2 aleksy oswojony i nie oswojony - czy się rozmnożą

Ważnym czynnikiem jest prawidłowy dobór par lęgowych , warunki jakie stworzyliśmy ptakom oraz dużo cierpliwości ze strony hodowcy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Radosław
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

2 aleksy oswojony i nie oswojony - czy się rozmnożą

Post autor: Radosław » sob lut 22, 2014 08:22

Witam mam pytanko posiadam alekse wielką oswojoną przychodzi daje się głaskać i zaczyna cos podgadywać , ostatnio dokupiłem jej 2 letniego samca i moje pytanie brzmi czy będą one miały małe bo gdzieś usłyszałem że oswojona samica nie będzie miała małych czy to prawda

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob lut 22, 2014 14:04

Sam pomyśl, czy brak strachu przed człowiekiem może działać jak antykoncepcja :?: <rotfl>

Radosław

Post autor: Radosław » sob lut 22, 2014 21:38

No oki ale ona zamiast się plaszceć przed samcem to przylatuje do mnie na ramie i sie płaszcy u mnie .. Mam ja odganiać czy ja głaskac

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » sob lut 22, 2014 21:51

Przede wszystkim misi być z samcem w wolierze. Po drugie jak przyjdzie na nią czas to nie będzie taka skora do miziania sie tobie. Po trzecie samiec 2 letni jest jeszcze za młody na lęgi nie wiem w jakim wieku jest samica.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Radosław

Post autor: Radosław » sob lut 22, 2014 21:57

nie moga byc wypuszcone non stop na mieszkanie???

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » sob lut 22, 2014 22:08

Jeżeli chcesz się dochować przychówku, to musisz ograniczyć ich loty, wpuść je do jednej woliery niech się do siebie przekonają , i wstaw budę to powinno samice troszeczkę za stymulować do lęgów, i do większej "miłości" do samca. Natomiast tak jak powiedział coco39, samiec 2 letni jest jeszcze za młody na lęgi.
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Radosław

Post autor: Radosław » sob lut 22, 2014 22:59

są oby dwoje z 2012 to moze jeszcze niech sobie lataja przez rok i dopiero je wsadze do 1 woliery co myslicie jaki wik musi miec samiec a jaki samica

rafbud
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna

Post autor: rafbud » sob lut 22, 2014 23:05

Podobno musza byc wieku 3 lat conajmniej bo jest duze ryzyko zaparcia jaja u samicy a samiec to nie wiem czemu nie moze byc 2 letni, mozliwe ze nie bedzie karmil ale co do samca to nie jestem pewien
Diesel Power

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob lut 22, 2014 23:16

Radosław pisze:są oby dwoje z 2012 to moze jeszcze niech sobie lataja przez rok i dopiero je wsadze do 1 woliery co myslicie jaki wik musi miec samiec a jaki samica

W jednej wolierze czy klatce mogą być już teraz. Natomiast w przyszłym roku po prostu zaczniesz ptaki stymulować do lęgów.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Hodowla i Rozmnażanie Aleksandrett-(psittacula)-”