przyrost dzioba
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako
przyrost dzioba
Witam!
Po czym poznać przyrost dzioba u żako? Dowiedziałam się, że 2-letnie żako powinno mieć korygowany dziób. Proszę o radę hodowcę.
Pozdrawiam
Po czym poznać przyrost dzioba u żako? Dowiedziałam się, że 2-letnie żako powinno mieć korygowany dziób. Proszę o radę hodowcę.
Pozdrawiam
jolka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Papugi z zasady powinny sobie same ścierać dzioby. I nie jest to prawdą że trzeba im korygować dzioby (tylko w niektórych przypadkach i to bardzo rzadko), jak możesz to wklej duże dokładne zdjęcie głowy papugi wraz z dziobem, jeżeli nie dasz rady tego zrobić to wyślij mi zdjęcie meilem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zdjęcie małe , nawet nie mogę powiększyć
. Jednak dziób jest w porządku
Nawet nie próbuj z nim coś robić , wystarczą drewniane zabawki , dobry kamień mineralny i sepia (dla żako to tylko kwestia kilku minut aby to wszystko zniszczyć) 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: żako
Baaaaaaaaaaaardzo dziękuję!
Trochę się martwiłam, że będę musiała szukać lekarza. Przepraszam za takie zdjęcie, ale mój paputek nie usiedzi w miejscu. Ma mnóstwo zabawek drewnianych.
Moi drodzy mam jeszcze jedno pytanie. Gałązki, które przynoszę z drzew owocowych wystarczy wymyć, czy trzeba je wyparzyć?
Trochę się martwiłam, że będę musiała szukać lekarza. Przepraszam za takie zdjęcie, ale mój paputek nie usiedzi w miejscu. Ma mnóstwo zabawek drewnianych.
Moi drodzy mam jeszcze jedno pytanie. Gałązki, które przynoszę z drzew owocowych wystarczy wymyć, czy trzeba je wyparzyć?
jolka
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
WojtekZ napisał: "Z orzechami to nie przesadzaj , i trzeba pamiętać o środku osłonowym na ''wątróbkę''. O jaki środek osłonowy chodzi ?
Podejrzewam, że przerośnięty dziób mojej papugi, który widać na zdjęciu powyżej może być spowodowany tym, że podaję papugom cały czas orzechy włoskie.
Podejrzewam, że przerośnięty dziób mojej papugi, który widać na zdjęciu powyżej może być spowodowany tym, że podaję papugom cały czas orzechy włoskie.
nie należy podawać zbyt wielu tłustych pokarmów typu słonecznik i orzechy
Najlepszym środkiem regenerującym wątrobę jest hepatiale forte (psy i koty) które podawałam papugom ze strzaskan wątrobą, środkiem osłonowym jest silivet, na on słabe właściwości regenerujące jednak dlatego polecam go jako osłonowy choć w ulotce ma właściwoście regeneracyjne :(

Najlepszym środkiem regenerującym wątrobę jest hepatiale forte (psy i koty) które podawałam papugom ze strzaskan wątrobą, środkiem osłonowym jest silivet, na on słabe właściwości regenerujące jednak dlatego polecam go jako osłonowy choć w ulotce ma właściwoście regeneracyjne :(
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Orzechów włoskich też nie podaje się dużo, nie tylko ze względu na tłuszcz, ale alkaloidy, które mogą wywołać gwałtowne reakcje ze strony organizmu, jak problemy z oddychaniem czy zaburzenia równowagi