Łysienie u nimfy (nie genetyczne)

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Argus
Ptaki które hoduję: Nimfy

Łysienie u nimfy (nie genetyczne)

Post autor: Argus » pn maja 01, 2017 15:50

Witam.
Jedna moja nimfa (9 letni samczyk) ma problem z łysieniem. Ponad pół roku temu papuga stopniowo zaczęła tracić piórka z tyłu główki poniżej czubka. Ok miesiąca temu zauważyłem, że też stopniowo traci piórka pod dziobem na gardle. Poza tymi objawami papużka jest wesoła, zachowuje się normalnie, je normalnie, stolce też ok, pozostałe upierzenie ok, brak widocznych śladów pasożytów. Papuga mieszka w dużej wolierze zewnętrznej z drugą nimfą (też samczyk) z którą żyje w idealnej zgodzie. Żywiona jest mieszankami dla nimf Dako lub Vitapol, lubi też kolby, raz w tygodniu gotowane jajko, skubie też sepię (do zielonek nie mogę jej przekonać, nieraz skubnie troszeczkę jabłka).Te problemy były poprzedzone bardzo burzliwym pierzeniem, w trakcie którego papuga w krótkim czasie straciła większość lotek (nie mogła latać) jednak lotki szybko odrosły i papużka jest "lotna". Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi ewenualnego leczenia. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 02, 2017 15:41

czasem nie skubie jej ta druga ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”