Problem po nieudanym lęgu

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

kubarozruba
Ptaki które hoduję: Nimfy

Problem po nieudanym lęgu

Post autor: kubarozruba » pn paź 05, 2020 00:12

Cześć, mam problem z moją samiczką.
Mam dwie papugi nimfy, samca i samiczke. Samiec jest zdziczały, samiczka w sumie ciężko określić. Przymila się do mnie i toleruje swojego partnera. Są to moje pierwsze papugi. Jakiś czas temu postanowiłem, że przerobię drewnianą skrzynkę na budkę lęgową, wstawiłem ją i ptaki zaczęły się nią interesować. Po tygodniu okazało się, że zatrybilo, ptaki zaczęły się rozmnażać i samiczka zaczęła znosić w budce jajka. Zniosła pięć jajek. Po jakimś czasie prześwietlilem jajka i okazalo sie, ze 3 sa zaplodnione a reszta jest pusta, wyrzucilem więc dwa puste. Przed datą prawdopodobnego wyklucia przeswietlilem jajka ponownie i trzy zarodki byly kiepsko rozwinięte, prawdopodobnie już martwe. Będąc jednak niepewny zostawiłem jajka. Po czterech dniach od daty prawdopodobnego wyklucia prześwietlilem jaja ponownie, jak się okazało, musiałem je po prostu wyrzucić. Problem jest taki, ze mimo braku jajek samiczka tej samej nocy spowrotem siedzi w budce, w pozycji wygrzewajacej. Co robić? jak się zachować? Porady na przyszłe lęgi?
Dodam, że w budce jest siano, w pokoju jest ciepło, jajka wysiadywal samiec i samiczka ( samiec bardzo sie zaangażował), mają dostęp do wapna, wody. Podawałem im w trakcie wysiadywania kolby jajeczne, ptaki niestety głównie jedzą mieszankę dla ptaków i daję im proso. Nie wiem co mogło pójść nie tak.
Czy wyrzucenie jajek było złym pomysłem?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn paź 05, 2020 17:07

do budki nie dajemy siana, tylko wiorki drewniane, kolby jajeczne sobie daruj, to typowy fast food, nic wartosciowego, warzywa, owoce powinny jesc zamiast kolb, proso dajesz oddzielnie ? przecież to ok. 80 % mieszaki dla ptaków to proso. jajka wywalic, niedługo samiczka powinna zniesc nowe, jedne leg za drugim to normalne. Samiec powinien wysiadywac w dzień a samiczka w nocy

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”