Nie chce jeść

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Nie chce jeść

Post autor: turkima » pn paź 28, 2013 15:35

Witam

Mam problem z moim Niebieskim podopiecznym. Od jakiegoś czasu zauważyłam że mało je. Zazwyczaj najada się z rana, wówczas ma bardzo ładne i zdrowe kupy. W ciągu dnia je bardzo mało, notorycznie ma wielomocz. Próbuję go skłonić do jedzenia ziarna, dodałam np. dzisiaj jajko - wyjadł samo jajko i ziarna nie ruszył. Wystawiłam mu kolbę (pomimo negatywnej opinii - tak wiem, wiem), ale tyle co tam ledwo skubnął i nic poza tym.
Jak włożę rękę do karmnika i zamieszam ziarna wówczas leci, skubnie troszkę słonecznika i to wszystko. Zauważyłam, że zazwyczaj na wieczór je konkretnie. Wydaje mi się, że to za mało i świadczy o tym wielomocz.
Do tej pory co drugi dzień dostawał szaszłyka warzywnego z warzyw świeżych i suszonych oraz świeżych owoców. Chwilowo zaprzestałam, żeby ograniczyć wielomocz.

Nie wiem jak go skłonić do jedzenia pokarmu. Ma świeżą wodę, wysprzątaną klatkę, proso senegalskie - i to faktycznie wciąga.

Są jakieś sposoby?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn paź 28, 2013 15:43

Z tego co piszesz to papuga je normalnie, widocznie więcej jej nie potrzeba.Jeżeli masz możliwość sprawdzenia czy ptak chudnie to było by dobrze. Ogranicz tylko to mokre jedzenie, bo chyba za dużo tego podawałaś papudze. A jak się papuga zachowuje :?: I jakie ma samopoczucie :?:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Post autor: turkima » pn paź 28, 2013 16:09

W jaki sposób mam sprawdzić czy chudnie? Mogę go zważyć na wadze kuchennej :s

Samopoczucie ma rewelacyjne, czasami mam go dość, bo wszędzie go pełno. Bawi się jak mały dzieciaczek

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn paź 28, 2013 16:40

Możesz go zważyć i sprawdzić umięśnienie klatki piersiowej. Jednaj jak ma idealne samopoczucie to jest zdrowy i sam dobiera sobie ilość pokarmu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
turkima

Post autor: turkima » wt paź 29, 2013 09:45

Dzięki wielkie za odpowiedź. Mój Młody waży 122gram, zważę go za jakiś czas

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt paź 29, 2013 10:37

Waga papugi w sam raz.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
turkima

Post autor: turkima » wt paź 29, 2013 21:28

No to super, ciesze się, bardzo mnie to uspokoiło. Dzisiaj jadł tyle samo co wczoraj - najwięcej z rana i wieczora. Szaszłyki warzywne będzie dostawał 2x w tygodniu.

Awatar użytkownika
turkima

Post autor: turkima » śr lis 13, 2013 20:34

Zważyłam Młodego przed chwilą - waga wahała się miedzy 122 a 123 gram, tak więc elegancko. W ciągu dnia najwięcej wciąga prosa senegalskiego, ewidentnie mu pasuje, z czego i ja się cieszę, bo wcześniej głównie zażerał się słonecznikiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”