Samotna rudosterka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

benzulli
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Samotna rudosterka

Post autor: benzulli » sob mar 16, 2013 15:36

Witam

Dzisiaj zdarzył się nieszczęśliwy wypadek, podczas gdy zamykałem drzwi w pokoju, bo wychodziłem i nie chciałem, aby ptaki latały po całym domu jedna z rudosterek - zachciało jej się akurat w momencie zamykania drzwi wyjść z pokoju. Ja nieświadomy normalnie zamykam jak to zawsze, nawet nie zauważyłem, że papuga "wychodzi", bo byłem tyłem odwrócony no i niestety, w ostatnim momencie przyciąłem jej głowę. Zdechła. Została jedna, sama. Zawsze się kolegowały, wszystko razem robiły i wszędzie razem latały. Zdechła ta bardziej odważna i ta, która bardziej rozrabiała. Została ta spokojniejsza. Teraz weszła do klatki, zamknąłem ją, je obiad, jakoś tak jakby nie przejęła się śmiercią partnera. Nie wiem co z nią robić przez pierwsze dni - trzymać cały dzień w klatce, puszczać ją czy co? Nie wiem co teraz będzie, czy będę musiał dokupić jej partnera czy nie. Tak to papugi stroniły ode mnie, może teraz zakoleguje się ze mną.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob mar 16, 2013 16:40

benzulli kup jak najszybciej partnera a co do wypuszczania ptaka to sam nie wiem bo z jednej strony to może będzie chciała szukać partnera, a z drugiej strony to nie jestem specjalistą od takich rzeczy ,ponieważ nie miałem papugi w domu
Pozdrawiam

benzulli

Post autor: benzulli » sob mar 16, 2013 17:05

Papuga aktualnie tak normalnie się zachowuje, tak jakby była tamta druga. Właśnie obudziła się z popołudniowej drzemki, a chciałem im prezent zrobić i kolbę kupić, teraz sama wcina. A jeżeli chodzi o zakup drugiej, to też rudosterka brązowoucha, może jakiś inny gatunek, od jakiego hodowcy? Od tego co wcześniej kupiłem chyba będzie najlepiej, przydało by się z nim skontaktować. Ale mi szkoda tego ptaszka, czasami trochę zły byłem, że rozrabiał i krzyczał, ale teraz jakoś tak no nie wiem.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob mar 16, 2013 17:27

najlepiej ten sam gatunek i od tego samego chodowcy choc najlepiej by ptaki nie byly z soba spokrewnione.Wiem co czujesz poniewaz mi para papug gorskich padla przeda wigilia :( :-(
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob mar 16, 2013 18:33

Współczuję Ci. Kiedyś miałem podobną sytuację z papużką falistą która była tak oswojona że nie bała się niczego i chodziła po dywanie bez strachu że ktoś obok przechodzi i pech chciał że brat jej nie zauważył... ale czasami mają miejsce i takie sytuacje.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » sob mar 16, 2013 18:40

benzulli, przykro mi z powodu straty :-( tez całkiem niedawno jedna z moich perełek zdechła :cry: zostal samczyk, na drugi dzien dostał nowa koleżanke i jest dobrze, zaakceptowa ja :-) a Twoje to parka na mlode byla czy po koleżensku? bo jak na mlode to moim zdaniem kup partnera, jezeli nie to poobserwuj zachowanie ptaka kilka dni i sam zdecyduj czy chcesz miec jeszcze jedna papuge czy nie.

benzulli

Post autor: benzulli » sob mar 16, 2013 19:38

Nie wiadomo. W stadzie u hodowcy podobno siedziały razem i hodowca podobno je dwie wyciągnął. Nie wiem czy parka. Ale karmiły się czasem, myły, wycierały itp. Z tego co wiem nie występuje u rudosterek dymorfizm płciowy a badania DNA nie były robione.

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » sob mar 16, 2013 19:50

Powiem tak, poczekaj poobserwuj, jak posmutnieje i bedzie osowiala dokup kumpla, no chyba ze chcesz miec dwie papugi jak dawniej to nie ma sie nad czym zastanawiac:)

benzulli

Post autor: benzulli » sob mar 16, 2013 20:01

W sumie to wolałbym mieć jedną, może by się bardziej ze mną zakumplowała? Bo tak to to obydwie latały wszędzie, nawet na rękę mi nigdy nie usiadły, jedynie to na talerz przylatywały jak się nie ruszałem przede mną jak miałem coś do jedzenia. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
pirat59
Kontakt:

Post autor: pirat59 » sob mar 16, 2013 20:11

To poczekaj jak sie bedzie zachowywac i zdecydujesz, kupic mozesz zawsze:)

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz mar 17, 2013 15:31

Rudosterki to ptaki bardzo towarzyskie, stadne wg mnie zostawienie jednej Rudosterki to błąd, co innego jeśli "od początku" jest sama z opiekunem, jednak jeśli były dwie raczej będziesz miał problem.. nie polatasz z nią i nie przytulisz się do niej w nocy :(
Przez rok miałem tylko jedną od 10 dni mam dwie, zmiany w zachowaniu i wyglądzie tej pierwszej w tak krótkim czasie mnie zaskoczyły (pozytywnie)

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » ndz mar 17, 2013 16:51

fotorobart popieram Cie :-D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz mar 17, 2013 19:50

Przykra historia ale czasem tak bywa.
Ja zdecydowanie jestem za tym byś dokupił drugą sztukę, samotna papuga-to nieszczęśliwa papuga.
Jeżeli nie zależy Ci mieć w przyszłości maluchów to kup drugą rudosterkę brązowouchą obojętne jakiej płci, co się trafi to będzie. Jak chciałbyś mieć w przyszłości młode to zrób tej co masz badania DNA, i wtedy szukaj dla niej partnera.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

benzulli

Post autor: benzulli » pn mar 18, 2013 22:41

Dzisiaj rano cicho było. Zawsze jak były dwie to nie mogłem wytrzymać. Po południu, jak wróciłem do domu słyszałem, że rudostereczka krzyczy. Otworzyłem jej klatkę, jak to zawsze im robiłem kiedy wracałem do domu. Chwilę poskrzeczała, polatała po korytarzu no i tak jak zawsze to tu to tam, a potem siadła na rurce od ogrzewania i spała kilka godzin. Jakieś 2h temu przyleciała do pokoju, godzinę temu do klatki wleciała to ją zamknąłem. Zjadła nasiona, coś tam porobiła a teraz też coś widzę, że gryzie. Owoce też wcina. Wobec tego chyba dokupię tą drugą rudosterkę, tylko jak je oswajać? Na początku położyć tą drugą obok w klatce czy co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”