest u mnie.już nie chowa się w budce,po 4 dniach zdecydowałam na wypuszczenie ją z klatki,ptak szybko się nauczył do niej wchodzić,nie było potrzeby jej łapania
3 razy podstawiałam jej patyk i tak wkładałam do klatki,za 4 razem papuga się zorientowała i ten numer już nie przeszedł
w ostatnim momencie wskakiwała na klatkę.Twraz lata sobie prawie cały dzień wolno po pokoju,ma już swoje ulubione miejsca gdzie najchętniej przebywa. Lubi się kąpać w baseniku który ma w klatce.Nie pozwala się dotknąć ale wchodzi na ramię i głowę.To chyba samczyk - bo usiłuje mnie karmić
Uwielbia kukurydzę w kolbach

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Daj tej kukurydzy jak najwięcej. . Ważne by to była kukurydza cukrowa naszej polskiej produkcji bez tzw. GMO.
Oprócz selenu kukurydza jest bogata w wartość odżywczą i smakową jest związana z wysoką zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów prostych oraz z wysoką zawartością błonnika regulującego działanie przewodu pokarmowego.
Kukurydza cukrowa zawiera komplet mikro- i makroelementów, a w szczególności charakteryzuje się dużą zawartością wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Na podkreślenie zasługuje wielokrotnie wyższa niż w innych warzywach zawartość selenu, który odgrywa olbrzymią rolę w profilaktyce antynowotworowej, Zawiera również wiele witamin: A, C, B1, B2, PP, a szczególnie duże ilości witaminy E, określanej jako „witamina młodości.
Oprócz selenu kukurydza jest bogata w wartość odżywczą i smakową jest związana z wysoką zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów prostych oraz z wysoką zawartością błonnika regulującego działanie przewodu pokarmowego.
Kukurydza cukrowa zawiera komplet mikro- i makroelementów, a w szczególności charakteryzuje się dużą zawartością wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Na podkreślenie zasługuje wielokrotnie wyższa niż w innych warzywach zawartość selenu, który odgrywa olbrzymią rolę w profilaktyce antynowotworowej, Zawiera również wiele witamin: A, C, B1, B2, PP, a szczególnie duże ilości witaminy E, określanej jako „witamina młodości.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
A w czym GMO przeszkadza
O ile środki ochrony roślin i przenawozenie rzeczywiście mają zły wpływ na wątrobę, to nie mam pojęcia jak zmiany w ułożeniu kwasówh nukleinowych mogą wpłynąć na żołądek, wątrobę, nerki czy cokolwiek? Jeszcze nie spotkałem się z naukowym wyłumaczeniem zagrożeń dla zjadaczy genetycznie modyfikowanej żywności. Natomiast jest ona zagrożeniem dla niektórych koncernów chemicznych.

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
JC, tak na dłuższą metę nikt nie wie na ile szkodliwe moze być faszerowanie ptaków roślinami genetycznie zmodyfikowanymi. Zmiany w organiźmie moga wyjść na jaw w drugim czy trzecim pokoleniu. Karmione paszami z tym pskudztwem bydło , drób, trzoda chlewna tyle nie dożywa ...... by sie okazało że naprawdę coś jest nie tak.
Sama zwracam baczną uwagę na to co daję do spozycia rodzinie więc i ptakom też daje jak najzdrowszą żywność.
Nadmienie jeszcze, że jestem wielką przeciwniczką GMO, dlatego do Al pisałam by podawała zdrową kukurydzę.
Skoro rośliny z GMO jak piszesz mogą być zagrożeniem dla koncernów chemicznych, to i dla zywych organizmów również. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Sama zwracam baczną uwagę na to co daję do spozycia rodzinie więc i ptakom też daje jak najzdrowszą żywność.
Nadmienie jeszcze, że jestem wielką przeciwniczką GMO, dlatego do Al pisałam by podawała zdrową kukurydzę.
Skoro rośliny z GMO jak piszesz mogą być zagrożeniem dla koncernów chemicznych, to i dla zywych organizmów również. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Dla koncernów chemicznych z tego powodu, że roslinność GMO nie wymaga najczęściej stosowania chemi w takiej ilości jak rosliny "normalne", więc producenci trucizn mają obawy
Tak rozpatrując to rośliność GMO powinna być zdrowsza dla naszej wątroby niż ta pochodzaca z europejskich wysokotowarowych gospodarstw rolnych. Ale to są tylko takie przypuszczenia inżyniera rolnika z wykształecenia
jak studiowałem to jedynym "GMO" było pszenżyto opracowane przez polskich genetyków i masowo siane w Polsce.

- Al
- Kontakt:
Czy ktoś hoduje rudosterki ? chodzi mi czy po zachowaniu można rozróżnić płeć ptaka,mój chce mnie karmić.Czy to zchowanie samca czy samicy ?.
Ptak prawie cały czas spędza na moim ramieniu
nawet w czasie robienia porządków ,oglądania telewizji ,przy komp.jest jak rzep 
Ptak prawie cały czas spędza na moim ramieniu

-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Rozumiem ze rudosterka recznie karmiona prawda?Sam posiadam rudosterke która wydaje mi sie byc samcem,jednak ciezko po samym wyglądzie to ocenić.Ja po prostu widziałem jak Frugo starał sie kopulować z falista i jak karmił mnie,ale najlepiej jak napiszą tutaj hodowcy!JustynaB miała kiedys naprawde sporo tych ptaków,więc skontaktuj sie z nią,a jesli bedzie w stanie pomóc,to pomoże!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- Al
- Kontakt:

Wczoraj przeżyłam trudne chwile,moja papuga wybrała wolność,przez niedomknięte okno wyleciała na zew.Szukałam,wołałam, i nic nigdzie jej nie było.Straciłam nadzieję że ją jeszcze zobaczę.Po kilku godz.mąż sprzątał psie kupki na trawniku i ją usłyszał,siedziała na wolierze,zawołał,sfrunęła na ramię,przytuliła się i tak przytulona wróciła do domu

- Al
- Kontakt:
Maniek papuga z charakterem
Fajnie jest być jedynym ptaszkiem w domu,wszystkich domowników mam dla siebie
Wczoraj dostałem kanarka dla towarzystwa ale mi się nie spodobał i musiał opuścić mój dom.
Strasznie mnie denerwują te papuzie wrzaski dochodzące z piwnicy,czy one nie mogą być cicho?Jak się tam dostanę to wszystkie ptaszyska poustawiam po kątach.Ja jestem strasznie cichym ptaszkiem,tylko pan krzyczy ,że wszędzie s....Te durne ptaki zabierają czas mojej pani i dlatego ma go mniej dla mnie.Strasznie lubię pomagać jej w pracach domowych,siedzę sobie na głowie lub ramieniu i doglądam,czy wszystko jest zrobione dobrze - czy dobrze posprzątane,książki poukładane.Czasami pomagam przy obieraniu ziemniaków.Ale najbardziej lubię pracę przy komputerze,siedzę a raczej wiszę na okularach,bo przecież muszę dobrze widzieć co pisze,albo poprawiam błędy wskakując na klawiaturę .
Relacje ze zwierzętami domowymi są różne,pies służy mi za kanapę,co do tchórzofretki to raczej ją omijam.Co prawda chciałem się z nią zaznajomić ale chyba mnie nie lubi-chciała mnie zjeść ,na szczęście pani byla w pobliżu i skończyło się na krzyku i stracie kilku piórek w ogonie - wstrętny futrzak
Fajnie jest być jedynym ptaszkiem w domu,wszystkich domowników mam dla siebie
Wczoraj dostałem kanarka dla towarzystwa ale mi się nie spodobał i musiał opuścić mój dom.
Strasznie mnie denerwują te papuzie wrzaski dochodzące z piwnicy,czy one nie mogą być cicho?Jak się tam dostanę to wszystkie ptaszyska poustawiam po kątach.Ja jestem strasznie cichym ptaszkiem,tylko pan krzyczy ,że wszędzie s....Te durne ptaki zabierają czas mojej pani i dlatego ma go mniej dla mnie.Strasznie lubię pomagać jej w pracach domowych,siedzę sobie na głowie lub ramieniu i doglądam,czy wszystko jest zrobione dobrze - czy dobrze posprzątane,książki poukładane.Czasami pomagam przy obieraniu ziemniaków.Ale najbardziej lubię pracę przy komputerze,siedzę a raczej wiszę na okularach,bo przecież muszę dobrze widzieć co pisze,albo poprawiam błędy wskakując na klawiaturę .
Relacje ze zwierzętami domowymi są różne,pies służy mi za kanapę,co do tchórzofretki to raczej ją omijam.Co prawda chciałem się z nią zaznajomić ale chyba mnie nie lubi-chciała mnie zjeść ,na szczęście pani byla w pobliżu i skończyło się na krzyku i stracie kilku piórek w ogonie - wstrętny futrzak
- Al
- Kontakt:
Ostatnio Maniek strasznie polubił męża,gdyby mógł to by cały czas spędzał z nim
Dobrze,że to mały ptaszek,bo potrafi cały dzień przesiedzieć na ramieniu lub głowie.

Dobrze,że to mały ptaszek,bo potrafi cały dzień przesiedzieć na ramieniu lub głowie.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
U mnie Ziomuś też woli facetów ,ale ja moge być z "braku laku".Al czy Twój Maniek też śpi nogami do góry na dnie klatki?Pierwszy raz jak zobaczyłam to serce mi zamarło,ale teraz już wiem ,że tak śpi w nocy....czy u Was też tak śpią?
- Boguśka
- -#moderator
Dokładnie tak!Leży na plecach na dnie klatki i śpi.Kiedy to mąż zobaczył pierwszy raz to otworzył szybko klatke i pyta go czy coś mu jest???A ten otworzył oczy wstał otrzepał piórka i wyleciał....póżniej ja też widziałam ,że tak śpi....lubi też chować się pod ręcznik papierowy więc jak tam śpi to nie wiem 

- Al
- Kontakt:
Boguśka, W klatce to nie,ale leży na plecach na moim brzuchu gdy oglądam TV w dodatku jeszcze lubi gdy się go wtedy smyra po brzuszku 

- Al
- Kontakt:
Mój ptaszek chyba dorósł
zmieniło się jego zachowanie,do domowników jest dalej miły,ale obce osoby zaczął traktować z rezerwą.Nie ma mowy aby go obca osoba pogłaskała,zaczyna się puszyć i atakować a co się przy tym naskrzeczy
Oczywiści siądzie im na glowie i ramieniu ale na bliższy kontakt z ich strony nie pozwala.

Oczywiści siądzie im na glowie i ramieniu ale na bliższy kontakt z ich strony nie pozwala.
- Al
- Kontakt:
Dziś odbył się pierwszy samodzielny spacer ptaszka po ogrodzie.
Otworzył sobie klatkę i wyszedł,początkowo siedział na niej ale potem zdecydował się,że lepiej na moim ramieniu lub głowie. Raz zdecydowal się polecieć,przestraszył się kosa,kos ponieważ ma gniazdo w choince pogonil go,obleciał dom dookoła a kos za nim. Maniek wylądował na płocie a potem prędziutko na ramię.Przytulaniu nie było końca. Jeszcze tylko wspólne karmienie innych ptaków. Potem zgłodniał i wrócił do klatki.

Otworzył sobie klatkę i wyszedł,początkowo siedział na niej ale potem zdecydował się,że lepiej na moim ramieniu lub głowie. Raz zdecydowal się polecieć,przestraszył się kosa,kos ponieważ ma gniazdo w choince pogonil go,obleciał dom dookoła a kos za nim. Maniek wylądował na płocie a potem prędziutko na ramię.Przytulaniu nie było końca. Jeszcze tylko wspólne karmienie innych ptaków. Potem zgłodniał i wrócił do klatki.
- Boguśka
- -#moderator
Al nie boisz się?Już raz uciekł przez okno
Mój Ziomuś też dzisiaj wyszedł na balkon i był bardzo zdziwiony co na nim zobaczył
latał jak opetany i wcale nie był zachwycony bo jak tylko złapał oddech to wylądował mi na głowie i chętnie wrócił do mieszkania-ale był to jego pierwszy spacer i pierwszy kontak z "innymi"ale myśle,że z czasem mu się tam spodoba 

- Al
- Kontakt:
Boguśka, Teraz jest już w domu, ale 3 razy wychodził na moim ramieniu na podwórko. Może ryzykuję ale nie chcę go trzymać latem w klatce w domu.W wolierze żle się czuje,innych ptakow nie lubi.To chyba samczyk,traktuje mnie jak partnerkę,gdy siedzi na ramieniu to nikomu nie pozwala się dotknąć,