Mutacje aleksandretty obrożnej

Obecnie mamy bardzo wiele odmian barwnych, możemy tu poznać je i rozmawiać o nich.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt sty 27, 2009 19:25

Wyjaśnienie Gerarda wygląda na 100% rację :!:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt sty 27, 2009 20:09

Moja alka to fotka nr1
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
cuSSic
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: cuSSic » śr sty 28, 2009 00:32

No mnie właśnie interesuje ta z nr 5. Resztę dodałem, gdyż wszystkie znalazłem na stronie Pana Nieslanika i wszystkie były podpisane tak samo - "Blue Pastel" - i chciałem się dowiedzieć o różnice.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pan Gerard już mi całkiem namieszał - teraz to chyba nie mam nawet sensu pytać się hodowców w Polsce, czy mają "Heterozygotę turkusowo-niebieską", bo pewnie 95% hodowców nawet nie będzie wiedzieć o co chodzi.
Napisałem już do Pana Nieslanika maila z zapytaniem o tą konkretną papugę - mam nadzieję, że więcej niż 250e nie będzie kosztować. Wiem, że to żywe stworzenia i są bezcenne, ale chciałym, żeby były w moim zasięgu.
Na marginesie mogę dodać, że to moim zdaniem najładniejsza mutacja (kombinacja) z jaką do tej pory się spotkałem.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr sty 28, 2009 10:44

Wystarczy skrzyżować ptaka z fotki nr 1 z normalną niebieską i wszystkie młode będą takie jak na fotce nr 5 [jeśli Gerard ma rację, a uważam ze ma].

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » ndz lut 01, 2009 01:02

Pan Nieslanik odpisał mi, że:
"Photo (5)is not blue pastel buttercop,is it blue pastel/WhWt."

Próbowałem to rozszyfrować, ale jedyne na co wpadłem to white head white tail - jest jakiś inny kolor na "w" ?

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz lut 01, 2009 09:07

Niepotrzebnie w ogóle tutaj pojawiaja sie nazwy takie jak ; buttercop czy whwt bo butercopa w fenotypie nie ma i gdyby ta papuga nawet była szpaltem na whwt to i tak w fenotypie tego nie widać bo whwt jest mutacja recesywną.

Problem polega na tym że wielu po prostu nie wie i nie rozumie zależności między mutacjami niebieską i turkusową u aleksy obrożnej .
Turkusowymi nazywają i turkusowe i turkusowoNiebieskie a odmienności w tych typach próbują wyjaśniać jakimiś pojęciami z innych sytuacji genetycznych czyli np . faktorami( z tym wlasnie się spotkałem w takiej sytuacji) czy nosicielstwem innych mutacji.
Pozdrawiam

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz lut 01, 2009 09:55

Korekta do poprzedniej wypowiedzi; whwt to oczywiście nie mutacja ale kombinacja mutacji niebieskiej i żółtej głowy żóltego ogona ;-) ( yhyt).To w ogóle to nazewnictwo to oddzielny temat. ta korekta nie zmienia w żadnym razie sensu poprzedniego postu :-P . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » pn lut 02, 2009 12:06

Jak już pisałem - tamta mi się bardzo podoba i jestem w stanie poczekać na nią. Pisałem już do Pana Nieslanika czy taką ma obecnie, a jak nie to kiedy się spodziewa młodych. Mogę poczekać nawet rok, ale dziękuję za zainteresowanie i linka (choć sam regularnie przeglądam allegro i różne strony hodowców)

Pozdrawiam

tomas25
Ptaki które hoduję: aleksandrette obrożna

Post autor: tomas25 » czw lut 12, 2009 00:43

ello,mam pytanko chyba Gerard lub JC będzie wiedział najlepiej z tego co czytam...,ale do brzegu... Jestem posiadaczem samca niebieskiego lacewinga i mam okazje kupic do niego samice lacewinga turkusowo-siwą.Jakie cudo z tego wyjdzie gdyż nigdzie nie moge znalezc info na temat krzyżówek lacewingów i jak szybko zawiesic bude w momencie wpuszczenia samicy do woliery.pozdrawiam
Tomek

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt lut 13, 2009 00:44

Można tu rozważyć 4 warianty

1.samiec to lacewing niebieski + samica lacewing turkusowa szara 1f( jednofaktorowa)
młode będą : 50% lacewingi turkusowoNiebieskie
50 % lacewingi turkusowoNiebieskie szare 1f

nazwa turkusowoNiebieski szary 1f jest troszke myląca bo tu nie bedzie widoczna żadna barwa niebieska . TurkusowoNiebieski szary bedzie sie różnił od turkusowego szarego tylko mniejszą iloscią takich przebarwień "żółtawomusztardowych" , będzie miał wiecej czystego szarego koloru.

2. samiec to lacewing niebieski + samica lacewing turkusowa szara 2f(dwufaktorowa)
wszystkie młode bedą lacewingi turkusowoNiebieskie szare 1f

W wyglądzie zewnetrznym nie ma różnic między lacewingiem turkusowym szarym 1f a turkusowym szarym 2 f a więc po wygladzie nie wiemy jaka z tego względu jest ta samiczka.

3. samiec to lacewing niebieski+samica lacewing turkusowaNiebieska szara 1f

(wariant ten jak i następny należy rozważyć ze względu na możliwość nierozróżniania lacewingów turkusowych szarych i turkusowoNiebieskich szarych)

młode będą: 25% lacewing szary1f
25% lacewing niebieski
25% lacewing turkusowoNiebieski szary 1f
25% lacewing turkusowoNiebieski

4. samiec to lacewing niebieski +samica lacewing turkusowoNiebieska szara 2f

młode bedą; 50% lacewingi szare 1f
50% lacewingi turkusowoNiebieskie szare 1 f

Napisałem tak że mam nadzieję jakos to jest zrozumiałe ale...

Jeszcze dwa wyjaśnienia;
1.lacewing to nazwa nieprawidłowa ale rozpowszechniona bo powinno się nazywać ta mutacje pallid.
2. szary kolor zo złożenie mutacji niebieskiej i szarego faktoru czyli np. szary jest mutacji niebieskiej i szarozielonej czy szarofaktorowej, np lacewing szary to złożenie mutacji ; pallid, niebieska i szarofaktorowa.

Pozdrawiam

tomas25
Ptaki które hoduję: aleksandrette obrożna

Post autor: tomas25 » sob lut 14, 2009 01:32

Witam serdecznie Gerardzie.Od zbywcy ptaka otrzymaem info o następującej treści:

Samiec lecewing niebieski z samicą turkus stalowa dadzą następujące młode:
25% lecewing niebieski (w posiadaniu Pana)
25% lecewing turkus niebieski (brak foto)
25% lecewing stalowy (ptak z białą głową i stalowym tułowiem,brak foto)
25% lecewing turkus stalowy (moja samica)

chciałbym abyś odniósł sie do tego i w oparciu o swoja wiedzę stwierdził czy jest tak jak informuje zbywca.Mam fotki tej samicy ale ze wzgl. na wymiary pliku nie mogłem wysłac na PW do Ciebie więc postaram sie załączyc poniżej lub na prywatną skrzynkę(adres....?).Acha i jeszcze jedno jakie źródła pomogą mi znaleźc info na temat łaczenia lacewingów i nie tylko...,gdyż zamierzam troche pokombinowac;) ? z pewnością takowe istnieją...pozdrawiam
Tomek

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » sob lut 14, 2009 14:40

To jest wariant 3 z mojego postu.
Zasadnicza różnica jest w jednej nazwie : zbywca napisał"lecewing turkus stalowy" a ja napisałem na tego ptaka:lacewing turkusowoNiebieski szary.

Różnica wynika z tego że ten pan napisał co widać a ja jak jest genetycznie.
Napisałem juz o tym wczesniej: turkusowoNiebieski szary nie ma nic niebieskiego i niektórym trudno zaakceptowac tą nazwę i piszą turkusowy szary(stalowy).

Nie wiem czy tak będzie z twoimi papugami . Nie wiem czy twoja samica jest naprawde heterozygotą(turkusowoNiebieska) bo zeby tak wyszło jak pisze hodowca ( po uwzglednieniu mojego wyjasnienia) musi być.

Odnosnie łączenia różnych mutacji to pomocny jest genetyczny kalkulator p. Raska
http://www.gencalc.com/#down .

Ciekawe lacewingi mozna zobaczyc tu : http://home.wanadoo.nl/psittaculaworld/ ... aWorld.htm

(klikasz na pssittacula mutations, dalej na tego z białą głową, dalej na pallid-series of pallid)

Tylko czy tu jest wszystko prawidłowo popodpisywane to nie wiem bo się nie zagłębiałem a tylko ogladalem fotki . Pozdrawiam :-)

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pn lut 16, 2009 21:56

Jak klikniemy tu http://home.wanadoo.nl/psittaculaworld/ ... aWorld.htm , później na napis psittacula mutations , później na niebieskiego z białą głową i przeciągniemy stronke na sam dół, to też podobnego cudaka z czarną głową zobaczymy od p. Bastiaana . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn lut 16, 2009 23:59

Jakoś nie mogę zobaczyć zadnej obrożnej z czarną głową :?: Modyfikacja rózowopierśnej to tak, ale obrozna :?:

Awatar użytkownika
krzysiek007
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: krzysiek007 » ndz lip 05, 2009 20:13

Widziałem zdjęcia mutacji z czrną głową aleksandrett obrożnych na Niemieckim forum o papugach, była tam też jedna mutacji chyba różowa?

Awatar użytkownika
Frayer007
Ptaki które hoduję: Papugi

Post autor: Frayer007 » wt paź 27, 2009 17:52

Nie "darr grenn" a dark green (ciemno zielony :lol: ). Tu masz zdjęcie dorosłego samca:
http://www.psittacula-world.com/Mutatio ... .Green.JPG

barrabanda15
Ptaki które hoduję: rozelle bladogłowe królewskie białolice słomkowe barrabandy kozy nimf w różnych mutacjach.

Post autor: barrabanda15 » śr paź 28, 2009 16:17

dzięki bardzo bo właśnie nie wiedziałem co ta za mutacja te dark green.

jtxp
Ptaki które hoduję: aleksandretty,łąkówki

Post autor: jtxp » ndz kwie 04, 2010 13:44

Mógłby ktoś dokładnie stwierdzić jaka jest to mutacja ?
Załączniki
111.jpg
qqqqq.jpg

jtxp
Ptaki które hoduję: aleksandretty,łąkówki

Post autor: jtxp » pn kwie 05, 2010 08:36

Mam jeszcze jedno trochę jaśniejsze za kilka dni zrobię lepsze foty tylko muszę odzyskac aparat.
Sprzedawca twierdzi ,że jest to szary szek ?
Załączniki
t_qqqqq_180.jpg

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw kwie 15, 2010 23:04

Wygląda na szeka, ale nie da sie na podstawie takiego ciemnego zdjęcia na którym nie widać kolorów stwierdzić czy szary;-);-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Mutacje aleksandrett”