Nimfa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa
Nimfa
Mam sprawe kupiłem wczoraj Nimfe. Wszystko było ok. Siedziała sobie i nic. Dziś strasznie wariuje ... biega z jednej strony do drugiej swojej klatki... Jak zwariowana i nie wiem co jest . bez przerwy to samo. Od lewej do prawej i tak biega ... Co mam robić . Chciałem kupić nimpe do oswojenia i nie wiem czy lepiej jej nie wymienić ma 3 miesiace. W głowe dostaje jak tak cały czas tłupie. POMOCY !!!
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
wesoly9, możesz ją wypuścić za dwa, trzy dni. Nie wkładaj do klatki rąk, nie bądź nachalny-niech zrozumie, że to jego miejsce, jego dom. Nie daj mu jedzenia przez pręty (poczekaj z tym trochę, niech się odstresuje, w końcu to nowe miejsce). Jedzenie i wodę daj mu/jej tylko w klatce. Od początku ucz go wchodzenia do klatki jak się z ciemni. Jeśli chodzi o oswajanie-cierpliwość i spokój pomogą Ci zdobyć jej zaufanie;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
Aha no dzieki wam wielkie ;). To będe czekał. Oczywiście na noc klatke przykrywam. I siedzi Cicho ;). No czytałem sobie o oswajaniu. Tylko te chodzenie jest takie straszne że sie o nia czasami boje. że coś z psyhiką jej sie dzieje :(. No ale mozliwe tak jak mowiła to pysia34. Pozdrawiam Dzięki ;) jak cos piszcie porady
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
Moja nimfa juz sie uspokoiła jakoś ;) dokupiłem jej jeszcze dzis 2 patyki ;) bo miała tylko 2 na taka duza klatk e;) heh. no i siedzi cicho;) byłem równiez u hodowcy jego ;) . Powiedział, żeby cierpliwie czekać
. Bo była tak jak koleżanka mówiła wolierowy. Na noc dziś już nie przykryje go ;) zobaczymy jak to będzie ;) oby sie oswoił
. 

Witaj jak papuga była z woliery to sama klatka ją przeraża bo mniej w niej miejsca no i znajomych głosów brak...A co do oswojenia to moja falka oswoiła się po 3 miesiącach więc CIERPLIWOŚĆ to teraz podstawa no i spokojne poruszanie się przy klatce podczas zmiany pokarmu itp...
POWODZENIA CI ŻYCZĘ... 

Małgosia
-
- -#moderator
Jak jest zadowolona to ma cz ubek opuszczony tylko koniuszek sam podniesiony, jak chce się bawić to ma opuszczony ale podniesione więcej. Jak jest wzburzona, albo podniecona to całkiem prostuje czubek i lekko odchyla górne piórka. Jak się czegoś boi, to opuszcza czubek i syczy.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.