płeć młodej aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nic
-
- Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
- Kontakt:
sqrczybyk, zgadzam sie z Tym co piszesz jednak moim zdaniem ta glowa pasuje i tez do samca ja kiedys takiego mialem i dopiero jak mial 19miesiecy zaczela pierzyc mu sie glowa. Mimo wszystko jest to ponad 2i pol letnia samica.
-
- Ptaki które hoduję: nic
Adrian1 pisze:Ja po glowie widze samca ale znowu po tylu miesiacach to juz tam conieco powinno widac chodzi mi o obroze oczywiscie.
Adrian, niekoniecznie powinno już być coś widać. To jest dopiero 1,5 roczny ptak...u niektórych samców obroża zaczyna być widoczna po 2 roku życia, a znam kilka chłopaków, którym obroża zaczęła się pokazywać przed 3 urodzinkami :)
Wg mnie jest duże prawdopodobieństwo że jest to samiec, ale 100% pewność można mieć jak już obroża będzie widoczna :)
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Adrian1 pisze:Ale wydaje mi się że w tym wieku samica ma mniejszą główkę od samca. Samiec ma taka specyficzną :)
Nie koniecznie:) Ja mam np. jedną parę w której samica jest większa od samca. Także tylko DNA. Z ciekawości - ile kosztuje badanie w Polsce?
- marcin1987
- Ptaki które hoduję: Żako, Kragen, Nimfa, Aleksandretta
- Kontakt:
Witam.
Mam teraz dwie aleksy samice i samca, przyznam się szczerze że mam z samicą straszne problemy jest ona dzika i dorosła, niszczy wszystko dziobie mnie strasznie i jest bardzo głośna oraz wredna, natomiast samiec jest spokojny krzyczy tylko jak w misce kończy się jedzenie więc ja szybko uzupełniam zapasy. Mam do was właśnie takie pytanie. Czy każda samica tak się zachowuje że jest głośniejsza od samców dodam że mój samiec nie jest nią zainteresowany. Zastanawiam się czy ją nie oddać komuś kto by sobie z nią poradził a ja dokupię samca i może się lepiej dogadają bo od pół roku mam wojny w klatce papugi się po prostu nie lubią.
Mam teraz dwie aleksy samice i samca, przyznam się szczerze że mam z samicą straszne problemy jest ona dzika i dorosła, niszczy wszystko dziobie mnie strasznie i jest bardzo głośna oraz wredna, natomiast samiec jest spokojny krzyczy tylko jak w misce kończy się jedzenie więc ja szybko uzupełniam zapasy. Mam do was właśnie takie pytanie. Czy każda samica tak się zachowuje że jest głośniejsza od samców dodam że mój samiec nie jest nią zainteresowany. Zastanawiam się czy ją nie oddać komuś kto by sobie z nią poradził a ja dokupię samca i może się lepiej dogadają bo od pół roku mam wojny w klatce papugi się po prostu nie lubią.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
W jakim wieku jest ta samica
Teraz zbliża się u aleksandrett okres lęgowy i to może być powodem takiego zachowania. Jeżeli samiec jest za młody i nie gotowy do lęgów to samica może go nawet zabić.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- marcin1987
- Kontakt:
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Nie określisz wieku samicy w taki sposób jak opisałeś może mieć za równo 2-3 lata jak i 10-15 lat. Jeżeli ptak nie ma obrączki to określenie wieku jest już nie możliwe. A przy zakupie sprzedający Ci tą samicę i informował Cię w jakim wieku jest papuga
Chociaż taka informacja też może być nie wiarygodna.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- marcin1987
- Kontakt:
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Gdyby to było takie proste, moje aleksy były bez problemu razem przez rok a na wiosnę samiczce odbiło i zabiła samca. Najgorszy scenariusz to dojrzała samica i młody- za młody samczyk
-
- Ptaki które hoduję: Rozella Królewska
witam
Mam pytanie jak w temacie - czyli prośba o pomoc w rozpnaniu płci moich pociech.
A ptaszki kupiłem od różnych hodowców z Polski aby uniknąć pokrewienstwa, żółtego który ma prawdopodobnie około 2 lat (ponoć samica) mam ją/go od roku - jednakże przestraszyłem się ostatnio gdy zaczęła tanczyć jak widziała swoje odbicie w metalowym pojemniku - natomiast niebieskiego ptaszka zakupiłem około 3 miesięcy temu młody z początku 2012 (hodowca twierdzil ze to samiec niby go stary samiec strasznie gonił...)
Zółty próbuje czasami karmic tego niebieskiego ale ten jest obojętny, tym samym doprowadza żółtego do furi - i jest walka na dzioby - żółty zawsze wygrywa.
Prosze o pomoc - n/w zdjecia ptasziorów
Mam pytanie jak w temacie - czyli prośba o pomoc w rozpnaniu płci moich pociech.
A ptaszki kupiłem od różnych hodowców z Polski aby uniknąć pokrewienstwa, żółtego który ma prawdopodobnie około 2 lat (ponoć samica) mam ją/go od roku - jednakże przestraszyłem się ostatnio gdy zaczęła tanczyć jak widziała swoje odbicie w metalowym pojemniku - natomiast niebieskiego ptaszka zakupiłem około 3 miesięcy temu młody z początku 2012 (hodowca twierdzil ze to samiec niby go stary samiec strasznie gonił...)
Zółty próbuje czasami karmic tego niebieskiego ale ten jest obojętny, tym samym doprowadza żółtego do furi - i jest walka na dzioby - żółty zawsze wygrywa.
Prosze o pomoc - n/w zdjecia ptasziorów
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Witam,
mimo wielu przeciwności udało mi się zarejestrować na Waszym forum ;)
Starałam się w miare szukać odpowiedniego tematu...
Ponad dwa tygodnie temu Aleksandretta znalazła się u mnie w domu, informacje jakie otrzymałam to to że ma około 8 miesięcy. Niewiem za bardzo czy da sie u niej określić płeć lecz interesuje mnie czy Waszym okiem faktycznie mój pupil wygląda na ok 8 msc gdyż mi się wydaje że jest starszy.
Poniżej zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/12/k3007.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/k3010.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/k3008.jpg/
mimo wielu przeciwności udało mi się zarejestrować na Waszym forum ;)
Starałam się w miare szukać odpowiedniego tematu...
Ponad dwa tygodnie temu Aleksandretta znalazła się u mnie w domu, informacje jakie otrzymałam to to że ma około 8 miesięcy. Niewiem za bardzo czy da sie u niej określić płeć lecz interesuje mnie czy Waszym okiem faktycznie mój pupil wygląda na ok 8 msc gdyż mi się wydaje że jest starszy.
Poniżej zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/12/k3007.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/k3010.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/k3008.jpg/
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obroża
Witam wszystkich.
Przeszukałem forum i poczytałem wszystko na temat rozpoznawania płci i wieku.
Jednak każda papuga jest indywidualnością więc postanowiłem założyć osobny temat, mam nadzieje że pomożecie.
Moją aleksę mam od połowy stycznia 2013. Kupiłem ją od hodowlcy który zapewniał mnie ze ptaszek ma 6 miesięcy i że będzie to chłopiec. Po zgłębieniu postów na forum mam pewne wątpliwości co to płci i wieku Juliana :)
Proszę o pisanie co sądzicie, z góry dzięki.
Przeszukałem forum i poczytałem wszystko na temat rozpoznawania płci i wieku.
Jednak każda papuga jest indywidualnością więc postanowiłem założyć osobny temat, mam nadzieje że pomożecie.
Moją aleksę mam od połowy stycznia 2013. Kupiłem ją od hodowlcy który zapewniał mnie ze ptaszek ma 6 miesięcy i że będzie to chłopiec. Po zgłębieniu postów na forum mam pewne wątpliwości co to płci i wieku Juliana :)
Proszę o pisanie co sądzicie, z góry dzięki.