Złamania dzioba u papug.

Będziemy omawiać co zrobić żeby nasza papuga żako czuła się bardzo dobrze- i jak zadbać o to żeby dożyła z nami razem ( 80-lat )

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

szu_ger
Ptaki które hoduję: różne

Złamania dzioba u papug.

Post autor: szu_ger » wt maja 11, 2010 10:36

Witajcie. Mam pytanie dotyczące złamań dziobów u papug. Ostatnio niestety miałam przypadek złamania dzioba swojej papug (tylko na końcu, jakieś 3 mm). Wcześniej dziób się bardzo głęboko łuszczył (weterynarz nie widziała nic niepokojącego, stwierdziła, że to niedobory witamin i zaleciła ich podawanie, więc podaję). Niestety poprawy nie było za bardzo widać, a ptak podczas zabawy gdzieś się poślizgnął i spadł z dużej wysokości przez co złamał sobie ten nieszczęsny dziób. Było sporo krwi, ale udało się zatamować, dostawał leki przeciwbólowe przez 5 dni. Między czasie rana się zagoiła i zaczął jeść normalnie. No i tu następuje moje pytanie - co może być spowodowane takimi zmianami (jak dla mnie - chorobowymi) dzioba? Czy to są na pewno tylko niedobory? Czy to może być oznaka PBFD (ptak był badany, ale już jakiś czas temu)? Czego może papudze jeszcze brakować? Co prawda jest trochę wybredna, nie zjada za dużo, ale codziennie zje jakiś owoc i warzywo, dodatkowo czasem ser biały/jogurt naturalny/jajko - tak jak w prawidłowej diecie. Na co dzień ma ziarno i rozmiękczony granulat ZuPreem. Wcześniej nic takiego się nie działo, stąd moje obawy. Napiszcie co o tym myślicie. Pozdrawiam.

szu_ger

Post autor: szu_ger » wt maja 11, 2010 12:08

Chodzi o żako, a leczymy się u dr Ledwoń (Klinika Małych Zwierząt na SGGW). Czytałam u Was opinie o tej lekarce i raczej są dobre. Wybrać się do kogoś innego? Jeśli tak, to kogo? Chodzi o Warszawę.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt maja 11, 2010 14:37

powtórzyć badanie za 70złociszy na pbfd albo zmienić weta :) jedno da odpowiedź na to czy dziób się łuszczy z tego powodu, drugie ewentualnie zmieni coś w sposobie leczenia co poskutkuje zmianą dzioba

a z innego punktu widzenia...jak moim łuszczyły się dzioby to poza zmianą czy też poprawą diety zapobiegałam temu mechanicznie
ścierałam dziobal pilnikiem drobnym do paznokci akrykowych i polerką i smarowałam takim specjalnym preparatem na odbudowę hitynowych rogowych części ciała :) (do paznokci), lub zwykłą oliwką

szu_ger

Post autor: szu_ger » wt maja 11, 2010 15:08

pysia34, napisałaś:

"smarowałam takim specjalnym preparatem na odbudowę hitynowych rogowych części ciała"

Co to za preparat? Możesz podać nazwę?

Badanie na PBFD powtórzę na pewno, dzięki.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt maja 11, 2010 16:27

wiesz trudno go teraz dostać był swojego czasu w aptekach preparat krzemowy profesora Tuszyńskiego paznokcie odbudowywały się w oczach:) teraz nieosiągalny ale myślę że każdy krzemowy byłby ok
jest balsam tuszyńskiego krzemowy czy podobny myślę że tak tym bardziej że do stosowania również wewnętrznego trzeba by było dopytać, albo zastosować inny do paznokci do wcierania lub jakąś odżywkę w oliwce

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Troska o zdrowie/pierwsza pomoc-”