płeć młodej aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, wróbliczki, rozelle białolice, aleksadrety, nimfy i ryżowce
- Kontakt:
Mam małe pytanie. Posiadam aleksndrette jedną sztukę , w tej chwili przebywa w wolierze zewnętrznej z innymi papugami. Do tej pory nie interesowała się budkami , ale od paru dni spodobała jej się jedna i przesiaduje w niej czesto a nawet zauważyłem że jej broni. Nie wiem czym jest ponieważ ma teraz troche ponad rok. Czy takie zachowanie może świadczyć o płci ptaka chociaż nie jest wypierzona jeszcze ???
Zresztą widać ją w poście wyżej
Zresztą widać ją w poście wyżej
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa
witam wszystkich
od 3 dni mam w domu aleksę większa na 7-8 miesięcy
kupiłem ją od hodowcy z Myślenic
ptak był w wolierze na podwórku
miałem obawy że będzie bardzo dziki, naszczęście mimo tych paru dni Shrek je juz z ręki, jak wkładam palec do klatki to delikatnie go przygryza
myslę ze będzie to materiał na domowego pupila
TYLKO JESTE LEDEN PROBLEM
boję się żeby z Shreka nie zrobiła się Fiona
proszę o pomoc w ustaleniu płci
wiem że na tych fotkach cięzko będzie ale ptak jeszcze nie jest wypuszczany z klatki
będą następne
od 3 dni mam w domu aleksę większa na 7-8 miesięcy
kupiłem ją od hodowcy z Myślenic
ptak był w wolierze na podwórku
miałem obawy że będzie bardzo dziki, naszczęście mimo tych paru dni Shrek je juz z ręki, jak wkładam palec do klatki to delikatnie go przygryza
myslę ze będzie to materiał na domowego pupila
TYLKO JESTE LEDEN PROBLEM
boję się żeby z Shreka nie zrobiła się Fiona

proszę o pomoc w ustaleniu płci
wiem że na tych fotkach cięzko będzie ale ptak jeszcze nie jest wypuszczany z klatki
będą następne
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Jak wygląda określanie plci młodej białej aleksy ? czy jest taka możliwość. Ptak czasami glośno krzyczy
szczególnie jak mu się coś nie podoba - zdjęcia na
http://www.garnek.pl/panka

http://www.garnek.pl/panka
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki , falki , nimfy
Witam
Czy jest możliwe , aby w wieku 3 lat aleksandretty jeszcze się nie wybarwiły ?
Kupiłem w 2008 i 2009 roku 3 okazy i żadna do dzisiaj jeszcze nie ma obroży.
Czyżbym kupił 3 samiczki ?
Jeśli bym zrobił zdjęcie , czy moglibyście chociaż w przybliżeniu powiedzieć mi jaka jest ich płeć ?
Pozdrawiam
Czy jest możliwe , aby w wieku 3 lat aleksandretty jeszcze się nie wybarwiły ?
Kupiłem w 2008 i 2009 roku 3 okazy i żadna do dzisiaj jeszcze nie ma obroży.
Czyżbym kupił 3 samiczki ?
Jeśli bym zrobił zdjęcie , czy moglibyście chociaż w przybliżeniu powiedzieć mi jaka jest ich płeć ?
Pozdrawiam
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Mając 3 samice masz wielkie pole manewru.Zdecydowanie łatwiej jest dostać dorosłego samca aniżeli dorosłą samicę a i wymiana jednej samiczki na samca nie powinna stanowić problemu.Tylko sugerowałbym abyś ewentualną wymianę dokonał z sprawdzonym hodowcą a nie handlarzem w dodatu szukaj ptaka z stałą obrączką (masz wtedy pewność wieku ptaka)
- Nielot
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
Witam. Kupiłem w końcu samca aleksandretty, ale niestety była to transakcja wiązana.
Musiałem dokonać zakupu z jego przyjacielem tj. z młodziutka samiczka (?) z obrączką 2010 dokupioną w lipcu.
Samiec widać że opiekuje się tą aleksą, nauczył ją mówić nawet dwa słowa, często jest blisko, ale i boi się
ta czasem podbiera mu bezczelnie jedzenie, nie raz pogoni - generalnie typ niewdzięcznej zdziry.
On nieśmiało nie raz w nocy jej coś gada cichutko po polsku, macha główką, a ona rozbudzona potem go dziobnie.
Rozmawiałem z hodowcą nie dawno i ten powiedział, że ponoć młodszym samcem samce też się opiekują.
Wysyłam Was ten opis i kilka zdjęć, będę wdzięczny za określenie z uzasadnieniem płci. Dzięki.
Musiałem dokonać zakupu z jego przyjacielem tj. z młodziutka samiczka (?) z obrączką 2010 dokupioną w lipcu.
Samiec widać że opiekuje się tą aleksą, nauczył ją mówić nawet dwa słowa, często jest blisko, ale i boi się
ta czasem podbiera mu bezczelnie jedzenie, nie raz pogoni - generalnie typ niewdzięcznej zdziry.
On nieśmiało nie raz w nocy jej coś gada cichutko po polsku, macha główką, a ona rozbudzona potem go dziobnie.
Rozmawiałem z hodowcą nie dawno i ten powiedział, że ponoć młodszym samcem samce też się opiekują.
Wysyłam Was ten opis i kilka zdjęć, będę wdzięczny za określenie z uzasadnieniem płci. Dzięki.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
- Kontakt:
Witam, posiadam Aleksę obrożną już około 1 rok i 1 miesiąc
Czekam i się niecierpliwie czy pokaże się ta obroża czy też nie...
Ale po niektórych zachowaniach wnioskuje, iż to będzie samica, chcę wiedzieć czy moje podejrzenia są trafne.
Zachowanie nr 1 Często ładnie śpiewa ale też zdarza się jej troszkie pokrzyczeć.
Zachowanie nr 2 Tydzień temu zaczęła strasznie agresywnie pilnować klatki przed każdym z wyjątkiem mnie.
Zachowanie nr 3 Tutaj najbardziej się zastanawiam. Prawie za każdym razem jak głaskam Rokiego to on się rozkłada tak jakby do płożenia, czy coś w tym rodzaju.
Z kolei ma też ten niebieskawy odcień na ogonie i widać delikatny zarys obroży i kresek koło oczu, więc już sam nie wiem...
Chce wiedzieć czego się mogę spodziewać za niecałe pół roku...

Czekam i się niecierpliwie czy pokaże się ta obroża czy też nie...
Ale po niektórych zachowaniach wnioskuje, iż to będzie samica, chcę wiedzieć czy moje podejrzenia są trafne.
Zachowanie nr 1 Często ładnie śpiewa ale też zdarza się jej troszkie pokrzyczeć.
Zachowanie nr 2 Tydzień temu zaczęła strasznie agresywnie pilnować klatki przed każdym z wyjątkiem mnie.
Zachowanie nr 3 Tutaj najbardziej się zastanawiam. Prawie za każdym razem jak głaskam Rokiego to on się rozkłada tak jakby do płożenia, czy coś w tym rodzaju.

Z kolei ma też ten niebieskawy odcień na ogonie i widać delikatny zarys obroży i kresek koło oczu, więc już sam nie wiem...
Chce wiedzieć czego się mogę spodziewać za niecałe pół roku...
Pozdrawiam Kicuś...
WITAM. mam pytanie odnosnie mojej Aleksandretty obroznej. mianowicie chodzi mi o to jak sprawdzic czy to bedzie samiec czy samica mam ja juz rok a jak ja kupilem miala 3 miesiace około. zalezalo mi zeby miec samca ale nie wiem po jakim czasie to mozna zauwazyc wiem tylko tyle ze samce maja obroże a samice nie . bo jezeli sie okaze ze to samiczka to kipie druga aleksandrette tylko ze niebieska chyba zeby trafic na samca. jezeli sie ktos orientuje jak mozge to sprawdzic to prosze o pomoc 

- marcin1987
- Ptaki które hoduję: Żako, Kragen, Nimfa, Aleksandretta
- Kontakt:
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
Według mnie ma nie rok,a ze trzy latka... lecz są na forum specjaliści,którzy odpowiedzą pewniej na Twoje pytanie.
okrągła głowa-samiczka,po oczach-dużo tzw.białka (obwódka)
okrągła głowa-samiczka,po oczach-dużo tzw.białka (obwódka)