Rudosterka a alergia

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Ptaki które hoduję: Rudosterka Zielonolica -Ariel :)
Kontakt:

Rudosterka a alergia

Post autor: modelpiotrek » czw mar 15, 2012 17:06

Witam serdecznie
Jestem Piotr z Raciborza od dawna czytuję Wasze forum jako gość ale nadeszła ta chwila na zarejestrowanie się .
Mam problem, razem z córkami chcemy kupić Rudosterkę i małą wolierę dla niej,problemem jest że młodsza córka 14 lat ma atopowe zapalenie skóry oraz alergię na kurz z siana(były okresy że córka w młodszym wieku dostawała ataku kaszlu ).Testy robiliśmy wiele lat temu jak zaczynaliśmy leczenie i wtedy lekarka kazała nam zlikwidować papugi faliste i chomiki które hodowaliśmy ale co ciekawe testy na pióra i papugi wyszły negatywnie czyli uczulenia na nie nie miała.Lata mineły córka wyrosła leczenie daje rezultaty i nadszedł myślę czas na zakup papugi.Wiele dni się zastanawialiśmy jaką kupić i wybór padł na rudosterkę jako pupil domowy.Z tego co znalazłem i wyczytałem jedne papugi wydzielają więcej alergenów np Żako i Nimfy inne mniej a jak jest z Rudosterkami ? może ktoś mi w tym pomóc?
Zastanawiam się znów nad wizytą u lekarza i ponowym zrobieniem testów ale obawiam się że lekarz dla świętego spokoju powie żeby nie hodować papug nawet tej jednej.Z drugiej strony również zależy mi na zdrowiu córki ,chociaż patrząc na nią jak zaczytuje się w tym forum i jak ogląda na YT filmiki z Rudosterkami to mi jej strasznie żal
Może ktoś na forum ma podobne problemy i się podzieli informacjami
pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw mar 15, 2012 18:06

modelpiotrek, co prawda nie mam rudosterki ale wiem, że to bardzo spokojne i wręcz towarzyskie, szybko oswajające się papugi w dodatku nie wydzielające tzw pudru tak jak żako czy nimfy.
Skoro testy wykazały uczulenie tylko na kurz, to moim zdaniem spokojnie możesz córci parkę rudosterek zafundować.
Z kolei lekarzowi nie musisz mówić że masz, czy masz zamiar mieć papugę w otoczeniu córki bo wiadomo z góry, że każdy lekarz z mety powie NIE bo zawsze ,,dmuchają na zimne". Nawet wtedy, gdy testy wykazują uczulenie na zupełnie co innego niż pióra ptasie.
Jednak zanim podejmiesz decyzję o zakupie papugi, dobrze by było znów zrobić testy, min. na ptasie pióra nie sugerując lekarzom że ptaki się posiada lub ma się zamiar je mieć, ot tak dla świetego spokoju by później się nie okazało że musisz pozbyć się pupila.
Czy wykryto jaki jest czynnik alergenny na atopowe zapalenie skóry ?

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » czw mar 15, 2012 20:26

Właśnie w tym problem że oprócz uczulenia na kurz z siana nie miała nic,nawet nie widomo skąd dostała atopię tzn ja się domyślam ,starsza to wcinała wszystko jak była mała ,wiecznie umorusana latała po podwórku a młodsza to już taki" francuzki piesek" trochę :).Zrobię tak jak mówisz pójdę z nią na testy do lekarza zobaczymy co teraz pokażą po tylu latach.Najbardziej mnie interesowało czy Rudosterki sieją puder jak Nimfy ale jak mówisz że nie to już połowa sukcesu aż się ucieszyłem jak dziecko :)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt mar 16, 2012 17:09

Witaj modelpiotrek,
Mam parę rudosterek, i mam dziecko które miało alergię na pyłki traw, kwiatów, chwastów itp, nie wiem na jakie bo testy nic nie wykazały bo dziecko było za małe, przez długi czas brał leki, teraz już od ponad roku leków żadnych dziecku nie daję, objawy alergii już dawno ustąpiły. U alergologa nigdy nie przyznałam się że mamy w domu papugi (tak jak pisze Krysia), ponieważ pierwsze pytanie lekarki to "czy w domu są jakieś zwierzęta?"
Nie zauważyłam by moje papugi wydzielały jakikolwiek puder (mam je już 2 lata).
Rudosterki to bardzo fajne i towarzyskie papugi :-)
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pt mar 16, 2012 21:17

Witaj Misia458
Dziękuję za informację a ja już jestem na etapie końcowym przekonywania żony :)

yowah76
Ptaki które hoduję: modrolotki

Post autor: yowah76 » sob mar 24, 2012 19:45

Ja bym radzila przeprowadzic prosty test - wziac od ptakow ktore chcesz kupic (najlepiej konkretnie od tych osobnikow, a jesli nie to chociaz od tego samego gatunku) troche uzywanej sciolki, jakby sie dalo to kilka pior - i dac to corce do reki, niech ma bezposredni kontakt. Mozna nawet przykleic pioro plastrem do skory na pare godzin i sprawdzic reakcje. Bo o ile porzadek w klatce czy wolierze utrzymasz, nawet sprzatajac dwa razy dziennie, czesto myjac zerdzie itp, to jest jeszcze bezposredni kontakt z ptakiem, brudne lapy, kurz ze zluszczonego naskorka.
Taki test zaleca sie czasem osobom chcacym kupic kota, wlasnie bezposredni kontakt z wyczesanymi wlosami. Jesli polozysz corce w pokoju uzywana gazete z klatki na pare dni plus bedzie miec sttcznosc z piorami i nic sie nie stanie to masz niemal pewnosc ze nie bedzie problemow.

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pn mar 26, 2012 16:48

Hmm
jej alergia objawiała się tym że w okresie jesiennym dostawała najpierw kataru a później napady kaszlu no i do tego ma atopowe zapalenie skóry
ale gdy się oto dba to problem jest znikomy
Spróbuję z tymi piórami z rudosterek,kolega jest hodowcą więc nie bedzie problemu.
Zresztą hmm klatkę już kupiłem ;) najwyżej bedę z nią mieszkał w garażu :)))
Dziekuję za informacje !
pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”