Początki z rudosterką

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Matieusek
Ptaki które hoduję: Zeberki, Rozella królewska - Ozi

Początki z rudosterką

Post autor: Matieusek » wt lip 16, 2013 15:51

Witajcie
W niedalekiej przyszłości zostanę właścicielem rudosterki zielonolicy. Ptaszek będzie z ręcznego karmienia (wiem że rudosterki są najszybciej oswajającymi się ptakami, ale hodowca mieszka w mojej okolicy i wygodniej jest mi taką zakupić :D) Mam do was kilka pytań w związku z tym
1. Jak postępować po przywiezieniu ręcznie karmionego ptaka do domu, tzn ile czasu dać jej na oswojenie z nowym otoczeniem, kiedy można zacząć wyciągać ją z klatki)
2. Czy opłaca robić się dla rudosterki stojak ? Z tego co wiem są to ruchliwe ptaki więc czy ona bedzie na nim siedzieć ?
3. Czy mogę ją karmić miesznką ziaren Deli Nature 64 ? Oczywiście oprócz tego inne urozmaicenia tj. zielonki i owoce :D

I jeszcze takie pytanko-ciekawostka
Czy rudosterki tak jak inne większe papugi zjadają pokarm trzymając go w łapce :D ?

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lip 16, 2013 16:49

Witaj na forum.
Jeśli papuga będzie ręcznie karmiona to 2-3 dni powinno wystarczyć żeby chociaż trochę zapoznała się z otoczeniem i klatką, i tak pewnie będzie szybciej się domagać wrzaskiem żeby ją wypuścić. Stojak jak najbardziej się przyda, można na nim zamontować np. zabawki, miskę z wodą, ale też sam stojak daje papudze dużo frajdy jak może go niszczyć :mrgreen:
Możesz podawać tą mieszankę tylko jest w niej sporo paskowanego słonecznika, ja swoim podaję mieszankę DN 60 i 64 (mieszam obie) i wybieram cały paskowany słonecznik.
Rudosterki bardzo lubią jeść używając do tego łapek :lol:
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Matieusek

Post autor: Matieusek » śr lip 17, 2013 07:19

Jeszcze takie pytanko
Czy ja dobrze robię biorąc rudosterkę ?
Jestem uczniem liceum (więc do godziny 14-15 nie ma mnie w domu)
Jak wracam to bym papużkę wypuszczał, bawił się z nią ale tak od 17-18 musiałbym zacząć się uczyć (jestem na profilu biol-chem, dużo nauki) Wtedy oczywiście papużka będzie sobie latała po pokoju. Czy ona przez ten czas jak jestem w szkole nie będzie za bardzo tęskniła ?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr lip 17, 2013 09:01

Wszystko zależy jak ja nauczysz- u mnie syn od początku nie poświęcał swojej papudze całego dnia i kiedy go nie było ona doskonale radziła sobie sama.Zresztą kiedy go nie było to jeszcze my z mężem poświęcaliśmy jej swoją uwagę.Rudosterki są bardzo wesołe i umieją się zająć soba ale i tak uważam ,że nie powinny być za długo same.Jak wszystkie papugi lepiej się czują w towarzystwie-a jeszcze jak Ty będziesz miał ręcznie karmioną...Przygotuj dla niej plac zabaw,pochowaj niebezpieczne przedmioty oraz zabezpiecz te które ewentualnie mogła by zniszczyć-chociaż z mojego doświadczenia rudosterki nie są bardzo niszczycielskie.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Matieusek

Post autor: Matieusek » śr lip 17, 2013 10:23

I mam ja wypuszczać na cały dzień ? Wtedy kiedy mnie nie ma też ma sobie latać ?

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lip 17, 2013 10:27

Jeśli nie masz zakamarków w których mogłaby zrobić sobie krzywdę, szafy i innych mebli oraz kwiatków to nawet będzie miała lepiej;-) a tak na poważnie to w mieszkaniu tylko pod Twoim okiem!
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr lip 17, 2013 11:01

W mieszkaniu czyha na papugę wiele niebezpieczeństw, i nie można jej zostawić bez opieki poza klatką (przynajmniej w moim przypadku tak jest :-P ) Mebli nie ruszają, mają swoje zabawki drewniane, ale wszelakie kable, izolacje, guziczki od pilota itp. o każdej porze by się dobrały gdyby miały taką możliwość. Zawsze gdy znajdą sobie coś interesującego i są nadzwyczaj spokojne wiem że muszę szybko sprawdzić co sobie znalazły :mrgreen: kiedyś obgryzły mi izolację z przewodu od kompa :evil:

Matieusek

Post autor: Matieusek » śr lip 17, 2013 11:49

A czy rudosterki lubią huśtawki ?

Matieusek

Post autor: Matieusek » śr lip 17, 2013 12:07

Mam zamiar zrobić jeden z tych dwóch stojaków (który to zależy czy dostanę w sklepie drabinkę dla papug :D)
Na tym szpicu z lewej strony znajdować będa się zabawki. Będą tam zamocowane na nim
oraz przysmaki np.owoce

Czy może byc taki plac zabaw ?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr lip 17, 2013 12:18

Najbardziej na firance :mrgreen: moje uwielbiają takie zabawy :-P i oczywiście lubią wszelkiego rodzaju wiszące zabawki :lol:
drabinkę i inne zabawki możesz zrobić sam, poczytaj też w tym dziale viewforum.php?f=105
w tym temacie znajdziesz ostatnio zrobioną zabawkę moim gadzinom :mrgreen: viewtopic.php?f=105&t=2558&start=20
przejrzyj też fotki forumowiczów na "garnek.pl"

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr lip 17, 2013 14:04

Tak jak pisze misia ,że jak nie ma nikogo w domu to lepiej zostawić papugę w klatce,ale kiedy nikogo nie ma to papugi też raczej nie mają dzikich pomysłów i raczej siedzą na kuprze :mrgreen: U mnie po remoncie pokoju papuga czasem zostawała na luzie bo nie zawsze wszystko się przewidzi i na szczęście zawsze wtedy siedziała na placu zabaw-ale papugi są różne więc lepiej nie ryzykować.Rudosterki uwielbiają się bawić-bardziej nawet niż latać i najbardziej moja lubi się wciskać-to pod pachę to między poduszkę a łóżko i wisieć głową w dół więc zabawki które jej to umożliwią będą ok.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » czw lip 18, 2013 15:18

moje nie lubią huśtawek ani firanki ..... wyjątkiem jest "dyndająca" kolba :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”