Kupić, czy poczekać ?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Kupić, czy poczekać ?
Witam. Chodzi mi o oswojenie nimfy, zacznę chodzić do szkoły i jakby to wpłynęło na papugę - mniej czasu jej poświęconego, czytałem, że dorosłe osobniki oswajają się po kilku tygodniach, młode 2-3 razy dłużej, więc na obecną chwilę może to być za mało. Jakiego osobnika w takiej sytuacji wybrać? Jaka różnica będzie w przypadku gdy oswoi się małą, a dorosłą papugę? Czy lepiej będzie poczekać do następnych wakacji?
Młode zawsze szybciej się oswajają niż stare. Jeśli po szkole poświecisz jej 2-3h nie wpłynie na nią to, ale jak ja olejesz już tak. Każda papuga potrzebuje czasu, ale najszybciej według wielu źródeł oswajają się młode faliste i nierozłączki. wiem po swojej jak mam 3 dni a ta już zaczyna siadać mi na ręce i się kłania, ale mówię nie ma reguły jak się trafi na osobnika upartego. Nimfy trudniej nie jest oswoić jak inne ale problem pojawia się wtedy jak nie mamy na nią czasu
w ogóle. ponadto, ptaki najlepiej kupować czerwiec-sierpień, nie później i tylko ja ta jest z obrączka co ważne Metalową, plastykowe są wielorazówki wiec hodowca może je zmieniać a tym samym oszukać
Dlatego lepiej dopłacić do papużki i kupić zaobrączkowana bo na niej jest data urodzenia i masz 95% pewności ze jest zgodne z stanem faktycznym, ponadto jest numer hodowcy dodatkowo a bez tego mogą ci stara wcisnąć a uwzględniać dzisiejsze mutacje papug można ładnie się naciąć. Co do twojego bezpośredniego pytania, czy czekać... hmmm a tyle wytrzymasz? masz wszystko już uszykowane? bo to ważne, jak nie masz klatki dużej, żerdzi naturalnych itp to lepiej na następny rok, ale jak masz wszystko to w sumie nie ma problemu.

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
krzysztof903młode nimfy mozna kupic bez wzgledu na pore roku, gdy kupujemy mlodego ptaka, takiego który co stal sie samodzielny, to bez problemu rozpoznamy jego wiek w dodatku takie się najszybciej oswajają, rzadko ktore nimfy maja obrączki,i tylko na obraczkach zwiazkowych jest nr hodowcy,ktory i tak ci nic nie daje, wiekoszsc nim jak ma obraczki to zwykle, gdzie podany jest tylko kraj i rok wylegu
unknownnie wiem kto ci takich bzdur naopowiadał, ze stare oswaja sie szybciej, a mlode wymagaja wiecej czasu, jest dokladnie odwrotnie, dorosła nimfa może nigdy się nie oswoić
unknownnie wiem kto ci takich bzdur naopowiadał, ze stare oswaja sie szybciej, a mlode wymagaja wiecej czasu, jest dokladnie odwrotnie, dorosła nimfa może nigdy się nie oswoić
Dziękuje za odpowiedzi. W takim razie jeszcze tylko jakiś zaufany hodowca by się przydał najlepiej w okolicy Kalisza.
nie potrzebujesz hodowcy zaufanego, idziesz do sklepu zoologicznego i pytasz sie czy maja wybrany gatunek papug z obrączkami, jak mają sprawdzasz datę urodzenia. Proste. Sprawdź wszystkie sklepy w okolicy i potem będziesz wiedział i wybierzesz sobie. Powiem ci szczerze, nie jestem zwolennikiem kupowania zwierząt w sklepach ale jedna zaleta jest, nie są znerwicowane jak z wolier 

Dziękuje bardzo. Może się jeszcze w tym tygodniu uda załatwić
Skoro jeszcze cos sie w temacie dzieje to spytam, czy nie lepiej kupic parke? Czytam teraz i zdania sa podzielone ze niby jak poswiece jej troche czasu po szkole to bedzie dobrze, druga strona znowu, ze bedzie w moja nieobecnosc dosc cierpiec i moze sie to troche na jej samopoczuciu odbic. Czytalem tez gdzies zeby na nieobecnosc zostawic cicha spokojna muzyke ale nie wiem co o tym sadzic tymbardziej, ze w szkole bede troche czasu przebywal.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
hodowla ptaków egzotycznych na terenie całej POlski nie wymaga zezwoleń,nie jest ważne gdzie mieszkasz, zezwolenie trzeba posiadać jedynie na hodowlę gatunków rodzimych - ale te zezwolenia nie wydaje gmina tylko RDOS, jak sie nie wie to sie nie pisze i nie wprowadza innych w błąd