zjadanie odchodów
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: posiadam dwie nimfy
zjadanie odchodów
Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam problem z moimi papugami. Mianowicie gdy dokupiłam jeszcze jedną nimfę nauczyła ona drugą zlatywac na dół. Z początku było to wyjadanie resztek jedzenia ale od jakiegoś czasu zjadają one swoje odchody. Wiem że nie jest to dla nich zdrowe dlatego bardzo się o to boję. Miski mają przy dole klatki i chociaż wiem ze powinny znajdować się wyżej nigdy nie sprawiało im to problemu ponieważ nie było możliwości wypróżniania się do nich. Podłoże przykryte jest warstwą drewnianych zrębek które wymieniam raz na kilka tygodni. Co zrobić żeby przestali zlatywac na dół? A co żeby skończyli zjadać swoje odchody? Bardzo się boję. Proszę o pomoc.
-
Mają stały dostęp do pokarmu, wapno oraz kolby, a raz na 2 tygodnie dostają swierze owoce i warzywa. Mają w klatce również muszlowe zrębki. Co jeszcze mogę im zaoferować?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Kolby są niezdrowe. Warzywa podawaj codziennie. Jarmoz, brokuły, kalafior gotowane mrożonki, ale bez cebuli, porów. Zioła rozmaryn, tymianek, bazylią, koperek, pietruszka ale nie za często. Eksperymentuj, ale zawsze sprawdź przed podaniem np. każda część awokado to trucizna. Dodatkowo gotuj ryż, kasze gryczana nie prażona kosmose ryżowa.
-
Gotuj też jajko i po ostudzeniu podawaj
-
Dziękuję bardzo, a jak z owocami?marcin19800 pisze: ↑śr maja 18, 2022 14:01Kolby są niezdrowe. Warzywa podawaj codziennie. Jarmoz, brokuły, kalafior gotowane mrożonki, ale bez cebuli, porów. Zioła rozmaryn, tymianek, bazylią, koperek, pietruszka ale nie za często. Eksperymentuj, ale zawsze sprawdź przed podaniem np. każda część awokado to trucizna. Dodatkowo gotuj ryż, kasze gryczana nie prażona kosmose ryżowa.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa , rozella królewska, rozella białolica, mnicha nizinna, rudosterka zielonica, nierozłączka czerwonoczelna
Możesz a nawet powinnieneś podawać im oprócz owoców jakieś witaminy ,bo każda papuga jest inna i nie każda chce jeść każdy rodzaj warzyw czy owoców i przez to nie dostarcza sobie wszystkich witamin. Możesz im podać quiko multiwitamina w takim żółtym opakowaniu który dostarczy im witamin.
Edit : link do witaminy https://allegro.pl/oferta/quiko-multiwi ... 1074115854
Edit : link do witaminy https://allegro.pl/oferta/quiko-multiwi ... 1074115854
-
moje papugi nie jedzą owoców, no czasami granaty skubną. Generalnie trzeba uczyć za młodu. Mam jedną nimfę, która ma po prostu fioła na punkcie orzeszków piniowych, a pozostałe nimfy czasem je jedzą czasem nie. Wszystkie jednak kochają proso senegalskie , jarmuż, pak choi, a także gotowany groszek z kukurydzą, różne rodzaje ryżu, soczewicy, świeże makarony itp.Nuttella000 pisze: ↑śr maja 18, 2022 17:57Dziękuję bardzo, a jak z owocami?marcin19800 pisze: ↑śr maja 18, 2022 14:01Kolby są niezdrowe. Warzywa podawaj codziennie. Jarmoz, brokuły, kalafior gotowane mrożonki, ale bez cebuli, porów. Zioła rozmaryn, tymianek, bazylią, koperek, pietruszka ale nie za często. Eksperymentuj, ale zawsze sprawdź przed podaniem np. każda część awokado to trucizna. Dodatkowo gotuj ryż, kasze gryczana nie prażona kosmose ryżowa.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Xoko pisze: ↑wt maja 17, 2022 12:22Odchody mogą być zjadywane przez brak witam. Papugi chcą na wszelkie sposoby dostarczyć sobie witamin.
[/quot ]
papuga nie wie, ze to sa odchody - coś lezy wiec trzeba tego spróbować, nie ma to zwiazku z brakami witamin, w naturze ptak nie ma stycznosci z odchodami, bo te spadaja na podloże, wiec sobie nie wykształcił mechanizmu, że jest to coś niejadalnego