aleksa dostała biegunki bo surowej fasolce szparagowej

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

demonobiker
Ptaki które hoduję: Aleksa obrożna

aleksa dostała biegunki bo surowej fasolce szparagowej

Post autor: demonobiker » sob sie 02, 2014 01:42

Witam wszystkich

Przechodząc odrazu do sedna bo temat poważny.
Dzieciaki nakarmiły moją pół roczną aleksę większą sporą ilością (tak sądzę) surową fasolką szparagowa (nie wiedziały że nie może jej jeść), po czy ptak dostał chyba biegunki tzn leci z niego przezroczysta woda... co zrobić co, zastosować jak groźne dla niej było zjedzenia takiej surowej fasoli?

Proszę o pilne odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » sob sie 02, 2014 09:17

Leć z nią do weterynarza !!! Samemu można podawać węgiel , ale to może być za mało i potrzeba będzie fachowa pomoc.
Wszystkie strączkowe podajemy tylko po ugotowaniu.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » sob sie 02, 2014 13:16

To że "robi wodą" mz jeszcze nie tragedia, moje Rudosterki jak zjedzą dużo owoców też wydalają wodę;
Nie wiem jak ze szkodliwościa fasolki, ale na forum coś pewnie pisze :)

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » sob sie 02, 2014 17:22

Bez przesady po fasolce nic jej nie będzie.I organizm sam się oczyści.A weterynarz Figa co może zrobić na odtrucie?Płukanie żołądka?

Ach ostatnio na forum chwalił się ktoś że karpia smażonego dawał fotki kanapek z żółtym serem a z fasolki robisz aferę,Dlaczego wcześniej się nie odezwałaś by biegła do weta?

A fasolka i wszystkie strączkowe podajemy gotowane ze względu na trawienie tak samo jak i nam może ktoś tam doda coś na temat trucizny ale raczej chyba nikt nie umarł od jedzenia fasolek no chyba że ze skrętu jelit gdy jadł surową garściami.
Krzysiooo

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » ndz sie 03, 2014 12:13

krzysiooo77, nie robię afery, ale jak ktoś pisze, że ptak ma biegunkę i leci z niego przeźroczysta woda to proponuję iść do weterynarza, bo sama bym tak zrobiła.
krzysiooo77 pisze:Ach ostatnio na forum chwalił się ktoś że karpia smażonego dawał fotki kanapek z żółtym serem a z fasolki robisz aferę,Dlaczego wcześniej się nie odezwałaś by biegła do weta?

wybacz ale takich fotek nie widziałam i takich przechwałek także nie czytałam, może mi to umknęło, ale czy to powód do chwalenia się ? raczej bym się obawiała o dalszy las papugi, jak je do na co dzień, to raczej zdrowa długo nie będzie.

demonobiker
Ptaki które hoduję: Aleksa obrożna

Post autor: demonobiker » ndz sie 03, 2014 19:30

Witam ponownie narazie obylo sie bez weta. Wzialem ja na obserwacje - 24 godziny i wszystko powoli wracalo do normy i w tej chwili zalatwia sie juz normalnie cale szczescie. :)wystraszylem sie a dzieciaki dostaly wykaz co moga podawac a co nie ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”