Nowy towarzysz dla nimfy?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Emi-emi-emi
Ptaki które hoduję: Nimfa

Nowy towarzysz dla nimfy?

Post autor: Emi-emi-emi » wt lut 19, 2019 17:21

Witam, mam drobne pytanko
Posiadam papużkę nimfę, ma już ok. 5 lat, wabi się Elvis (to samiczka, w sklepie powiedzieli mi, że to samiec, ale już tak zostało ^^) i zastanawiałam się nad zakupem towarzyszki dla niej. Mała jest typem indywidualistki, nie lubi być trzymana długo na rękach, ale uwielbia pieszczoty, gdy ma "swój dzień". Jest bardzo ciekawska, ale jednocześnie jest typem "uroczej ciamajdy", która boi się latającej muchy i jest strasznie leniwa :lol: Nigdy nie jest agresywna. Tutaj pojawia się parę pytań:
1) Czy paroletnia papużka zaakceptuje towarzystwo nowej, młodej papużki?
2) Myślałam nad zakupem papużki falistej (pewnie każdy by doradzał zakup drugiej nimfy, ale nie wiem, czy mogę sobie na nią pozwolić), czy nimfa i falista się będą dogadywać?
3) Moja papuga posiada w domu dużą wolierę, czy możliwe jest trzymanie ptaków razem po wcześniejszym ich zapoznaniu? Zdaje sobie sprawę, że puszczenie ich od razu do 1 klatki nie jest dobrym pomysłem.
4) Skoro mam samiczkę, lepiej będzie kupić drugą samiczkę, czy samca? Jak już wspomniałam, raczej nie kupię drugiej nimfy, tym bardziej nie chcę zakładać hodowli :P

Zależy mi na szczęściu mojej papużki, a jednocześnie na potencjalnym nowym stworzonku, chce uniknąć wszelkich możliwych problemów, więc chce wiedzieć jak najwięcej na ten temat.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » wt lut 19, 2019 17:54

Witaj gratuluję papuzki, jeśli chodzi o twoje pytania to już Ci mowę
1 to zależy, gdyż papuzka będzie mogła zaakceptować, ale może też nie.
2 Najlepiej było by kupić papużke tego samego gatunku, jest napewno większa szansa że się nie zaakceptuje. U mnie raz nifma zaakceptowała falistą, ale raz zdążyło mi się że nie.
3 Jeśli się zaakceptują to mogą być, ale odrazu ich tam nie wkładaj. Najpierw przez pierwszy dzień daj im się zapoznać przez kratki klatki. Nie wypuszczają ich. Drugiego dnia możesz wypuścić jedna z nich, potem wypuśc je razem i czekaj na bójki, gdy będą to małe walki zostaw je ale gdy przerodzić się to w coś większego interweniuj np popryskaj je woda i powtarzaj to kiedy papuzki będą się akceptowac. Wtedy włóż je do jednej klatki jeśli nie będzie bojek to zostaw, ale jeśli będą to je rozdziel. Między nimi może być wielka przyjaźń ale mogę się też tylko akceptowac.
4 Tu już chyba nie ma większej różnicy. Jedyna taka że przy parce mogą mieć młode więc wybór należy do ciebie.
Mam nadzieje ze pomogłem pozdrawiam serdecznie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”