Hej.

1. Jeżeli mówisz ze to w sieprniu wypadaly jej pióra to na pewno był to okres pierzenia wiec nie ma powodu do obaw ale jezeli jednak działo sie to niedawno mozliwe ze ma niedobór witamin, wtedy nalezy dac jej wiecej wapna witamin itp. (czasami to normalne ze ptak w ciagu roku gubi piora ale nie non stop i w takiej duzej ilosci)
2. Jezeli boi sie dloni to wez garsc ziaren i powoli podkladaj jej dlon pod nozki (wtedy mozesz powoli zwrocic sie w kierunku klatki i ja tam wlozyc)jezeli to nie dziala sproboj w jakis sposob pokazac papudze ze tam (w klatce ) zawsze bedzie miala jedzenie pod dostatkiem kiedys w koncu zglodnieje i wejdzie.
3. jezeli pies powoduje stres papugi to trzeba ograniczyc ich kontakt i niezbyt dopuszczać do tego by pies przebywal w tym samym pokoju albo przeniesc papuge w inne miejsce.
teraz czas na moje pytania..

1. czy papuga jest w ciemnym miejscu czy niedaleko okna?
2. jakie sa wymiary klatki papugi?
3. to samiec czy samica ( tak na 100% )

?
teraz rady... :)
1.najpierw postaraj sie dodac zdj papugi moze pomoge dokladnie rozpoznac plec jezeli nie jestes pewna...
2. raziłabym mu kupic partnera lub partnerke np. samiec i samica (jesli nie chcesz mlodych po prostu nie montuj budki legowej... samica i samica raczej powinny sie dogadac...

2. a jezeli chcesz zeby papuga była sama w pokuju całymi dniami lub tez wiekszosc dnia, to lepiej radziłabym znalezc dla niej innego i dobrego wlasciciela ktory poswiecalby papudze duzo czasu lub sprzedac hodowcy ktory wezmie ja do duzej woliery i tam bedzie miala odpowiednie warunki i duzo innych papug do towarzystwa...
no to chyba tyle, mysle ze pomoglam... :)
Pozdro...
#SP