Jak długo trzeba czekac na jajka?

Ważnym czynnikiem jest prawidłowy dobór par lęgowych , warunki jakie stworzyliśmy ptakom oraz dużo cierpliwości ze strony hodowcy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr kwie 16, 2008 19:43

WojtekZ u Ciebie rozmnażanie aleksów można faktycznie nazwać rutyną, ale tylko w dobrym znaczeniu tego słowa :-) Miałem już wcześniej kilka lęgów różnych papug ale aleksy z racji młodego wieku (dorosłe pary mają około 3 lat) odbyły u mnie lęgi po raz pierwszy. Dla mnie, i myślę że dla marty8919 także, takie wydarzenie to naprawdę coś co nie zdarza się codziennie i faktycznie serce bije mocniej. Dzięki sporej pomocy wszystkich Forumowiczów udało mi się odchować 4 młode aleksy bez większych problemów, a na dodatek przez ręczne dokarmianie świetnie oswoić. Tak jak planowałem, młode po opuszczeniu budki są bardzo spokojne, nie boją się człowieka, bez obawy można je dotknąć, pogłaskać, wchodzą na rękę. Od kilku dni obserwuję, że już zaczynają same schodzić do karmnika i pobierać pokarm.
Ja moje papugi obserwowałem każdego dnia. Podczas ręcznego karmienia widziałem jak z dnia na dzień „małe, różowe coś” zmienia się w „coś łysego, pokrytego szorstką skórą” a dopiero potem w papugę. Przy okazji udało mi się zaobserwować rozwój młodych papug praktycznie od samego dnia wyklucia aż prawie po samodzielność. Wrażenia są niezapomniane i mam nadzieję, że w przypadku kolejnych lęgów też będą dawać tyle radości i satysfakcji.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

marta8919
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: marta8919 » śr kwie 16, 2008 20:40

Masz rację Michallip-to niezapomniane wrażenie czekać na pojawienie się pierwszych piskląt, a później obserwowanie ich wzrostu, przyzwyczajanie ich do obecności człowieka,czekanie na usamodzielnienie się młodych. I chociaż u mnie jeszcze nie ma młodych (jeśli sytuacja, która pojawiła się u Ciebie, się powtórzy, to młode u mnie powinny pojawić się jutro-po 25 dniach wysiadywania), to wiem, jak było u mnie z nimfami-pierwszy lęg to było ''coś'' ;-) Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak cierpliwie ;-) czekać na pojawienie się pierszych młodych moich pupili-a mam nadzieję, że pojawią się już jutro :-D
Pozdrawiam

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » pt kwie 18, 2008 20:51

Oto kolejne fotki już nie takich maluchów. Jedna jednak nie chciała pozować i poleciała na szafę :-)

Obrazek

Obrazek
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » wt kwie 22, 2008 19:43

Wczoraj zauważyłem, że samica złożyła pierwsze jajko. Wygląda na to, że moja para rozpoczęła drugie lęgi :-D
www.moje-papugi.pl

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » wt kwie 22, 2008 19:54

Ty masz cztery aleksy no nie?A tamta parka nie skojarzyła się?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

marta8919
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: marta8919 » wt kwie 22, 2008 20:14

Szczere gratulacje Michallip :mrgreen: a u mnie dopiero zaczęły się kluć pierwsze maluchy :-D a już myślałam,że pierwszy lęg pójdzie na marne...
Pozdrawiam i życzę i tych lęgów równie udanych :-D

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr kwie 23, 2008 17:44

Szkot
aleksów to mam 5 sztuk (kazda w innym kolorze) druga para też miała jajka ale niestety wszystkie wyrzuciła z budki po kilkunastu dniach wysiadywania. Najwidoczniej coś im nie pasowało. Para się sparowała i bez przerwy się karmią, więc może i te powtórzą lęgi.
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob kwie 26, 2008 22:40

A tak obecnie wyglądają mlode alki
Od kilku dni mieszkają w osobnej klatce.
Ładnie już jedzą (gotowane jajko, moczone ziaron, suche ziarno, warzywa)

Obrazek
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » wt maja 20, 2008 20:29

Witam
Młode aleksandretty powędrowały do nowych domów i z tego co wiem cieszą nowych opiekunów. U mnie została jeszcze jedna sztuka. Z racji tego, że jest sama jest rozpieszczana przez wszystkich domowników :-)

Obrazek

Lęgi, które odbyła moja parka aleksów uważam za udane. Z 5 jajek dochowałem się 4 zdrowych i dorodnych aleksów.

Pozdrawiam wszystkich, którzy trzymali kciuki :-)
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr maja 21, 2008 16:55

To już chyba sobie zostawisz tego pupilka.Gdyby mój Ferdek był sam to kupiłabym dla niego takiego oswojonego kompana.Pomógł by mi oswoić tego mojego dzikusa,bo Leon to żyje przez większość dnia w swoim świecie i Ferdek nie ma z niego za wiele z towarzysza :-(
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Hodowla i Rozmnażanie Aleksandrett-(psittacula)-”