Czy budka lęgowa może być przez cały rok ?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Breaker010
Ptaki które hoduję: Nimfa, Faliste

Czy budka lęgowa może być przez cały rok ?

Post autor: Breaker010 » czw kwie 10, 2008 22:37

Witam. Buduje wolierę do swoich papużek falistych i mam pytanie czy budka lęgowa może być przez cały czas w wolierze? Bo chce zrobić takie jakieś ładne :mrgreen:

Czy lepiej zrobić ładne ale jednak wyciągana?

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 10, 2008 23:22

Zdecydowanie wyciągane. Budka stymuluje papugi do znoszenia jajek, ledwo wyprowadzą młode bedą składać nastepne jajka. To je wykończy.
I na razie w ogóle się powstrzymaj z wieszaniem budek - ze zdjęc widać, ze masz bardzo młode papugi. Na razie skup się na zapewnieniu odpowiedniego pożywienia.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt kwie 11, 2008 00:01

Nie musiasz wyciągać budek z woliery. Wystarczy jak zatkasz otwór wejściowy.

Wydaje mi się ze można powiedzieć że papugi stymuluje nie budka,a wejście do niej czyli dziupla.

PAPUGI MOŻE STYMULOWAĆ DZIUPLA

Moim zdaniem można zrobić efektowne budki( np. z pniaka) powiesić je w wolierze ( bedą zdobiły) , a w czasie gdy nie sa przewidywane lęgi zatykać je dopasowanym i nie szpacącym całości kołkiem.

Na czas legów udrażniamy tylko wejście, usuwamy kołek.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Breaker010
Ptaki które hoduję: Nimfa, Faliste

Post autor: Breaker010 » pt kwie 11, 2008 00:41

haaszek pisze:ze zdjęc widać, ze masz bardzo młode papugi. Na razie skup się na zapewnieniu odpowiedniego pożywienia.

Wiem ze mam mlode papuzki maja po 6 miesiecy. Z budka wstrzymam sie conajmiej 5 miesiecy jeszcze, ale poprostu buduje im woliere i chce miec wszystko rozkminione odrazu. Mam pewnosc ze zolta parka sie kocha :lol: samiec ciagle karmi samiczke i caluja sie przez wiekszosc dnia.
[center]
PYTANIE
[/center]
A powiedzmy ze w jednej wolierze bede trzymał 2 parki i jedna z samic zlozy jajka (beda trzy budki) to nikt z drugiej parki nie bedzie uszkadzal jajka lub rozpraszac wysiadujaca jajka samice?

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pt kwie 11, 2008 06:20

Papużki faliste bardzo dobrze rozmnażają się w hodowli stadnej. :-> Na to pytanie, które zadałeś nikt nie odpowie Ci, że nic takiego się nie stanie :-P, ponieważ każdy ptak ma swoją psychikę. Jedne ptaki są obojętne w stosunku do "cudzej "budki inny może wejść i wytłuc jajka a nawet w skrajnych przypadkach zabić pisklęta, ale to samo również mogą zrobić rodzice.
W sumie rzadko się zdarzają takie ekstremalne sytuacje, bo każda para broni dostępu do swojego gniazda.
Ważne jest żeby dać więcej budek niż jest par wtedy unikniesz batalii o budkę każda para będzie miała wybór.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pt kwie 11, 2008 06:36

I powiesić na jednakowej wysokości.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » sob gru 20, 2008 19:01

Moje papużki mają już ,,swoje,, lata, tzn koło 2 lat i ostatnio siedzą ciągle w budce. Wychodzą tylko na jedzonko. Nie śpiewają i nie sprzeczają sie tak jak dawniej. Trwa to już jakies 2 mioesiące, za długo jak na składanie jaj, prawda? Czy są chore? Może czegoś im brakuje? Martwię się. :cry:
haniaJ

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob gru 20, 2008 20:47

Najpierw zabierz budkę.
Dwuletnie papużki to młode ptaki. To na pewno parka? A może dwie samiczki? Jak siedzą w budce to trudno obserwować ich zachowanie.
Czym je żywisz? Jak duża jest klatka i czy maja możliwość lotu poza nią?

Moja samiczka (samotna) kiedy była już bardzo chora bardzo dużo czasu spędzała w takim ulubionym pudełeczku, jak w budce.

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » wt gru 23, 2008 15:48

Dzięki za poradę. Moje papuzki to na pewno parka (jesli w życiu coś może być na pewno). Otwieram im klatkę ale dopóki ich nie wygonię sama, nie wyjdą. Jak już wyfruną- siadają w jednym miejscu i siedzą dopóki nie otworzę im znowu drzwiczek, żeby mogły wejść. Mam wrażenie, że nie lubią wolności. Klatka jest dosyć duża jak na dwie tylko papużki.
haniaJ

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt gru 23, 2008 19:47

HaniaJ pisze:Klatka jest dosyć duża
czyli? Wymiary. W jakim miejscu stoi klatka i na jakiej wysokości?

Jeśli je wyganiasz to tym bardziej nie mają zaufania i nie chcą wychodzić. Czy ptaki mają w poblizu klatki jakieś gałęzie, place zabaw zeby mogły tam lądować?

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » ndz sty 04, 2009 17:51

Witam w Nowym Roku. Moje papużki (przeżyły Sylwestra), nie mają placu zabaw. Klatka stoi w kuchni. Mają tylko szafki kuchenne. Wyganiam delikatnie, bo inaczej by nie umyła klatki. Ale tylko patrzą,żeby wrócić do klatki.Po wyjęciu budki śpią przytulone do siebie. Kiedy mozna ją znowu włożyć?
Zrobie zdjecie klatki i pokażę jak wygląda. Trudno ją okreslić w wymiarach.
Hania
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2009 06:15 przez HaniaJ, łącznie zmieniany 1 raz.
haniaJ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn sty 05, 2009 06:21

HaniuJ - klatka z papużkami nie może stać w kuchni. Przeczytaj proszę temat http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 8385#18385 Tam jest napisane dlaczego kuchnia ptakom szodzi.
Koniecznie musisz dać ptakom coś do zabawy zarówno w klatce jak i poza klatką.
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewf ... 1e0956be4e tu masz kilka tematów o zabawkach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”