Wady i zalety nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Wady i zalety nimfy
Witam,mam prośbę: mógłby mi jakiś doświadczony właściciel nimfy opisać wady i zalety tego gatunku?Co do wad to proszę o nawet najmniejsze szczegóły,bo kiedyś prosiłam o to samo tylko że w przypadku świnki morskiej , wszyscy pisali że nie ma wad i jest słodka,a po zakupie okazało się: biega po klatce i rozsypuje wszędzie bobki, piszczy nad ranem aż nie przyniosę jej sianka, gryzie klatkę i jest hałas , jest wredna itp niby to takie niezauważalne ale jak przyjdzie co do czego to można się wściec, oczywiście i tak ją lubie. Ale wracając do papug nie chcę zalet typu :jest taka słodziutka.Chcę się dobrze przygotować na posiadanie tego ptaka i w związku z tym muszę znać jego zachowania, nie tylko przyjemne ,aby się na nie dobrze przygotować.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Parrotka, Papugi też śmiecą brudzą i na dodatek drą dzioby od świtu do nocy.
Parrotka, Tobie tylko sztuczny ptak lub zwierzak a najlepiej kup pluszowego misia.
Parrotka, Tobie tylko sztuczny ptak lub zwierzak a najlepiej kup pluszowego misia.

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Fufu91
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna, amazonka modrobrewa
Widocznie to co dla innych było całkowicie normalne i im nie przeszkadzało Ty uznałas za "wady". Każde zwierze ma swój indywidualny charakter . Jeśli decydujesz sie na jakiekolwiek żywe zwierzątko musisz akceptować pewne niepożądane w Twoim mniemaniu zachowania.. To zależy jakie masz oczekiwania w stosunku do pupila . Jeżeli chcesz aby nie brudziło, nie biegało, nie miewalo humorów i było cicho, to zgadzam sie z przedmówca - kup sobie pluszaka :)
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
A ja bym nie strofował Parrotki, każdy kiedyś zaczynał przygodę z pierzakami. Ważne ,że najpierw szuka informacji, źle formułuje pytania może , ale to wina niedoświadczenia. Ja radzę dużo poczytaj. Nie możesz oczekiwać gotowca. Literatura o nimfach w necie jest przeogromna. A potem zadawaj pytania. A my forumowicze powinniśmy pomagać , zachęcać "młodych" ,a nie od razu na wstępie ganić i ośmieszać.
- Fufu91
Owszem - bardzo słusznie, że pyta i chce się dowiedzieć czegoś więcej zanim się zdecyduje zakupić owe zwierzątko :) Natomiast to co jest napisane w dalszej części postu, wybacz, ale to nie są "źle sformułowane pytania", tylko informacje o niepożądanych zachowaniach poprzedniego zwierzaczka..
Gdzie mogę kupić takie pluszaki
zgadzam się z wojtkiem i Fufu91. Zaletą jest, że jest nimfą i to samo jest wadą

- Fufu91
JustynaJ pisze:Gdzie mogę kupić takie pluszaki![]()
![]()
http://www.maskotkowo.pl/index.php?p113 ... -niebieska
:D
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, mam nadzieję już niebawem :)
Przymierzam sie do nabycia nimfy, chciałam się dowiedzieć całej orawdy o nimfach a tu... wàtek się skończył zanim się zaczął :)
Moje główne pytanie i jednocześnie wątpliwość dotyczy hałasu. Mieszkam w bloku. Czy te krzyki są na tyle głośne, że mogą być uciążliwe dla sąsiadów?
Moje główne pytanie i jednocześnie wątpliwość dotyczy hałasu. Mieszkam w bloku. Czy te krzyki są na tyle głośne, że mogą być uciążliwe dla sąsiadów?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
samiczki sa cicho, samce sa głośne, ale to zalezy też od danego ptaka, jedne dra dzioba inne melodyjnie gwizdżą
kup 2 samiczki i bedzie cisza
kup 2 samiczki i bedzie cisza