Woliera zewnętrzna zimą- pytania

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Lintu
Ptaki które hoduję: Nimfy

Woliera zewnętrzna zimą- pytania

Post autor: Lintu » pn paź 16, 2023 22:23

Mam parę pytań, ponieważ zbliża się moja pierwsza zima, gdzie trzymam Nimfy w wolierze zewnętrznej.

2 ściany woliery są zabudowane, a na dwóch złożonych z siatki, planuję założyć folię. Oprócz tego chcę zamontować żarówkę promiennik 175W. I tutaj mam pytanie dla kogoś, kto stosuje takie rozwiązanie. Jak najlepiej zamontować takie coś? Jaka minimalna odległość powinna być od najwyższej żerdzi? Nie mam pojęcia jak mocno grzeje taka żarówka, dlatego mam wątpliwości. Oczywiście zabezpieczę ją taką osłonką/ kloszem, aby ptaki się nie poparzyły, ale właśnie nie wiem jak tam jest z mocą grzania, czy jest tam jakaś minimalna odległość wymagana.

Z drugiej strony zależałoby mi, aby ta żarówka grzała na tyle, aby zamontowana blisko woda nie zamarzała, a ptaszki miały troszkę cieplej przynajmniej w miejscu do spania. Czy da się to osiągnąć gdyby mróz naprawdę dawał popalić? Czy lepiej szukać innych rozwiązań w kwestii zamarzającej wody?

Mam jeszcze pytanie, czy to prawda, że przed zimą warto Nimfy trochę inaczej karmić? Normalnie nie podaję codziennie słonecznika, orzechów, larw owadów, raczej w formie smakołyka raz na jakiś czas, a spotkałam się w kilku miejscach ze stwierdzeniem, żeby jednak tak od października ta dieta u papug była bardziej bogata w tłuszcze. Wydaje się spoko, żeby troszkę papugi przed zimą podtuczyć ale z drugiej strony nie wiem jak to się ma do Nimf gdzie jednak nie poleca się tłustego karmienia.

Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt paź 17, 2023 16:19

wieszasz na zerdzia, , sam sprawdz jaka temp. jest w jakiej odległoscui od niej, a woda, wymianiamy ją codziennie, ,mrozow nie ma a nawet gdy zamarznie to wymienisz, , nie dodawaj tuszczu do diety bo im watroby rozwalisz, dobrze karmione na różnorodnej diety nie poptrzebuja nadmiaru tłuszczu

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”