Proszę o pomoc - wróbliczki, nierozłączki czy kanarki?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Które z ptaków ćwierkają i śpiewają najciszej (zwłaszcza do południa):

kanarki
0
Brak głosów
wróbliczki
2
100%
nierozłączki
0
Brak głosów

Liczba głosów: 2

nadia92
Ptaki które hoduję: kanarki

Proszę o pomoc - wróbliczki, nierozłączki czy kanarki?

Post autor: nadia92 » ndz mar 13, 2016 14:09

Witam.
Bardzo proszę osoby posiadające te gatunki o wypowiedzenie się który z nich jest głośniejszy. Chodzi mi o ćwierkanie/ śpiewanie. Sama mam u siebie chwilowo kanarki mojego chłopaka, ale mieszkam na stancji i przeszkadzają mojej współlokatorce zza ściany. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz, a jeszcze bardziej np. za filmik na którym np dwa z nich się odzywają :) Zbudowałam wolierę, której mój chłopak nie chce wziąć do siebie dla swoich kanarków, a szkoda żeby stała pusta zwłaszcza, że już przyzwyczaiłam się do radosnego ćwierkania od 5:30 rano i chodzenia spać o 21 żeby być przytomną następnego dnia :PP Ewentualnie jeśli znacie jakieś inne ptaszki które zachowują się cicho to napiszcie mi jak się nazywają :) Ptaszki będą trzymane co najmniej w parze.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 13, 2016 15:50

wróbliczki, katarzynki, lilianki, nierozłączki raczej odpadają bo potrafią być głosniejsze od kanarka <nie>

Chiara
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny wspaniałe, wróbliczki

Post autor: Chiara » ndz paź 01, 2017 09:51

Kanarki zaczynają swoje trele o świcie (albo i przed świtem zimą), ich śpiew jest piękny, ale głośny (szczególnie kiedy ma się kilku samców). Natomiast wróbliczki (przynajmniej moje) są.ciche, nigdy nie krzyczą głośno (porównanie mam z falistymi od których są cichsze, kiedyś miałam też nimfy i aleksandrettę- chyba wróbliczki są najcichsze z tych papug). Na ogół kiedy już się nawołują to jest to taki cichy (na ogół) melodyjny dźwięk, tylko zaniepokojone czymś zaczynają krzyczeć głośniej- ale np przy krzyczącej aleksandretcie to jest nic 😉.

Wiem że temat stary, ale może komuś kiedyś się to przyda?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy”