Dziobanieam,

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
pawko79
Ptaki które hoduję: Rudosterka
Kontakt:

Dziobanieam,

Post autor: pawko79 » sob paź 22, 2011 15:14

Witam,

Mam problem nasza rudosterka (ręcznie karmiona) jest z nami od czwartku, jednak strasznie dziobie nie tylko w rękę, ale w szyje również. nie wiem co z tym fantem zrobić, nie chcę jej bić czy odganiać, ale to naprawdę boli momentami. Boję się że domownicy się zrażą, ptaszek chętnie do wszystkich przylatuje.
Pomóżcie

Pozdrawiam

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » sob paź 22, 2011 15:56

Setki razy chyba było to juz poruszane!I to juz naprawde jest lenistwo... Prosze poszukaj a na pewno znajdziesz odpowiedzi na to pytanie,obiecuje Ci to.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
pawko79
Kontakt:

Post autor: pawko79 » sob paź 22, 2011 22:49

nie sądzisz chyba, że nie zapoznałem się z tematami tego typu, więc opinie o lenistwie zachowaj dla siebie, jeśli w żaden sposób nie potrafisz tego zweryfikować. Mam wrażenie, że piszesz dla samego pisania. Czytałem różne strony tego typu także strony..o nimfach, i przeglądałem tipsy na u2bie, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie co zrobić z ptakiem, który nie boi się ręki przylatuje zaraz po otwarciu klatki i poprostu uwielbia kąsać. Nie można na to nie zwrócić uwagi, ponieważ to naprawdę boli, jednocześnie zdaję sobie sprawę, że nie powinienem używać przemocy, trochę impas.

Proszę o odpowiedź tylko te osoby, które naprawdę mogą pomóc

Dziękuję

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz paź 23, 2011 08:04

Podzielam zdanie Szkota :mrgreen:
Sądzę że, skoro papuga byłą ręcznie karmiona i jest u Ciebie dopiero parę dni, to próbuje sobie Ciebie podporządkować. Lekki pstryczek w dziób powinien poskutkować, a papudze nic się nie stanie.
I na przyszłość nie radzę szukać rad na "youtube" bo tam znajdziesz tylko filmy wypaczające prawdę.
Tutaj masz odpowiedz, przeczytaj oba tematy:http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=259&postdays=0&postorder=asc&start=0, http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2999
zasada jest ta sama do wszystkich papug.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz paź 23, 2011 10:05

One tak mają, moja potrafi znienacka dosyc mocno uszczypnać ale zazwyczaj wtedy gdy ją ignoruje . chce w ten sposób przypomnieć że ona jest :mrgreen: Oczywiście zawsze wtedy dostaje w dziób :lol: i pomaga do następnego razu.Ale robi to tylko mnie, męża nie rusza

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » ndz paź 23, 2011 20:17

Ja jedynie chciałem powiedzieć iż nie mam zwyczaju "pisać,by pisać",jedynie po prostu szanuje czas i moich znajomych,którzy nie raz na tym forum powtarzali ten wątek. Tylko tyle.... Ona na razie Cie"próbuje,sprawdza,poznaje".To jest tez młody ptak,który tez próbuje wszystko dziobem. A sam fakt,ze nie boi sie ręki niechaj Cie cieszy.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
pawko79
Kontakt:

Post autor: pawko79 » pn paź 24, 2011 13:29

:-D dzięki wielkie. Widzę, że jesteście zgodni co do tego że najlepiej dać prztyczka w dziobek. Wszędzie gdzie czytałem pisali żeby nie krzyczeć (bo to lubi i traktuje jako nagrodę), żeby nie bić (bo to rodzi agresję).
Zgodzę się z tym, że młody to ptaszek i głupiutki jeszcze, więc bada sobie na co może sobie pozwolić,
na prztyczka reaguje "warczeniem" i kolejnym dziobnięciem...choć odpuszcza po dwóch trzech z rzędu

Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
pawko79
Kontakt:

Post autor: pawko79 » pn paź 24, 2011 20:54

po pstryczku wdziubuje się jeszcze bardziej, czy coś robię nie tak?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt paź 25, 2011 07:13

Moja najwięcej dziobie kiedy się ja ignoruje tak jak napisała Al ale to sie tyczy syna lub męża choć ten ostatni schodzi jej z drogi :mrgreen: mnie atakuje sporadycznie i nigdy znienacka -czasem jak ma humory to przy zmianie jedzenia i pstrykam w dziób dopóki nie odpuści wtedy schyla łep i udaje grzeczną patrzy przy tym na mnie jakby chciała powiedzieć "no dobra będę już grzeczna"
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt paź 25, 2011 09:21

U mnie był pewien okres czasu kiedy dotkliwie dziobała mojego synka :-? Jednak jestem przekonana że wtedy ukazała się u niej "zazdrość". Wtedy była jeszcze sama (przed kupnem samczyka), moje dziecko wyjechało na cały miesiąc z domu i miała nas tylko dla siebie, a po jego powrocie od pierwszego dnia leciała do niego po to żeby udziobać :evil: i wcale nie było to lekkie uszczypnięcie... Dziobała w uszy,policzki, rączki.. gdzie popadło. Oczywiście była pstrykana w dziób (jeśli się udało, bo po dziobnięciu od razu uciekała, a pstryka mogła zarobić tylko ode mnie albo męża..), albo psikana wodą ze spryskiwacza. Najgorszy był pierwszy tydzień, potem stopniowo dała dziecku spokój, i nawet była "przyjaźń" :-P
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
pawko79
Kontakt:

Post autor: pawko79 » wt paź 25, 2011 11:44

Póki co najbardziej sprawdza się dmuchnięcie w dziobek...nie wygląda na zadowoloną i rzadko próbuje kolejny raz...w każdym razie odnosimy coraz mniej ran na polu bitwy :mrgreen: a i ptaszek wydaje się być bardziej zadowolony bo coraz więcej czasu spędza poza klatką. Jeszcze raz ogromnie wszystkim dziękuję...będę na bieżąco informował o postępach...a już jakieś są :lol:
Pozdrawiam
PaWko

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”