Witam,
jestem tu nowa, ale podobnego problemu nie spotkałam. Mam prawie rocznego ptaka, który UWIELBIA masło!!!!
Nawet nie wyobrażacie co zrobi by je dostać czyt. ukraść.
Czego może brakować w jego diecie (ziarno, owoce, warzywa, jajko itp.) że tak bardzo szuka masła?
Aleksa a masło - pomocy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
wszystkiw ptaki lubią masło, natomiast jest to tłuszcz nasycony który jest tłuszczem dla ptaków szkodliwym, może prowadzić do obtłuszczenia wątroby,otyłości i innych poważnych schorzeń
należy je więc ograniczyć i jeśli już ptak je lubi to pozwalać od czasu do czasu na jego zjadanie a nie zarzeranie się tym produktem
należy je więc ograniczyć i jeśli już ptak je lubi to pozwalać od czasu do czasu na jego zjadanie a nie zarzeranie się tym produktem
- yotan
- Ptaki które hoduję: drobna egzotyka
- Kontakt:
Wątroba się nie otłuszcza tylko stłuszcza. Poza tym tłuszcz nie tuczy.
Jeśli ptak od czasu do czasu trochę uszczknie, to nic mu nie będzie. Prawdziwe masło jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin, zwłaszcza witaminy E (którą hodowcy dodają do karmy w okresie lęgowym i określają szumnie mianem "naturalnej viagry"). Za dużo to tak jak ze wszystkim - co za dużo to niezdrowo.
Jeśli ptak od czasu do czasu trochę uszczknie, to nic mu nie będzie. Prawdziwe masło jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin, zwłaszcza witaminy E (którą hodowcy dodają do karmy w okresie lęgowym i określają szumnie mianem "naturalnej viagry"). Za dużo to tak jak ze wszystkim - co za dużo to niezdrowo.
Jeśli już masło dla papug to tylko typowe dla papug http://www.midlandparrots.com/parrot-pa ... -808-p.asp z owoców palmowych (podstawowy pokarm dzikich żako).Głownie dla lęgowych dużych papug,ale ja podaję mojemu jedynaczkowi.Na pióra bardzo dobre. 

Pozdrawiam. Artur