nimfy parka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

nimfy
Ptaki które hoduję: nimfy

nimfy parka

Post autor: nimfy » sob kwie 16, 2011 11:34

witam kupilem samca nimfe okolo 2,3 lat po 9 miesiaca dokupilem samice ktora ma okolo 1,5 roku.Siedza w klatce kazda na osobnym patyku jednak czasami jest tak ze samica przyjdzie do samca i sie zaleca a on ja dziobie i wyglada to na dosc grozne ale nic sie zlego nie dzieje.W tym jest problem ze gdy samica zejdzie na do klatki i samiec tak samo wyglada jak by sie dogoadywali samiec ja zaczepia a ono stoi blisko niego i jest spokoj.Ale jak znow powroca na kije to samiec ide do niej i ja dziobie a ona ucieka albo oddaje mu i nie wiem czy jest jakis sposob zeby pogodzic ich(odrazu pisze w klatce nie ma budki do legow i trzeba dodac ze ta samica niedawno miala juz male papuzki ale z innym samcem).PROSZE O POMOC Z GORY DZIEKUJE

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » ndz kwie 17, 2011 16:48

Wstaw budkę lęgową, podawaj jajko, kiełki i sepię. To powinno coś zmienić w zachowaniu nimf. Wypuszczaj parę na wspólne loty. Wszystko wskazuje na to, że samiec będąc przez 9 miesięcy sam uznaje drążek, na którym siedzi wyłącznie za swój i dlatego odpędza samicę. Na neutralnym terytorium poza klatką sytuacja powinna wyglądać inaczej.

OlaB112
Ptaki które hoduję: Nimfa
Kontakt:

Post autor: OlaB112 » pt paź 28, 2011 16:52

Witam ja też mam parkę. ta para ma 4 jaka i strasznie się dzióbią dzisiaj to aż do krwi samiec ma rozwalona nogę a samica nos. Więc mam takie pytanie czy mam je rozdzielić czy co? Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » sob paź 29, 2011 06:48

Może to nie jest para tylko 2 samice. Takie ostre walki zdarzały się u mnie w przypadku 2 samic, które złożyły jaja w 1 budce.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob paź 29, 2011 09:07

Ptaki siedzą na jajkach - jednocześnie, czy któraś w czasie dnia jest na zew. budki ?

OlaB112
Ptaki które hoduję: Nimfa
Kontakt:

Post autor: OlaB112 » sob paź 29, 2011 13:10

Czasami siedzą razem, czasami samiec gdy samica musi zjeść. Najgorzej, że się biją też w budce bo się kłócą kto ma siedzieć na jajkach. Jak samica go już wyrzuci to przestają się bić ale wczoraj było najgorzej, bo biły się aż do krwi.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob paź 29, 2011 14:45

Coś jest nie tak :?: Normalnie u nimf to samiec wysiaduje jajka przez dzien a samica w nocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”