Jaka płeć?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
jeżeli to jest ptak już dorosły czyli po 1 pierzeniu to samiczka pod skrzydłem ma jasny pasek, bo ze zdjecia trudno cos powiedzieć.Ciemne nie widac dobrze głowy ptaka
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Al pisze:jeżeli to jest ptak już dorosły czyli po 1 pierzeniu to samiczka pod skrzydłem ma jasny pasek,
Al, rozella po pierwszym pierzeniu to jeszcze młoda rozela bo 1 pierzenie jest z reguły pomiędzy 7-9 miesiącem życia.Jeśli chodzi o pasek pod skrzydłem to moze być jeszcze widoczny po 1 pierzeniu więc tym bym się nie sugerował ,ale zgodzę sie co do zdjęcia jest słabe. na jego podstawie nie określę z dużym prawdopodobieństwem płci ptaka jest po prostu za ciemne.Daję 40% że to samiczka na jego podstawie(zdjęcie)
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
- coco39
- Kontakt:
Nie Gerard bardziej na samicę(samca tak szczerze to nie brałem pod uwage) ale nie mam pewności po pierwszym zdjęciu ale patrząc teraz(w trakcie tego postu) na drugie zdjęcie to moje spostrzeżenie że to samica wzrasta do 95%.aczkolwiek mogę się mylić lecz....nie sądzę
Pozdrawiam.

- coco39
- Kontakt:
nie ma sie co spieszyć najlepiej sprawdzić płeć po DNA (badanie) ... i dopiero później dokupić do pary
fotorobart, bez sensu koszt badania DNA przewyższy koszt ptaka.
Testy DNA wykonuje się przeważnie u ptaków u których nie ma widocznego dyformizmu płciowego(widocznej różnicy w płci między osobnikami tego samego gatunku)
Jak dla mnie za mała ale mogą odbyć udane lęgi.
Ostatnio zmieniony ndz sty 08, 2012 05:22 przez coco39, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
-
- Ptaki które hoduję: Papugi i cukrówki
-
-